Angus Young: Ο αιώνιος «νέος» του hard rock

Ένα κείμενο για την καρδιά των AC/DC ανήμερα των 67ων γενεθλίων του. 

Τι θα ήμασταν χωρίς τους AC/DC αναρωτιέμαι καμιά φορά. Πραγματικά τα αυτιά μας όχι μόνο θα ήταν φτωχότερα αλλά και οι καρδιές μας δεν θα είχαν τον ίδιο παλμό, το ίδιο πάθος για ζωή και hard rock. Δεν Μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου σήμερα αν στο μουσικό μου παρελθόν δεν είχε υπάρξει κάποτε αυτός ο θρύλος της ταστιέρας, αυτός ο μάστορας του ηλεκτρισμού, αυτός ο μικρούλης θεός που έβαλε τον ηλεκτρισμό στις ζωές μας για πάντα.

 

 
 

Έτσι μόνο μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τον Αυστραλό θρύλο της ροκ και φυσικό ηγέτη ενός εκ των δημοφιλέστερων, επιτυχημένων και αγαπητών συγκροτημάτων στην ιστορία. Ο θρύλος γύρω από το όνομα Angus Young όμως δε χτίστηκε σε μία νύχτα. Η ζωή του πιο εκκεντρικού και παράξενου Αυστραλού κιθαρίστα είναι από μόνη της ένας ογκόλιθος στην ιστορία του rock and roll.

Chuck Berry: O άνθρωπος που ανακάλυψε το Rock 'n Roll

Γιατί ο Angus Young είναι τόσο εκκεντρικός τύπος;

Ο Young κατέληξε στο να φοράει σχολική ενδυμασία κατά τις ζωντανές τους εμφανίσεις, αφού είχε δοκιμάσει να ντυθεί γορίλας, Spider-Man, Ζορό και μία κωμική εκδοχή του Superman με την ονομασία Super-Ang. Την στολή του μαθητή την έραψε η αδελφή του, Margaret και όταν έγινε δύσχρηστη αποφάσισε να φορέσει την δική του σχολική ενδυμασία.

 

 
 

Μέχρι το 1977, οι AC/DC έγιναν ένα από τα πιο επιτυχημένα ροκ συγκροτήματα της πατρίδας τους, ενώ η δημοτικότητα τους άρχισε να ανεβαίνει στην Ευρώπη μετά τα άλμπουμ "Let There Be Rock", "Powerage" και το ζωντανά ηχογραφημένο "If You Want Blood (You Got It)". Το "Highway To Hell" του 1979 οδήγησε τους AC/DC σε επίπεδο αστέρων, ανεβαίνοντας στο Top-10 στην Μεγάλη Βρετανία και το # 17 στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Πριν ξεκινήσουν τις ηχογραφήσεις του επόμενου τους άλμπουμ, ο τραγουδιστής Bon Scott πέθανε από δηλητηρίαση από αλκοόλ, στις 19 Φεβρουαρίου 1980.

Bon Scott: Η γνήσια καρδιά των AC/DC μας έμαθε να αγαπάμε το γρέζι

Τι έχει κάνει ο Angus Young για το hard rock;

Ο Angus Young έβαλε στον χάρτη της σύγχρονης μουσικής αυτό που λέμε διασκέδαση στο rock and roll. Τα σόλο του έχουν μείνει στην ιστορία και τα riffs του είναι ίσως ότι πιο πιασάρικο έχει υπάρξει. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως οι πωλήσεις δίσκων των AC/DC ξεπερνάνε κάθε προσδοκία του είδους. Έχουν πουλήσει εκατομμύρια δίσκους από το 1970 και μετά.

Το 1973 ηχογραφείται το πρώτο single "Can I Sit Next To You" και δυο χρόνια αργότερα ο εκκεντρικός Angus παρουσιάζει στο κοινό του το debut album High Voltage. Θα χρειαστούν 3 ακόμα χρόνια μέσα στα οποία το τρένο των AC/DC δεν έχει σταματημό και ο οίστρος του Young μας χαρίζει τα "TNT","Dirty Deeds Done Dirt Cheap","Let There Be Rock" και "Powerage".

 

 
 

Ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μόνο η εμφάνιση του προκαλεί ντελίριο στο κοινό και εδώ μιλάμε για ένα φανατικό και τρελαμένο κοινό που κόβει φλέβες για τα σόλο του.

Η φήμη που ακολουθεί τον Angus και τους AC/DC εκτοξεύεται με το εμβληματικό "Highway to Hell" το 1979. Η μοίρα όμως είχε άλλα πλάνα, καθώς ένα χρόνο αργότερα ο αδερφικός φίλος και συνεργάτης του Angus, Bon Scott, χάνει τη ζωή του και το ηλεκτρισμένο δίδυμο που έκανε χαρακτηριστική τη μπάντα μοιάζει να την απειλεί πιο πολύ από ποτέ.

Γιατί ο Angus Young είναι τόσο σημαντικός κιθαρίστας;

Χωρίς την παρουσία του πολλά θα ήταν διαφορετικά στον χώρο του hard rock. Το στοιχείο που εισήγαγε ήταν εκείνο της παιδικότητας που όμως είναι τόσο δυνατή που είναι ικανή να ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα αλλά και τη μουσική.

50 χρόνια τώρα δεν έχει αλλάξει πορεία αυτός ο καταπληκτικός άνθρωπος. Πιστός υπηρέτης του σκληρού ροκ, μπορεί ακόμη και στις εποχές που ζούμε να ξεσηκώσει ένα ολόκληρο στάδιο 50.000 ανθρώπων που ουρλιάζουν το όνομα των AC/DC.

O Angus Young δεν είναι ένας κιθαρίστας, είναι ένας θεσμός του rock and roll.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved