Η Ιστορία του BBQ: Από τις ρίζες μέχρι το σύγχρονο φαινόμενου στο grill
Δεν είναι απλά ένας τρόπος ψησίματος, κουβαλάει ολόκληρη ιστορία.
Δεν είναι απλά ένας τρόπος ψησίματος, κουβαλάει ολόκληρη ιστορία.
Αν μιλάμε για αντρικές απολαύσεις, λίγα πράγματα συναγωνίζονται τη μαγεία του BBQ. Ξέρεις, εκείνο το καπνιστό, ζουμερό κρέας που λιώνει στο στόμα, τα αρώματα της φωτιάς που σε μαγνητίζουν και η αίσθηση ότι είσαι ο απόλυτος αρχηγός της ψησταριάς. Το BBQ δεν είναι μόνο ένας τρόπος «μαγειρέματος» ή ψησίματος: είναι lifestyle, τελετουργία, τρόπος ζωής.
Και πίσω από αυτή την απίστευτη γεύση κρύβεται μια ιστορία τόσο παλιά και γεμάτη ένταση όσο ένα καλό ρακούν γύρω από μια φωτιά.
Πολύ πίσω στο χρόνο, οι πρόγονοί μας ανακάλυψαν κάτι μαγικό: το κρέας ψημένο στη φωτιά έχει άλλη γεύση, άλλη αίσθηση. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το BBQ, το πρωτόγονο, αληθινό, αυθεντικό μαγείρεμα που εξακολουθεί να κυριαρχεί μέχρι σήμερα. Μιλάμε για εποχές πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν ακόμα οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές και οι μυρωδιές του ψημένου κρέατος γέμιζαν τον αέρα.
Μυκηναίοι, Ρωμαίοι, Πέρσες, όλοι είχαν το δικό τους στυλ μαγειρέματος πάνω σε ανοιχτή φλόγα. Οι αρχαίοι Έλληνες, μάλιστα, σουβλίζανε το κρέας πάνω σε φωτιά, κάτι σαν το δικό μας μοντέρνο BBQ. Δεν είναι τυχαίο ότι το BBQ έχει βαθιές ρίζες, έχει παρελθόν που μυρίζει καπνό και ιστορία.
Το ταξίδι του BBQ στην Αμερική ξεκίνησε με τους Ισπανούς εξερευνητές που συνάντησαν τους Taino στην Καραϊβική. Εκείνο το πρώτο “barbacoa” ήταν η αρχή μιας επανάστασης που θα έπαιρνε τον κόσμο στον πάτο της γεύσης. Με τα χρόνια, το BBQ έγινε συνώνυμο του αμερικανικού νοτίου πνεύματος, αναμειγνύοντας παραδοσιακά υλικά, μυστικά και άφθονο χαρακτήρα.
Στις ΗΠΑ, το BBQ δεν είναι μόνο το κρέας που ψήνεται πάνω στη φωτιά, είναι πολιτισμός. Στη Βόρεια Καρολίνα είναι ξιδάτες σάλτσες, στο Κάνσας Σίτι με τις τοματάτες του, στη Νότια Καρολίνα με την μουστάρδα της, γενικά κάθε περιοχή έχει τον δικό της κώδικα, τη δική της «ταυτότητα» που κάνει το BBQ να μην είναι απλώς φαγητό, αλλά μια επική εμπειρία γεύσης.
Στα μέσα του 19ου αιώνα, το BBQ έγινε κάτι παραπάνω από μαγείρεμα. Ήταν ένα τρίπτυχο τελετής, μάζωξης, κυρίως όμως γιορτής. Όπου και να πήγαινες, το BBQ ήταν το επίκεντρο της παρέας, της οικογένειας, του καλού φαγητού και των δυνατών στιγμών. Το να είσαι ο «Pitmaster», ο μάστορας της φωτιάς και του καπνού, ήταν σαν να είσαι ήρωας της γειτονιάς. Ο Captain America της εποχής.
Και όσο οι διαγωνισμοί BBQ μεγάλωναν, τόσο οι τεχνικές εξελίσσονταν. Άλλωστε μιλάμε για τέχνη, η οποία θέλει υπομονή, δεξιότητα, γνώση της φωτιάς, και φυσικά πολύ πάθος.
Το BBQ δεν είναι για όλους, αλλά για αυτούς που αγαπούν τη διαδικασία, που σέβονται το κρέας και ξέρουν πώς να του «δώσουν» το κάτι παραπάνω.
Πλέον έχει εξελιχθεί σε Παγκόσμιο φαινόμενο και αυτό οφείλεται (και) στην τεχνολογική επανάσταση. Μπορεί να ξεκίνησε από κάποιους που έψηναν κρέας πάνω σε ξύλα, αλλά σήμερα έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια γλώσσα. Από τα ταντούρι της Ινδίας μέχρι τα braai της Νότιας Αφρικής, το BBQ έχει κατακτήσει κάθε γωνιά της γης.
Όπου υπάρχει φωτιά και πάθος για καλό φαγητό, υπάρχει και αυτό.
Όσο για την τεχνολογία, είναι δεδομένο ότι το έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Υψηλής τεχνολογίας εργαλεία, έξυπνες ψησταριές, νέα υλικά και τεχνικές που κάνουν το ψήσιμο πιο ακριβές και κυρίως, πιο νόστιμο από ποτέ. Δεν χρειάζεται πια να είσαι σεφ για να βγάλεις κάτι επικό από τη σχάρα. Αρκεί να ξέρεις τα κόλπα και να έχεις τα σωστά μέσα.
Το BBQ είναι κάτι πολύ παραπάνω από φαγητό. Είναι ολόκληρη ιστορία, είναι απόλαυση, είναι δεσμοί και πάθος. Είναι η στιγμή που γίνεσαι ο μάγος της φωτιάς, ο δημιουργός των αληθινών, δυνατών γεύσεων και των στιγμών.
Είναι το πάθος που ενώνει φίλους και ανοίγει κουβέντες. Και όπως κάθε αληθινό lifestyle, αξίζει να το ζήσεις στο έπακρο.