Εκείνοι που κοίταξαν κατάματα τις φλόγες

Η αλυσίδα των εθελοντών στους Καματριάδες, απέδειξε πως υπάρχει ψυχή και φιλότιμο.

Αυτό το κείμενο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσει τις προσπάθειες που δίνουν εδώ και μέρες οι ήρωες πυροσβέστες μαζί με τον απλό κόσμο. Όμως αυτό που συνέβη χθες βράδυ στις Καματριάδες στην Εύβοια, εκτός από κότσια δείχνει και το μεγαλείο ψυχής των απλών ανθρώπων που έχουν μάθει να μην το βάζουν κάτω. Αυτές οι γραμμές, είναι αφιερωμένες σε εκείνους τους εθελοντές, αλλά και σε κάθε λογής εθελοντής που έβαλε τον εαυτό στις υπηρεσίες κάτι σημαντικότερου από τον ίδιο.

Ο φωτορεπόρτερ του ομίλου της DPG Digital Media, Λευτέρης Παρτσάλης, βρισκόταν εκεί καθ’όλη την διάρκεια που οι εθελοντές αποφάσισαν να αντισταθούν στις φλόγες και οι πληροφορίες προέρχονται εξ’ ολοκλήρου από τις δικές του μαρτυρίες. Νωρίς ακόμη, πριν καταφθάσει η φωτιά, οι εθελοντές είχαν οργανώσει την γραμμή άμυνας τους, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς στολές, κρατώντας άλλοι κλαριά, άλλοι πυροσβεστήρες, ενώ στο απέναντι μέτωπο πίσω από το  βουνό,  βρισκόντουσαν πυροσβέστες που έδιναν την δική τους μάχη με τις φλόγες.

 

 

Όμως αυτό που θέλουμε να τονίσουμε εμείς, είναι αυτή η γενναία γραμμή άμυνας σε έναν εχθρό που ξέρεις ότι θα παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Όμως αυτά τα παιδιά, άντρες και γυναίκες, έμειναν εκεί και περίμεναν τις φλόγες. Δεν εγκατέλειψαν, δεν έφυγαν, δεν φοβήθηκαν. Έμειναν εκεί όλη τη νύχτα και σύμφωνα με πληροφορίες του φωτορεπόρτερ μας, απομακρύνθηκαν μόλις μία στιγμή για να αναλάβει για λίγο η πυροσβεστική. Αξίζει να αναφερθεί πως σε εκείνο το σημείο η φωτιά μαίνεται ακόμα, ενώ εκτός από τους Καματριάδες, χωριά όπως το Ελληνικό, οι Γαλατσάδες Γερακιού, η Αβγαριά και το Αγριοβότανο, βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της φωτιάς.

Αυτό το ανθρώπινο τείχος ωστόσο, συμβολίζει πολλά παραπάνω από τον εθελοντισμό των παιδιών. Συμβολίζει το πείσμα μας, την ψυχική μας δύναμη και πάνω από όλα την ανθρωπιά μας. Το ότι αρνούμαστε να δεχτούμε την ήττα ακόμη και όταν όλα δείχνουν εναντίον μας, όταν όλα τριγύρω μυρίζουν στάχτη και κάρβουνο. Είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι γιατί το οφείλουμε  στους εαυτούς μας και στους συνανθρώπους μας.

 

 

Η εικόνα αυτή, ας γίνει για κάποιους παράδειγμα μίμησης και ήθους και άλλους ας τους στοιχειώνει για την αδιαφορία, την έπαρση και την στάση που έχουν δείξει όλες αυτές τις μέρες. Και ας κλείσουμε με αυτό: Όσο υπάρχει φιλότιμο, ο φόβος δεν θα έχει καμία εξουσία πάνω στην ανθρώπινη ψυχή.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved