Κυρίες μου γιατί σας τσαντίζει το «εγώ τιμάω τα παντελόνια που φοράω»;

Μια αντρική παροιμία που δεν έχασε ποτέ το δρόμο της. 

Η φράση προφανώς δεν έχει να κάνει με στυλιστικές επιλογές – ευτυχώς εκείνη η «μόδα» με τις αντρικές φούστες, έμεινε μόνο σε κάτι πασαρέλες, κάτι εκκεντρικές εμφανίσεις του Σισέ και του Ρουβά πάνω στην πίστα. Αντιθέτως, έχει να κάνει με τον άντρα τον μπεσαλή, που τιμάει το λόγο του, που εννοεί αυτό που λέει και δεν είναι «κωλοτούμπας». Τόσο απλά. Γιατί τσαντίζεστε λοιπόν τόσο όταν την ακούτε;

Τον τελευταίο καιρό, με αφορμή διάφορες ατάκες που ακούγονται κυρίως στα ριάλιτι, από άντρες που υποστηρίζουν ότι «τιμάνε τα παντελόνια που φοράνε» ή ότι κάποιος «δεν τα τιμάει», ακούω είτε στην τηλεόραση είτε στον κοινωνικό μου περίγυρο διάφορες κυρίες να λένε «τι είναι αυτό με τα παντελόνια; Κι εγώ φοράω παντελόνια!» Με γεια σου και χαρά σου που τα φοράς και να φοράς ό,τι θέλεις – αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας, ούτε το νόημα. Και προφανώς δεν είναι σεξιστικό σχόλιο ή μειωτικό για τις γυναίκες – διότι τον τελευταίο καιρό πολύ ψειρίζουμε τα πάντα και έχουμε φτάσει να σκεφτόμαστε πέντε φορές τι θα πούμε, για να μην παρεξηγηθούμε.

 

 

Η έκφραση αυτή προφανώς πάει πίσω σε άλλες εποχές, μακρινές και διαφορετικές. Τότε που οι άντρες φορούσαν παντελόνια και οι γυναίκες φουστάνια. Τότε που ο ρόλος της γυναίκας ήταν διαφορετικός, αντιμετωπιζόταν σαν κατώτερο πλάσμα, δεν εργαζόταν, έμενε σπίτι και μεγάλωνε τα παιδιά, μπορεί να έτρωγε και ξύλο ή κέρατο, δεν οδηγούσε και δεν ψήφιζε. Ευτυχώς, τα χρόνια πέρασαν και η γυναίκες σιγά – σιγά διεκδίκησαν και πήραν τα δικαιώματα που τους άξιζαν και τους αξίζουν. Ίσως όχι παντού, ίσως σε κάποιες χώρες τα πράγματα να είναι ακόμα περίεργα, ενδεχομένως και σε αρκετές «πολιτισμένες χώρες» (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) να υπάρχουν ακόμα φαινόμενα κακής μεταχείρισης των γυναικών και άθλιας συμπεριφοράς των αντρών απέναντί τους, αλλά γι’ αυτό ακριβώς μαχόμαστε όλοι: για να εξαλειφθούν οι κοινωνικές ανισότητες, είτε έχουν να κάνουν με το φύλο, είτε με το χρώμα, είτε με τη σεξουαλική προτίμηση ή με οτιδήποτε άλλο.

 

 

Οπότε αγαπητές μου κυρίες, μην τρελαίνεστε όταν ακούτε κάποιον που θεωρεί ότι «τιμάει τα παντελόνια που φοράει» - συνήθως αυτός που το λέει είναι πολύ πιθανόν να μην τα τιμάει ιδιαίτερα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Όπως και να έχει, κανείς δεν σας προσβάλει, κανείς δεν θεωρεί ότι οι γυναίκες πρέπει να φορούν αποκλειστικά φουστάνια και κανείς δεν είναι τόσο χαζός, ώστε να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες βασιζόμενος στο αν φοράνε παντελόνια ή φουστάνια. Ούτε ασφαλώς η θηλυκότητα προσδιορίζεται από το αν φοράει μια γυναίκα παντελόνι, μακρύ φόρεμα ή μίνι φούστα, ούτε είναι σώνει και ντε δυναμική και «τσαούσα» αν φοράει παντελόνι – δεν χρειάζεται το ντύσιμό μας να κάνει σώνει και ντε κάποια «δήλωση».

Έχουμε άλλωστε ένα σωρό άλλους τρόπους να εκφραζόμαστε και να λέμε αυτά που σκεφτόμαστε.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved