Obi-Wan Kenobi: H γέννηση ενός αναπάντεχου θρύλου

Με αφορμή τη νέα τηλεοπτική σειρά, θυμόμαστε τον ήρωα που έγραψε την δική του ιστορία.

Την πρώτη φορά που είδα τον θρυλικό Alec Guinness στο ρόλο του Obi-Wan, ήμουν με το ζόρι 10 ετών. Σήμερα, θα έλεγα πως μου θύμιζε κάτι ανάμεσα σε Assassin’s Creed και σαμουράι. Ήταν όλο το στήσιμο του ήρωα που του έδινε μία αίγλη άγνωστη μέχρι τότε. Η κάπα. Οι σοφές ατάκες. Η όλη ιστορία των Jedi και η προσπάθεια για την επικράτηση της φωτεινής πλευράς της Δύναμης. Αλλά ας μην κοροϊδεύομαστε. Την πρώτη φορά που είδα το φωτόσπαθο να ανάβει στα χέρια του, δεν ήταν απλά μία στιγμή κορυφαία για τον ίδιο τον ήρωα. Ήταν μία στιγμή που θα άλλαζε τον κινηματογράφο και το sci-fi όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

 

Τα έβαλε πάντως και με αυτόν τον κακό.

Ο Obi-Wan Kenobi κατάφερε να μιλήσει σε πάνω από μία γενιά. Γιατί; Γιατί είχε πολλά να διδάξει. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε σωστοί, το σύμπαν του Star Wars αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή και ειδικά με το τρίπτυχο της επιτυχίας Han Solo-Luke Skywalker-Princess Leia. Ο Darth Vader ήταν μία ομάδα μόνος του και ο Obi-Wan ήταν η φωνή της φωτεινής πλευράς της Δύναμης που συνόδευε τον Luke σαν οδηγός. Δεν είχε όμως την ίδια δυναμική, γιατί δεν μπορούσε να πάρει τα ηνία – πέρα από την μάχη του με τον Darth Vader.

Όμως στην δεύτερη τριλογία, μπορέσαμε να εξερευνήσουμε αυτόν τον χαρακτήρα. Δεν ήταν απλά η σχέση δασκάλου και μαθητή ανάμεσα στον Obi-Wan Kenobi και τον Anakin Skywalker, αλλά και η διαφορά του φωτός από το σκοτάδι. Η δεύτερη τριλογία για κάποιους δεν είχε την δυναμική της πρώτης, αλλά σίγουρα ήταν αναγκαία. Και αυτό γιατί έδωσε το βήμα σε μία σειρά από ηθοποιούς επόμενης γενιάς, να μπορέσουν να μπουν στο τεράστιο σύμπαν του Star Wars. Ένας από εκείνους που θα έδειχνε το μεγαλείο του, ήταν σίγουρα ο Ewan McGregor. Για την ακρίβεια, από την δεύτερη τριλογία και μετά, μας είναι δύσκολο να φανταστούμε οποιονδήποτε άλλον στη θέση του Obi-Wan πέρα από τον Ewan. Kαι μπράβο του γιατί το κέρδισε με το φωτόσπαθό του.

 

Η πραγματική επιτυχία ωστόσο, κρύβεται στην διαχρονικότητα του ήρωα. Ενός ήρωα που κέρδισε τους πατεράδες μας, που εκείνοι μας δίδαξαν για εκείνον και υποδεχτήκαμε την δεύτερη τριλογία και που τώρα η νέα γενιά θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ακόμη καλύτερα τον ήρωα μέσα από τη νέα σειρά της Disney+. Είναι η συνέχιση, όχι απλά μίας ιστορίας που έγινε ορόσημο από την δεκαετία του ’70, αλλά και μία εύφημος μνεία σε έναν αναπάντεχο sci-fi ήρωα, που γέννησε μία ολόκληρη γενιά φανατικών και έκανε τους Jedi πιο διάσημους και από τους αληθινούς σαμουράι της φεουδαρχικής Ιαπωνίας.

Δείτε τι άλλο προσέφερε το Star Wars στον κόσμο εκτός από ιστορίες.

 

Και ο Obi-Wan; Θα είναι πάντα η καλή συμβουλή μέσα στο κεφάλι σου που θα αντιπροσωπεύει την φωτεινή πλευρά της Δύναμης. Άλλωστε τέτοιες αποφάσεις καλείσαι να πάρεις καθημερινά. Ποιος δεν θα ήθελε τον Obi-Wan για δάσκαλό του.

 

Πολλά κείμενα σε περιμένουν στο αφιέρωμα του Ratpack.gr, κάνοντας κλικ στην παρακάτω φωτογραφία:

 

main starwars



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved