Assosiated Press Όχι παιδιά, ο Γκορμπατσόφ δεν είχε την Pizza Hut

Είναι μεγάλο θέμα μεγάλο ποσοστό των νέων να μην γνωρίζουν την ιστορία. Και στο σύγχρονο κόσμο είναι συχνό φαινόμενο.

Για όσους υπήρξαν νέοι στα 80’s και 90’s είναι απολύτως λογικό να γνωρίζουν τι εστί Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ο άλλοτε πολιτικός ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης για τον οποίο συζητάει όλος ο κόσμος εξαιτίας του θανάτου του στα 91 του χρόνια ήταν μια φιγούρα που δίχασε -και συνεχίζει ακόμα να το κάνει-και αυτό φαίνεται με τα σχόλια στα social media.

 

 

Για τη μία πλευρά ήταν εκείνος που προσπάθησε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του σοβιετικού συστήματος, για την άλλη ο απόλυτος προδότης και ο άνθρωπος που διέλυσε την ΕΣΣΔ εν μία νυκτί. Μια επίσκεψη στο Twitter με hashtag #Γκορμπατσοφ αρκεί για να αποδείξει την εναλλαγή συναισθημάτων, του αναβρασμού και των πανηγυριών με τη στενοχώρια και το θρήνο. Α και μέσα σε όλα μην ξεχάσουμε την Pizza Hut.

Ποια ήταν η διαφήμιση που έμεινε στην ιστορία.

Όποιος και αν ήταν ο Γκορμπατσόφ, ιδεαλιστής ή προδότης δεν παύει να ήταν μια φιγούρα που χάραξε τη δική της πορεία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με τα καλά του και τα κακά του. Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι νεότερες γενιές είδαν το συγκεκριμένο όνομα να φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα, social media και σία και ενδεχομένως να μην κατάλαβαν καν ποιος είναι ο θανόντας, σε σημείο που αρκετοί ενδέχεται να τον μπέρδεψαν με τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ.

Μόνο όταν έπαιξε το όνομα Pizza Hut σίγουρα κινητοποιήθηκαν παραπάνω αλλά αυτό ήρθε σαν ένα επιστέγασμα του τεράστιου κενού που υπάρχε στη γνώση του σύγχρονου ανθρώπου. Διότι είναι βέβαιο ότι αυτό το blank δεν είναι μόνο στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στον κόσμο.

 

 

Μέσα στις πολυποίκιλτες, δακρύβρεχτες δηλώσεις και σχόλια στα social media πολλές φορές καταλαβαίνει κανείς το πόσο αμαθής είναι ένας λαός, το πόση βάση έχουν τα όσα γράφονται για ένα άτομο ή ένα συμβάν και κυρίως το πόση διάθεση υπάρχει να καλυφθεί η αμάθεια με εξυπνάδες. Πείτε το χαμηλό μνημονικό ή ατέλειες του μυαλού, ο «χάρτης» των social media έδειξε το πόσο ανιστόρητος είναι ο νέοτερος κόσμος και πόσο δεν έχει διάθεση να μάθει σωστά την ιστορία. Και αυτό είναι μεγάλο θέμα για το «αύριο» του κόσμου. Ποτέ κανείς δεν πήγε μπροστά χωρίς να γνωρίζει το παρελθόν, όχι απαραίτητα τον Γκορμπατσόφ αλλά γενικότερα άλλες στιγμές που διαμόρφωσαν το σήμερα.

Διότι αν ο ανιστόρητος κόσμος τη μάθει θα το κάνει με το δικό του τρόπο. Είτε λόγω της «ιδιοκτησίας» της Pizza Hut, είτε επειδή το όνομά του μοιάζει με διάσημο σκακιστή, είτε -το χειρότερο- όπως θα φροντίσουν να του τη μεταφέρουν άλλοι. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved