Ο Hiroyuki Sanada απέκτησε έναν νέο σκοπό στο Shōgun

Ο άνθρωπος πίσω από τον Lord Yoshii Toranaga, μας βάζει στο κλίμα του Shōgun λίγο πριν την πρεμιέρα του στο Disney+.

17 SHARES

Συνέντευξη: Χρήστος Κάβουρας

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις όταν πρόκειται να γνωρίσεις έναν ηθοποιό, ιδιαίτερα έναν άνθρωπο που έχεις συνηθίσει να απολαμβάνεις σε action movies. Στην περίπτωση του Hiroyuki Sanada, ενός ανθρώπου-συνώνυμου των action sequences και των λίγων που έχουν μεταφέρει με τεράστια επιτυχία το πνεύμα του σαμουράι σε μικρή και μεγάλη οθόνη, είχαμε μια κρυφή ελπίδα ότι πέρα από τη σκληράδα που βγάζει στις παραγωγές, θα χαρακτηρίζεται από την ταπεινότητα και την ηρεμία, όπως ένας πιστός ακόλουθος του bushido. Και ευτυχώς ήταν ακριβώς έτσι, ίσως πιο ήρεμος αλλά, κυρίως, χαμογελαστός από όσο τον περιμέναμε.

Με αφορμή, λοιπόν, την συμμετοχή του ως Lord Yoshii Toranaga στη σειρά Shōgun, δεν υπάρχει καταλληλότερος από εκείνον για να μας βάλει στο κλίμα της σειράς, τι να περιμένουμε από τον χαρακτήρα του, τι ήταν αυτό που κάνει τη σειρά να θεωρείται εξαιρετική στο είδος της, αλλά και να μας εξηγήσει τι θα πει shōgun. Μάλιστα σας γράψαμε πρόσφατα τις εντυπώσεις μας για το πρώτο επεισόδιο της σειράς.

*Ο κόσμος του Shōgun έρχεται στις 27 Φεβρουαρίου από το FX στο Disney+.


-Το Shōgun έχει τεράστιο legacy λόγω του βιβλίου, της σειράς που προβλήθηκε στα 80’s και εννοείται με την σύγχρονη version της. Επομένως ποια είναι τα συναισθήματά σας για το αποτέλεσμα του σύγχρονου Shogun ξέροντας την βαριά κληρονομιά του;

Είμαι πραγματικά τόσο ευγνώμων με την συμμετοχή μου στο πρότζεκτ και ο κύριος λόγος είναι το ότι μπορέσουμε να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο την ιαπωνική κουλτούρα. Μπορώ να πω ότι κάθε φορά που βρισκόμουν μπροστά στην κάμερα ήθελα να είμαι περισσότερο αυθεντικός. Όσον αφορά τη δημιουργία του σεναρίου τώρα, θέλαμε να αφήσουμε εκτός όλα τα στερεότυπα που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την σύνδεση με τα δεδομένα της εποχής, ωστόσο, στο κομμάτι αυτό βοήθησε το γεγονός ότι στο πρότζεκτ συμμετείχαν drama specialists από την Ιαπωνία, δημιουργώντας με τον πιο φυσικό τρόπο την ιστορία.

Για μένα έχει τεράστια σημασία το ότι μπόρεσε να λειτουργήσει αυτό το «σχήμα» μεταξύ δυτικών και Ιαπώνων στο κομμάτι της παραγωγής και είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει γερή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές της ιαπωνικής βιομηχανίας.

-Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα χαρακτηριστικά που το Shōgun προβάλλει καλύτερα για την γιαπωνέζικη κουλτούρα;

Ήθελα να είμαι όσο γίνεται πιο αυθεντικός σε κάθε σκηνή που έπαιζα, ενώ αυτός ο ρόλος του Lord Toranaga είναι ένας 100% Shogun (σ.σ. ανώτερος στρατιωτικός ηγέτης κατά τον Ιαπωνικό μεσαίωνα) με την έννοια της λέξης. Ένας ήρωας και role model. Σταμάτησε τον πόλεμο και ειδικά στο σήμερα έχουμε ανάγκη από τέτοιες προσωπικότητες. Για μένα ήταν σπουδαίο κίνητρο να μπορέσω να ενσαρκώσω έναν τόσο σημαντικό χαρακτήρα.



-Έχετε υποδυθεί τον σαμουράι σε πολλές ταινίες ή σειρές που έχετε συμμετάσχει μέχρι σήμερα, όπως το Westworld, το Last Samurai και πρόσφατα στο Shōgun. Θα λέγατε ότι το ιαπωνικό bushido (σ.σ. ο δρόμος του πολεμιστή στην Ιαπωνία, ο ηθικός κώδικας της ιαπωνικής κουλτούρας) αποτελεί πλέον ένα κρυφό πάθος του ίδιου του Hiroyuki Sanada;

Μα εννοείται! Λατρεύω ό,τι έχει να κάνει με το bushido, άλλωστε πολλοί χαρακτήρες που έχω υποδυθεί είναι βαθιά συνδεδεμένοι με την συγκεκριμένη κουλτούρα. Σε ένα δράμα που έχει να κάνει με σαμουράι, από τη δική μου οπτική είναι πολύ πιο εύκολο να διηγηθείς μια ιστορία εις βάθος, σε αντίθεση με ένα σύγχρονο δράμα που τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Το θέμα σαμουράι, λοιπόν, πέρα από το action κομμάτι σου μεταδίδει εξίσου και έναν πνευματικό κόσμο, αναδεικνύοντας σημαντικότητά του. Το bushido είναι πάντα όμορφο να το μεταδίδεις, κυρίως όμως, διότι ο θεατής συνειδητοποιεί ότι μπορεί να το εφαρμόσει και στην καθημερινότητά του.

-Έχετε θητεύσει πλάι στον Shinichi "Sonny" Chiba (σ.σ. ένας από τους πρώτους Ιάπωνες σταρ που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στην κινηματογραφική βιομηχανία μέσω martial arts). Πώς σας ενέπνευσε μέχρι σήμερα;

Έμαθα πάρα πολλά από αυτόν, κυρίως άγγιξε ένα κομμάτι του εαυτού μου το οποίο σήμερα είναι κινητήριος μοχλός για την ζωή μου. Είναι ο λόγος που έχω φτάσει μέχρι σήμερα εδώ που βρίσκομαι, όχι μόνο σαν ηθοποιός. Το να μπορώ να μην σκέφτομαι μονάχα το σήμερα ή το αύριο, αλλά πιο μακροπρόθεσμα είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που έχω λάβει από τον Shinichi "Sonny" Chiba.



-Ποια ήταν τα πιο physical challenges που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια action σκηνών;

Είναι πάντα δύσκολο να γυρνάς σκηνές δράσης και εμένα προσωπικά με μπερδεύει που πρέπει να κάνουμε γυρίσματα σε ξεχωριστούς χρόνους το δραματικό κομμάτι από το action. Επομένως θα πω ότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μπορέσεις να ευθυγραμμιστείς μεταξύ των δύο ξεχωριστών αυτών καταστάσεων, να δημιουργήσεις την ίδια ένταση που έχεις στη σκηνή δράσης την ώρα του διαλόγου.

Αν πρέπει να μιλήσω συγκεκριμένα για ένα κομμάτι της σειράς, αυτό είναι κατά τη διάρκεια του τρίτου επεισοδίου με την στιγμή της απόδρασης την νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας δεχόμασταν πολλά βέλη με φόντο το σκοτάδι. Ήταν μια πολύ ωραία σκηνή και ταυτόχρονα ένα defining moment για τον Lord Toranaga, ωστόσο, για τους ηθοποιούς ήταν πολύ απαιτητικό γιατί έπρεπε να κάνουμε επί δύο βράδια σερί γυρίσματα, καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

-Επηρεαστήκατε από κάποια ιαπωνική παραγωγή ή χαρακτήρα για τον ρόλο του Lord Toranaga;

Δεν χρειάστηκα να δω κάποια παλιά ταινία ή σειρά από την Ιαπωνία για να εμπνευστώ. Ήθελα να εστιάσω σε έναν τρόπο αυθεντικό σχετικά με τους σαμουράι, οπότε ήταν μεγάλο challenge να καταφέρω να διαγράψω από το μυαλό μου όλα όσα είχα δει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στο DNA το δικό μου είχα στο μυαλό μου, δεν ήθελα να κάνω κάτι που είχε ξαναγίνει. Αυτό που ήθελα να γίνει, ωστόσο, ήταν να μην δημιουργηθεί η εντύπωση στο ιαπωνικό κοινό ότι παρακολουθεί ένα πρότζεκτ που δεν έχει σχέση με την κουλτούρα της χώρας. Ευτυχώς, όπως είπα και πριν, η συμμετοχή drama specialists από την Ιαπωνία βοήθησε ώστε να μην υπάρχουν κενά και να δημιουργηθεί μία τέλεια σύνδεση με το δυτικό κοινό που θα παρακολουθήσει τη σειρά.


-Τι σημαίνει για σας πραγματικά η συμμετοχή στο Shōgun;

Ξεκίνησα την καριέρα μου στην υποκριτική όταν ήμουν 5 ετών και μπορώ να πω ότι έχω παίξει πάρα πολλά στιλ. Από τον νίντζα, τον σαμουράι μέχρι τον επιχειρηματία. Έχω μάθε να κερδίζω γνώση από κάθε άνθρωπο που έχω συνεργαστεί, επομένως στο Shōgun χρησιμοποίησα πραγματικά όλα όσα έχω μάθει για να βγει αυθεντικό το αποτέλεσμα.

-Έχετε πει στο παρελθόν ότι θέλετε να αποτελέσετε την γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ήταν το Shōgun ένας τρόπος για να γίνει πραγματικότητα;

Νομίζω ότι το Shōgun είναι από μόνο του ένα σοβαρό βήμα για να φέρει κοντά την Ανατολή και την Δύση. Έχει βέβαια έναν διαφορετικό τρόπο να πει την ιστορία του, ωστόσο, αφήνει σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον σε επίπεδο παραγωγών. Ελπίζω πραγματικά, να μπορέσει να εξελιχθεί σε μια μικρή, αλλά ισχυρή «γέφυρα» των δύο κόσμων.

Η επόμενή μου αποστολή θα είναι σίγουρα το να μπορέσω να παρουσιάσω με τον καλύτερο τρόπο την επόμενη γενιά ηθοποιών και καλλιτεχνών από την Ιαπωνία σε όλο τον κόσμο.


*Ο κόσμος του Shōgun έρχεται στις 27 Φεβρουαρίου από το FX στο Disney+.

17 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved