Associated Press Joe Cocker: Η πιο βαρύτονη φωνή που έβγαλε ποτέ η rock μουσική

Ένας θρύλος που δίδαξε τον κόσμο τι σημαίνει να είσαι γνήσιος frontman.

Ο Joe Cocker είναι ο άνθρωπος που πήρε το With A little Help From My Friends των Beatles και το έκανε τον επίσημο ύμνο του Woodstock το 1969. Αυτό το κομμάτι, πάντα ειπωμένο με την τρομερή και ζεστή φωνή του, έγινε ο ύμνος των παιδιών των λουλουδιών, ο ύμνος μίας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων που πάλευαν για το δίκαιο και το σωστό στην κοινωνία.

Ο τραγουδιστής John Robert Cocker γεννήθηκε στο Σέφιλντ της Βρετανίας το 1944.

Ο Joe Cocker έπαιξε live στο πρώτο, ιστορικό, φεστιβάλ Woodstock το 1969 με τρομερή ανταπόκριση από το κοινό.

 

 

Τότε στα μάγουλα είχε μεγάλες φαβορίτες. Φορούσε στενό μπλουζάκι και παντελόνι καμπάνα. Μακριά από την πιο εναλλακτική εικόνα που διατηρούσε ο Mick Jagger, χωρίς να ακολουθεί τους κανόνες του μάρκετινγκ που υπηρετούσαν οι Beatles, ο Cocker, εκείνη την περίοδο, απλώς επιβεβαίωσε τον κανόνα που λέει πως για να τραγουδήσεις μπλουζ χρειάζεται να πίνεις τόνους ουίσκι, να ζεις κάθε στίχο στην πραγματική σου ζωή, ακόμα και αν αυτό φτάνει να προκαλέσει ζημιά στο κορμί σου.

Η πρώτη του live εμφάνιση ήταν με τον αδερφό του όταν ήταν 12 ετών στην Αγγλία, με τη μπλουζ μπάντα του.

Μετά την τεράστια επιτυχία που είχε στο Woodstock έπεσαν πάνω του πολλοί μάνατζερ και του διοργάνωσαν μία γιγαντιαία περιοδεία στις ΗΠΑ. 30 μουσικοί τον ακολούθησαν στην περιοδεία και στο τέλος το όλο πράγμα βρήκε τον Joe Cocker με έναν εθισμό στο αλκοόλ και με μία κατάθλιψη που δεν είχε ξανά βιώσει.

Ο εφευρέτης του rock and roll έπαιξε την τελευταία του νότα. 

 

Περιοδικά όπως το Time και το Life έγραψαν διθυραμβικές κριτικές για τις ζωντανές του εμφανίσεις που ήταν από τις πιο δυνατές εκείνου του καιρού.

Ο Joe Cocker επισκέφτηκε την Ελλάδα το 1980 δίνοντας μία ιστορική συναυλία στην Αθήνα.

Το 1987 έκανε άλλη μία παγκόσμια επιτυχία με τον ύμνο των απανταχού καψουρεμένων του κόσμου, το τραγούδι You Can Leave Your Hat On, το οποίο έγινε γνωστό από την ταινία Εννιάμιση Εβδομάδες με πρωταγωνιστές τον Mickey Rourke και την θεά Kim Basinger.

Στο σπίτι με τους Rolling Stones.

 

O Joe Cocker στην καριέρα του είχε συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους του rock, με τρανταχτά παραδείγματα τους Jimmy Page, Pete Townshed, Keith Richards, Jeff Beck και Eric Clapton.

Σε μία καριέρα η οποία εκτεινόταν μέσα σε 4 δεκαετίες, ο θρύλος Joe Cocker ηχογράφησε 22 άλμπουμ.

Mπες στο παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικές από τις πιο λαμπερές στιγμές του Joe Cocker:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved