Το Πάσχα στο νησί είναι καλύτερο από του χωριού

Ένας συντάκτης μιλάει για τους λόγους που προτιμάει να πάει σε νησί για Ανάσταση.

Το Πάσχα στο χωριό με έχει κουράσει η αλήθεια είναι. Φέτος όμως θέλω κάτι διαφορετικό. Κάτι που να με ιντριγκάρει, κάτι που δεν έχω ξαναζήσει. Σκέφτηκα να πάρω το πλοίο και να πάω Αμοργό. Ναι, μπορεί να ακούγεται ταλαιπωρία αλλά είναι μία εναλλακτική που τη σκεφτόμουν για καιρό. Ναι, το Πάσχα στο νησί θα είναι κάτι που δεν έχω ξανακάνει.

Κάθε χρόνο τα ίδια. Γι’ αυτό δεν ήθελα πάλι φέτος να πάω πίσω στο χωριό μου. Εντάξει σίγουρα το Πάσχα είναι μία γιορτή που σηκώνει πολύ το χωριό, όλη η ατμόσφαιρα είναι φτιαγμένη γι’ αυτό. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η θρησκεία, η εκκλησία κτλπ. Οι μνήμες που έχουμε από το χωριό είναι κάτι το ανεκτίμητο σίγουρα.

Το ψηλότερο χωριό στα Βαλκάνια βρίσκεται στην Ελλάδα

Μίλησα όμως με μία φίλη και μου είπε πως το Πάσχα στην Αμοργό είναι κάτι παραπάνω από όμορφο. Μου λέει δεν έχεις ξαναζήσει τέτοια εμπειρία. Πραγματικά πρέπει να το δοκιμάσεις κάποια στιγμή.

Η αλήθεια είναι πως με έψησε αμέσως γιατί έψαχνα να κάνω κάτι άλλο για Πάσχα φέτος. Εκεί στο μπαρ που είμασταν άρχισε να μου λέει για το περσινό της Πάσχα στην Αμοργό.

Για αρχή θα πούμε πως η Αμοργός έχει πολλά έθιμα που τα κρατάνε ακόμη και προέρχονται από το Βυζάντιο. Αυτό από μόνο του είναι κάτι το νέο.

 

 
 

Μου τα εξήγησε όλα η φίλη μου, εκεί που καθόμασταν στη μπάρα και τα πίναμε. Εγώ κάπως προβληματισμένος μιας και είχα χαώσει γιατί φέτος δεν είχα ιδέα τι θα κάνω. Κάπου έπρεπε να πάω για να περάσω καλά και δεν ήθελα να κάνω πάλι το ίδιο.

«Τη Μεγάλη Παρασκευή στην Αμοργό θα δεις πολλά που δεν τα έχεις ξαναδεί σε άλλο μέρος της Ελλάδας. Όλοι θα φάνε χαλβά και θα πιούνε ψημένη ρακή. Μοιράζουν καφάσια με λουλούδια σε όλους, τα λεγόμενα και πασχιάτικα» μου λέει η φίλη μου.

Κάτι μέσα στο μυαλό μου νοσταλγεί ένα μέρος που δεν έχω πάει ποτέ. Αρχίζω να ενδιαφέρομαι για την ιδέα να περάσω Πάσχα σε νησί λίγο περισσότερο.

«Στον Επιτάφιο ακολουθούν διάφοροι αυτοσχέδιοι μουσικοί που χτυπάνε τενεκέδες και άλλα κρουστά, σαν συνοδεία. Πραγματικά θα σου αρέσει αυτό το θέαμα».

Οι διακοπές στο χωριό είναι το αυθεντικό ελληνικό καλοκαίρι

«Οι γυναίκες ρίχνουν στον κόσμο αρώματα που έχουν φτιάξει οι ίδιες. Οι μυρωδιές είναι κάτι το καταπληκτικό. Θα σου μείνει αξέχαστη αυτή η εμπειρία».

Η σπανιότητα του εορτασμού του Πάσχα στην Αμοργό, περιλαμβάνει την περιπλάνηση για μια ολόκληρη εβδομάδα των εικόνων της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμωτή. Ένα έθιμο μοναδικό στην Ελλάδα.

 

 
 

Το Πάσχα στην Αμοργό φέρνει τους ανθρώπους πολύ κοντά. Τους ενώνει. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο χωριό αλλά όμως χωρίς ενθουσιασμό μιας και το έχω ζήσει τόσες φορές. Ίσως αυτό που μου λείπει είναι να δω καινούρια μέρη και έθιμα, δρόμους και σοκάκια που ποτέ μου δεν έχω αντικρύσει.

Τελικά αποφάσισα να το κάνω το εγχείρημα. Και δεν το μετάνιωσα. Πραγματικά είναι μία εμπειρία ζωής να περάσεις το Πάσχα σου στην Αμοργό. Αλλά ακόμη και στο συγκεκριμένο νησί αν δεν πας, σίγουρα σου προτείνουμε να δοκιμάσεις κάποιο άλλο νησί, κατά προτίμηση μικρό και γραφικό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved