10 μεγάλα αποφθέγματα σοφίας από τον Ευριπίδη

Ο τραγικός μας ποιητής φιλοσόφησε τη ζωή μέσα από μεγάλες ρήσεις που άντεξαν στο χρόνο.

Πολυτάλαντος και καυστικός, μπορεί να ευθύνεται για μερικά από τα πιο υπέροχα αρχαία δράματα, υπήρξε όμως μελετητής της μουσικής, της ζωγραφικής, της φιλοσοφίας και φυσικά της ποίησης. Με 19 τραγωδίες του να διασώζονται και εξαιρετικούς διαλόγους, οι ρήσεις του έχουν μείνει μέχρι σήμερα χαραγμένες στο μυαλό του σύγχρονου ανθρώπου.

 

Δεν θα κάνω κανέναν κυβερνήτη κράτους ή διοικητή στρατού για τα πλούτη του. Ο αρχηγός πρέπει να έχει σύνεση και κάθε άνθρωπος που μπορεί να δίνει σοφές συμβουλές είναι αρχηγός.


Η αρετή και μετά το θάνατό μας δεν χάνεται, ζει και όταν πια δεν υπάρχει το σώμα.


Δεν υπάρχει ζωή χωρίς λύπες, στεναχώριες, φροντίδες, βάσανα κι αρρώστιες. Απ' όλα αυτά ο θάνατος, σαν γιατρός, μας απαλλάσσει με τον αιώνιο ύπνο.


Είναι ευτυχής όποιος μελέτησε την ιστορία, γιατί αυτός ούτε τους πολίτες παρακινεί στην καταστροφή, ούτε ο ίδιος γίνεται άδικος.


Η συγκράτηση του θυμού χαρακτηρίζει τους συνετούς ανθρώπους.


Η ανταμοιβή πρέπει να είναι ανάλογη με τη δουλειά. Πραγματικά, ο μισθός ο ανάλογος με τον κόπο διπλασιάζει τη διάθεση.


Η ευτυχία είναι ίση, είτε κανένας τη βρίσκει μέσα σε μια ψηλή τύχη ή μέσα σε μια ταπεινή κατάσταση.


Βλέπεις τον εις το ύψος τούτο άπειρο αιθέρα, που κρατάει ολόγυρα μέσα στην υγρή του αγκαλιά τη Γη; Πίστεψε πως αυτός είναι ο Θεός.


Η κολακεία καταστρέφει καλά θεμελιωμένες πολιτείες και σπίτια. Δεν θέλουμε τις λέξεις που γοητεύουν την ακοή, αλλά εκείνες που σπρώχνουν σε τίμια έργα.


Όποιος δεν είναι συνηθισμένος να υποφέρει τη δυστυχία, την υποφέρει, είναι αλήθεια, μα υποφέρει σκύβοντας το κεφάλι του κάτω απ' το ζυγό της: νεκρός είναι πολύ πιο ευτυχισμένος παρά ζωντανός, γιατί το να ζει μέσα στην ατιμία είναι ένας σκληρός πόνος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved