Associated Press Chuck Berry: O άνθρωπος που ανακάλυψε το Rock 'n Roll

Η διαχρονική αξία του Βασιλιά του πρώιμου ηλεκτρισμού.

Ήταν ο άνθρωπος που δεν δέχτηκε να κατέβει από το αεροπλάνο για να πάει να παίξει Live γιατί ο Promoter δεν του είχε φέρει την κόκκινη κάντιλακ του και 5.000 δολάρια σε μία χαρτοσακούλα.

'Ηταν αυτός που με τη μουσική του έκανε μία ολόκληρη γενιά νέων να επαναστατήσει μέσα στην συντηρητική κοινωνία της Αμερικής του 1950. Ποιος δεν είχε χορέψει σε πάρτυ ακούγοντας κάποιο κομμάτι του; Ποιος δεν είχε νιώσει λιγάκι πιο ελεύθερος ακούγοντας τη μαγεμένη του κιθάρα να βογκάει ανάμεσα από τα στενά της πόλης και των μικρών δωματίων;

Ο Τσακ Μπέρι ήταν ο τύπος που δεν φοβήθηκε την επιτυχία και τα έδωσε όλα στην τέχνη της μουσικής του. Μπορεί να μην αναγνωρίστηκε ποτέ όπως άλλοι της εποχής του αλλά όλοι οι σύγχρονοι του παραδέχονται την τεράστια επιρροή του στην ποπ μουσική. Ήταν ένας μάστορας των πιασάρικων ριφ στη κιθάρα. Φράσεις που σου έμεναν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη.

Ποιος δεν κουνήθηκε με το «Maybellene», το «Brown eyed handsome man», το «Roll over Beethoven» και το «Johnny B. Goode»;

 

 

Ο Τσακ Μπέρι ήταν έξυπνος και γνώριζε από την αρχή τι επιθυμούσε το κοινό. Έδωσε στον κόσμο αυτό που ζητούσε, δηλαδή ένα δυνατό ριφ και στίχους που σου έκαιγαν τη καρδιά. Μιλούσε για πράγματα καθημερινά που απασχολούσαν τους νέους και όχι μόνο. Μιλούσε για έρωτα με τρόπο που κανείς μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει να κάνει. 

Γεννημένος στις 18 Οκτωβρίου του 1926, σε μεσοαστική γειτονιά του Σεν Λούις, μπορεί να μεγάλωσε μέσα στην εκκλησία και το gospel αλλά αυτό τελικά ήταν υπέρ του μιας και εμπλούτισε το δυναμικό του μπλουζ με στοιχεία από την παραδοσιακή Αμερική της γενιάς του.

Μπήκε σε αναμορφωτήριο, έκανε ένοπλες ληστείες, έζησε σε ένα προθάλαμο κομμωτηρίου για πολλά χρόνια. Μία ζωή γεμάτη εντάσεις η ζωή του. 

 

beery

 

Αλάνι και φασαριόζος, έκανε άνω κάτω την ιστορία του ροκ εντ ρολ με το έτσι θέλω και τις τρελές χορευτικές του κινήσεις που έκαναν τον Έλβις να φαίνεται σχολιαρόπαιδο.

Η μουσική για εκείνον ξεκινάει στις αρχές του ’50, όταν εντάχθηκε στο Sir John’s Trio, του πιανίστα Τζόνι Τζόνσον, δίνοντας στην μπάντα ένα καινούριο αέρα και μία νέα δυναμική στις νότες.

Το 1955 γνωρίζει τον Muddy Waters κι εκείνος με τη σειρά του τον βοηθάει να γνωρίσει τον ιδρυτή της Chess Records, με την οποία ηχογραφεί τις πρώτες του επιτυχίες.

 

chuck

 

Aπό τα πρώτα «κακά» παιδιά του ροκ εντ ρολ

Πάντα έψαχνε μπελάδες. Το 1944 παράτησε το σχολείο, αυτός κι άλλοι δύο φίλοι του μπήκανε σε μία Oldsmobile του ’57 και ξεκινήσανε για την Καλιφόρνια. Μέχρι να φτάσουνε στο Κάνσας τα λάστιχα ήταν ήδη φαγωμένα. Το αυτοκίνητο ήταν παγωμένο τη νύχτα και όλοι μαζί δεν είχαν παρά μόνο μερικά δολάρια στις τσέπες. Ο Σκιπ, ένας από την παρέα, είπε πώς θα έβρισκε χρήματα. Μετά από λίγα λεπτά ο Σκιπ επέστρεψε με μία σακούλα γεμάτη λεφτά που έκλεψε από ένα φούρνο. Ήταν πολύ απλό. Συνέχισαν να το κάνουν κι έτσι κατέληξαν να έχουν διαπράξει τρεις ένοπλες ληστείες και μία κλοπή αυτοκινήτου. Ο Chuck Berry είχε μάλιστα βρει ένα παλιό πιστόλι μέσα σε ένα αυτοκίνητο και το κουβαλούσε μαζί του. η καριέρα του στο έγκλημα ήταν σύντομη μιας και η αστυνομία τους συνέλαβε λίγο πιο έξω από τα σύνορα με το Μιζούρι. Ο Berry βρέθηκε στην Αλγκόα, καταδικασμένος σε 10 χρόνια φυλακή από έναν τρελό ρατσιστή δικαστή.

Στη φυλακή της Αλγκόα έκανε κολλητηλίκια με τον αρχισυμμορίτη κι έτσι έμεινε ασφαλής. Στη φυλακή έμαθε μποξ και έκανε καμάκι με την γυναίκα του διευθυντή της φυλακής.

O Berry λόγω καλής διαγωγής βγήκε με αναστολή στα τρία χρόνια. Παντρεύτηκε και ζούσε με την γυναίκα του σε ένα δωμάτιο αναμονής ενός κομμωτηρίου για αρκετά χρόνια. «Εκεί ανακάλυψα τα διάφορα βίτσια μου στο σεξ» είχε πει σε μία συνέντευξη του στο Rolling Stone.  

Ο Chuck Berry είχε κάνει κυριολεκτικά τα πάντα πριν γίνει σταρ της μουσικής. Κομμωτής, πωλητής αυτοκινήτων, ληστής, θυρωρός.

 

kkin

 

Ως το 1958, ο Τσακ Μπέρι είχε ήδη γίνει διάσημος σε όλο το κόσμο και μέχρι τη δεκαετία του 1980 δεν σταμάτησε να περιοδεύει και να κάνει δίσκους.

Το 1984, μάλιστα, έλαβε βραβείο Grammy για τη συνολική προσφορά του, ενώ το 1986 κατέλαβε θέση στο Rock and Roll Hall of Fame. Την ίδια χρονιά γυρίστηκε ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετείχαν ο Κιθ Ρίτσαρντς και ο Έρικ Κλάπτον.

Ο Τσακ Μπέρι, σύμφωνα με ιστορικούς της μουσικής, ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε το ροκ εντ ρολ.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις φωτογραφίες από την γιγαντιαία του καριέρα:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved