Τερέζα Μέι: Η «Σιδηρά Κυρία» καταρρέει

Το «no deal» για το Brexit και το θολό μέλλον της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση στην Ιστορία της από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκεται στην παρούσα χρονική στιγμή η Μεγάλη Βρετανία, καθώς η χώρα βαίνει ολοταχώς προς την «έξοδο κινδύνου» της Ε.Ε., αλλά χωρίς να υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών.

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», καθώς η αμφισβήτηση που έχουν εγείρει οι πολιτικοί χειρισμοί της σε ό,τι αφορά την έξοδο της «Γηραιάς Αλβιόνας» από την Ευρώπη των 28, το περιβόητο «Brexit», είναι πλέον αρκετά έντονη.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον παρομοιάζουν τη Βρετανίδα πρωθυπουργό με το βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου: Η Μέι γλίτωσε στο «παρά ένα» να καταρρεύσει η κυβέρνησή της το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου. Παρά την πρόταση μομφής που ασκήθηκε στο πρόσωπό της από το ίδιο της το κόμμα, τους Συντηρητικούς και δη από την πτέρυγα των «αντιευρωπαϊστών», η ίδια πέρασε κι αυτό το σκόπελο. Πέτυχε την παραμονή της στο νούμερο 10 της Downing Street, με 200 ψήφους «κατά» έναντι 117 ψήφων υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. 

«Άλλη μία τέτοια νίκη και θα καταστραφούμε εντελώς», είχε πει ο Πύρρος ύστερα από τις βαριές απώλειες του στρατού του στη μάχη του Άσκλο με τους Ρωμαίους το 279 π.Χ. Κάτι τέτοιο, προφανώς, θα σκέφτηκε και η ίδια η Μέι, καθώς η «πύρρειος» νίκη της, πέρα από βραχύβια, την καθιστά ηγήτορα μιας κυβέρνησης - «ζόμπι», επειδή μετρά ήδη σοβαρότατες πολιτικές απώλειες και δεν φαίνεται να χαίρει της παραμικρής εμπιστοσύνης από την πλευρά των Βρετανών πολιτών.

 

Και δεύτερη πρόταση μομφής

Το χειρότερο, όμως, για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό είναι ότι πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη και με μια δεύτερη πρόταση μομφής εναντίον της, αυτή τη φορά από τον ίδιο τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

 

Στελέχη της Downing Street χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή ως «ανόητα πολιτικά παιχνίδια», προκαλώντας έτσι πίεση sτον Τζέρεμι Κόρμπιν να προχωρήσει σε μία επιπλέον κίνηση για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνολικά, κάτι που εάν επιτύχει μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές.

Η κίνηση αυτή έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα καθώς, ακόμη κι αν κερδίσουν οι Εργατικοί την ψηφοφορία, αυτό δεν θα σημάνει πτώση της κυβέρνησης.

Πάντως, η Τερέζα Μέι, δεν σκοπεύει μέχρι στιγμής να δώσει χρόνο για να συζητηθεί η πρόταση μομφής των Εργατικών, ενώ χθες στο κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία για τη συμφωνία της για την αποχώρηση θα γίνει την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Στην ομιλία της, η πρωθυπουργός απέρριψε τις προτάσεις για δεύτερο δημοψήφισμα, που κερδίζουν τελευταία έδαφος. Υποστήριξε ότι ένα νέο δημοψήφισμα «θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στην ακεραιότητα του πολιτικού συστήματος» και θα διαιρούσε ακόμη περισσότερο τη χώρα. Υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος είχαν ταχθεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα οι πρώην πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ (Εργατικοί) και Τζον Μέιτζορ (Συντηρητικοί).

 

 

Ο, επίσης, Συντηρητικός προκάτοχος της Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, φέρεται να εισηγείται στην πρωθυπουργό να προτείνει στη Βουλή σειρά ψηφοφοριών για διάφορες εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας της.

Η ίδια γνωρίζει, ωστόσο, ότι το πολιτικό της μέλλον είναι επίφοβο, καθώς η δημοτικότητά της βρίσκεται πλέον στο ναδίρ, με την ίδια να μη θυμίζει σε τίποτα την ισχυρή πρωθυπουργό του 2016, η οποία θα αναλάμβανε να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε «ήρεμα νερά» με φόντο το Brexit.

 

Στην κόψη του ξυραφιού – Ορατός ο κίνδυνος για Brexit χωρίς συμφωνία

Την ίδια ώρα, το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκε το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου, στη διάρκεια του οποίου εξετάστηκε το κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για μία έξοδο χωρίς συμφωνία.

Οι υπουργοί έχουν ήδη λάβει ενημερώσεις για τα σχέδια μιας μη συμφωνίας, αν και το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους αυτού του ενδεχόμενου, τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών για την ασφάλεια, όσο επίσης από το υπουργείο Οικονομικών για τα δημοσιονομικά, αλλά και από τους κλάδους των τροφίμων και των φαρμάκων για τις προμήθειες.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Daily Telegraph» και «Independent», τα σχέδια προετοιμασίας για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα χρηματοδοτηθούν με περίπου δύο δισεκατομμύρια λίρες.  Όπως αναφέρουν, εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για το πώς θα διανεμηθεί η χρηματοδότηση αυτή των δύο δισ. από το υπουργείο Οικονομικών.

 Ήδη ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια μη συμφωνίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις βασικών φαρμάκων, εξαιτίας των καθυστερήσεων στα σύνορα.

Πολλοί βουλευτές αντιτίθενται στο ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία και μία διακομματική ομάδα 60 βουλευτών έστειλε επιστολή στην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι η κατάληξη αυτή θα προκαλούσε οικονομική ζημία.

 

may 8 min

 

Προς νέο δημοψήφισμα;

Στο μεταξύ, μία ομάδα 53 κορυφαίων επιχειρηματιών προέτρεψαν την πρωθυπουργό να θέσει την απόφαση για τη συμφωνία της στη βούληση του βρετανικού λαού, μέσα από δημοψήφισμα, σε περίπτωση που --όπως αναμένεται-- το κοινοβούλιο την απορρίψει στην επερχόμενη ψηφοφορία του Ιανουαρίου.

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Ρίτσαρντ Σάικς, πρόεδρος του ιατρικού τραστ Imperial College Healthcare, o Μάικλ Ράικ, πρώην πρόεδρος της BT, ο Μάικλ Έιβις, ιδρυτής του μουσικού φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι, ο Άλεξ Τσέστερμαν της μηχανής αναζήτησης ιδιοκτησιών Zoopla και ο 'Αρνοντ Μασενετ, συνιδρυτής των καταστημάτων μόδας Net - a - Porter.

«Εάν το κοινοβούλιο δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οποιοδήποτε είδος Brexit επειγόντως, εμείς, ως επιχειρηματίες, καλούμε την πρωθυπουργό να πάει τη συμφωνία της στον βρετανικό λαό», γράφουν στην επιστολή τους.

 

may 1 min 

 

Οι τελικές αποφάσεις

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα παιχτεί, πλην απροόπτου, η επόμενη πράξη στο «ψυχόδραμα» του Brexit.

Όπως ανακοίνωσε στις 17 Δεκεμβρίου η Τερέζα Μέι στη νιοστή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, η συζήτηση για τη συμφωνία που εισηγείται η κυβέρνησή της θα ξαναρχίσει στις 7 Ιανουαρίου, μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την εβδομάδα μεταξύ 14 και 21 Ιανουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, το «βρετανικό δράμα» έχει και μέλλον και συνέχεια και όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, οι πρώτες ημέρες του 2019 θα είναι κρίσιμες τόσο για την ίδια τη Μέι όσο και για την υστεροφημία της, είτε παραμείνει πρωθυπουργός της Βρετανίας είτε όχι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved