Σρι Λάνκα: Η θρησκεία είναι τυφλή και βρομάει θάνατο

Άλλο ένα παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού.

«Δεν θα επιτρέψουμε η τρομοκρατία να σηκώσει το κεφάλι της στη Σρι Λάνκα. Όλα τα μέτρα θα ληφθούν για να εξαλειφθεί». Αυτά τα λόγια ανήκουν στον πρωθυπουργό της χώρας, Ρανίλ Γουκρεμεσίνγκε. Λίγη ώρα πριν, το «Ματωμένο Πάσχα», είχε πάρει τη ζωή 290 ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 500. Ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος υποτίθεται πως έληξε το 2009, στην ουσία δεν είχε τελειώσει, είχε απλά μπει στο ψυγείο. Το «Ευλογημένο Νησί», όσο κλισέ και να ακούγεται, μοιάζει να είναι καταραμένο.

Ο Εμφύλιος πόλεμος

Οι Τίγρεων Ταμίλ, μία μειονότητα που διεκδικούσε την ανεξαρτησία της στα βόρεια και στα ανατολικά του νησιού τη δεκαετία του 1970, βρίσκεται διαρκή κόντρα με του Σιναλέζους, μια άλλη μειονότητα που έφτασε στην Σρι Λάνκα από την Ινδία, όπως και οι Τίγρεων Ταμίλ. Την τότε κυβέρνηση της χώρας, την αποτελούσαν Σιναλέζοι, κάτι που στους Ταμίλ δεν άρεσε. Η βασική διαφορά των δύο, βρίσκεται στη θρησκεία. Οι Ταμίλ είναι ινδουιστές και οι Σιναλέζοι (το μεγαλύτερο μέρος τους) βουδιστές.

Ο εμφύλιος ξεκίνησε το 1983, διακόπηκε προσωρινά το 2002, αναζωπυρώθηκε το 2006 και έκαψε τα πάντα στο πέρασμά του το 2008 και μετά. Ο απολογισμός των νεκρών, βρίσκεται κοντά στους 80.000. Από το 2018, η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι βουδιστές των Σινάλα επιτέθηκαν σε μουσουλμάνους. Στην εξίσωση τα τελευταία χρόνια, έχει μπει δυναμικά η εθνικιστική θρησκευτική οργάνωση, Μπόντου Μπάλα Σένα, μια οργάνωση εχθρική απέναντι στους μουσουλμάνους. Πολυθρησκευτικότητα και πολυπολιτισμικότητα συγκρούονται και το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος.

Η θρησκεία, για ακόμη μια φορά, είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος πολέμου, ένα ζήτημα που δεν μπορεί κανείς να λύσει αφού πιστεύει στα τυφλά και σκοτώνει στο όνομά της. Το φαινόμενο γνωστό ανά τα χρόνια, όμως κανείς δε μοιάζει να μαθαίνει από την Ιστορία όσο ο φανατισμός βασιλεύει στη κούτρα του καθενός.

 

AS20190422001767 comm

 

Οι επιθέσεις

Οι ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία του Πάσχα σε τρεις εκκλησίες. Η ώρα ήταν μεταξύ 8.30 και 9.00 το πρωί, τοπική ώρα. Εκτός από εκεί, βόμβες εξερράγησαν σε τρία ξενοδοχεία. Παράλληλα. Άλλη δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε ένα ακόμα ξενοδοχείο της πρωτεύουσας λίγη ώρα αργότερα και σε ένα σπίτι, κατά τη διάρκεια εφόδου από τις αστυνομικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων, ήταν επίσης Αμερικανοί, Κινέζοι, Βρετανοί, Ολλανδοί και Πορτογάλοι. Η Αμερική, είναι σίγουρη πως οι επιθέσεις δεν έχουν τελειώσει και πως θα υπάρξει συνέχεια.

Η ευθύνη των επιθέσεων, παραμένει «ορφανή»

Η λογική λέει, πως σύντομα κάποιος θα αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων. Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 24 άτομα. Εν έτη 2019, γύρω μας, υπάρχουν ακόμα εξτρεμιστές και βομβιστές αυτοκτονίας. Δεν προξενεί εντύπωση και ούτε είμαστε τόσο αγαθόπιστοι και αφελείς. Η χώνεψη μιας τέτοιας είδησης, όμως, παραμένει δύσκολη. Το «Ματωμένο Πάσχα», θα μείνει χαραγμένο στην Ιστορία ως ένα ακόμα παράδειγμα τυφλού φανατισμού.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved