Πόσο καλό μας έκανε η ανεξάντλητη ελευθερία στα social media;

Μετά την απαγόρευση του πορνογραφικού υλικού, το Tumblr σημειώνει για πρώτη φορά 30% πτώση. Και για καλό λόγο. 

 Συστήθηκε στο κοινό του το 2007 ως μία micro-blogging πλατφόρμα. Δεν ήμουν εκεί για να το δω, αλλά είχα πάντα την εντύπωση πως ούτε καν ο κόσμος δεν ήξερε καλά-καλά την διαφορά του να είσαι blogger από το να είσαι micro-blogger. Φανταζόμουν να γίνεται η ανακοίνωση της νέας πλατφόρμας με τους χρήστες και τους ανθρώπους των τμημάτων marketing να ψάχνουν τα εγχειρίδια για να βρουν μία άκρη με την ατάκα «micro-blogger». Αλλά ακόμη και αν στις ΗΠΑ είχαν ανακαλύψει τις ουσιαστικές διαφορές, στην Ελλάδα, σε μία εποχή που το print είχε ξεκινήσει να πνέει τα λοίσθια και οι δημοσιογράφοι έψαχναν διαφορετικούς τρόπους έκφρασης, το οποιοδήποτε μορφής blogging ακουγόταν περισσότερο σαν πονοκέφαλος παρά σαν μία λύση.

 image

Προσωπικά, άνοιξα προφίλ το 2011 μόνο και μόνο επειδή με εντυπωσίασε το στήσιμο της πλατφόρμας του. Τότε κατάλαβα και την έννοια του micro-blogging. Ο David Karp, ο πιτσιρικάς δημιουργός του, το φώναζε στις παρουσιάσεις του. «Less is more». Όσοι είχατε χρόνια προφίλ και το διατηρείτε ακόμα, θα τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Στο Tumblr δεν χρειαζόταν να γράφεις ολόκληρα κατεβατά. Μπορούσες να ποστάρεις απλά μία φωτογραφία που σου έκανε εντύπωση με έναν έξυπνο τίτλο. Μπορούσες να γράψεις ένα κείμενο ή απλά ένα quote που σου έφτιαξε την ημέρα. Η πιτσιρικαρία που το γνώρισε, το πήγε και ένα βήμα παραπέρα. Πολλές φωτογραφίες, πολλά gifs και αρκετές selfies από ταξίδια. Είχα διαβάσει μάλιστα σε ένα άρθρο του Guardian πως οι σημερινοί travel bloggers είναι πνευματικά παιδιά του Tumblr. Όλος ο κόσμος ωστόσο, ενώθηκε στο Tumblr χάρη σε μία άλλη δραστηριότητα. Το σεξ. Ή μάλλον ό,τι είχε να κάνει με σεξ.

 tumblr censorship 1

Μένοντας πιστό στην αρχή του blogging που λέει ότι «στη σελίδα μου μπορώ να ποστάρω ό,τι θέλω» (σ.σ.: αν και αυτή δεν είναι μία ορθή δήλωση), το Tumblr επέτρεπε στους χρήστες να μοιράζονται τόσο gifs και εικόνες από ιστοσελίδες πορνό, όσο και τις δικές τους προσωπικές στιγμές. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πολύ πριν την #FreeTheNipple εποχή που καλέστηκε να αντιμετωπίσει το Instagram, το Tumblr ήταν η μόνη social media πλατφόρμα που δεν περιορισμούς στο περιεχόμενο της γύρω από το σεξ. Όλο αυτό πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, καθότι οι χρήστες ξεκίνησαν να ανταλλάζουν υλικό, να κάνουν online γνωριμίες και να φτάνουν τελικά μέχρι το sexting. Και ενώ ο κόσμος φαίνεται να είχε βρει το μαξιλαράκι ανάπαυλας που έψαχνε στην ζωή του, στις 17 Δεκεμβρίου του 2018 το Tumblr ανακοίνωσε πως όλο το adult content δεν θα είναι διαθέσιμο για διαμοιρασμό, καθότι οι ιθύνοντες αντιμετώπισαν μία απειλή που ενδεχομένως να μην την είχαν σκεφτεί: την διακίνηση παιδικής πορνογραφίας που είχε ως συνέπεια να απομακρυνθεί η πλατφόρμα από το iOS της Apple. Και δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα.

 

2b6b005d053c7834c1cbb07e597b8e76

 

Αυτή η ανεξέλεγκτη ελευθερία έκφρασης, απλώθηκε σε μονοπάτια που μέχρι τότε η online κοινότητα δεν είχε συνηθίσει να τα βλέπει. Στο Tumblr μπορούσες να πετύχεις άνθρωπο να κάνει ναρκωτικά, ζευγάρια να μοιράζονται gifs που τους δείχνουν να κάνουν σεξ αλλά και posts γεμάτα hate speeches για την LGBT κοινότητα ή άλλες κοινότητες. Να φανταστεί κανείς ότι σε μία ανάλυση που είχε κάνει η γνωστή σελίδα τεχνολογίας TechCrunch, ήδη από τον Μάιο του 2013 το 22% όλου του traffic στο Tumblr είχε να κάνει με πορνογραφικό υλικό. Η εταιρεία είχε δημιουργήσει μία λειτουργία ονόματι safe mode για τα ποσταρίσματα με ευαίσθητο υλικό, αλλά αυτό δεν εμπόδιζε τους περίεργους ή τον οποιονδήποτε να κάνει κλικ. Ωστόσο η πλήρη απομάκρυνση του adult content μετά το φιάσκο, έχει σήμερα ένα αποτέλεσμα που δηλώνει πολλά: την πτώση του traffic της σελίδας κατά 30%. Ένα τρομαχτικό ποσοστό.

 

tumblr social network blog

 

Το οποίο ωστόσο σε βάζει σε σκέψεις. Έχουμε πλέον ένα πορνογραφικό διαδίκτυο στο οποίο δεν αναγκαζόμαστε να κάνουμε download με προϊστορικές συνδέσεις. Οι σελίδες είναι αναρίθμητες και το streaming εντελώς δωρεάν. Παρόλα αυτά, ο κόσμος συνέχιζε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιεί το Tumblr ως ένα μέσο εκδήλωσης της σεξουαλικότητας του. Τα πράγματα ωστόσο ξέφυγαν τόσο, που μετά η εταιρεία δεν κατάφερε να το «μαζέψει». Ένα παρόμοιο σκηνικό γίνεται και στο Reddit, με περισσότερες adult κατηγορίες όπως το /gonewild/, με την διαφορά πως οι προγραμματιστές βρίσκουν συνεχώς τρόπους να επιβλέπουν το τι ακριβώς ανεβαίνει. Για την ακρίβεια στο Reddit υπάρχει τέτοιος έλεγχος που, αν κάποια δημοσίευση δεν συμφωνεί με τους όρους της σελίδας, έχεις φύγει χθες και δεν το έχεις πάρει είδηση.  Δεν ξέρω πως σκεφτήκανε οι άνθρωποι του Tumblr. Θέλησαν να δώσουν υπερβολική ελευθερία; Δεν φαντάστηκαν ποτέ πως η χρήση της πλατφόρμας θα έφτανε ως εκεί; Όποια και αν είναι η εξήγηση, όταν έχεις 15χρονα παιδιά να τριγυρνούν στο Tumblr και να κινδυνεύουν από ένα σωρό ψυχάκηδες που κρύβονται πίσω από ένα ποστάρισμα ή ένα ψεύτικο προφίλ, φροντίζεις να παίρνεις τα απαραίτητα μέτρα. Έχουμε διαβάσει άπειρα κείμενα για το ότι οι χρήστες του Internet ίσως να μην είναι ακόμα ώριμοι για τα social media, αλλά σε ένα βαθμό ίσως αυτό να ισχύει και για κάποιες εταιρείες. Δεν μπορείς σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, με υλικό να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτο, να μην υπάρχει μία δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά. Και δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο να βλέπουμε κόσμο να αυτοκτονεί online σε live stream βίντεο – γιατί έχουν γίνει και αυτά.

 acastro 191203 177 tumblr 0001.0

Δεν ξέρω ποια θα είναι η επόμενη πλατφόρμα που θα κάνει τον κόσμο να χειροκροτήσει και θα κάνει τα μεγάλα sites να κάνουν αφιερώματα και κριτικές. Μπορούν όμως από τώρα να φροντίσουν, ώστε να μην υπάρξει αυτή η ανεξέλεγκτη αυτοπροβολή και δημιουργηθούν παρόμοια ή και χειρότερα προβλήματα.

Το Tumblr ίσως να μετράει μέρες. Αλλά το Internet είναι τόσο μεγάλο που θα έχει πάντα χώρο για αντικαταστάτες του.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved