Διακίνηση με τη Mariana van Zeller: O υπόκοσμος δεν είναι ποτέ αρκετός

Η ακόρεστη δίψα της «βασίλισσας της πρόσβασης» για την αποκάλυψη του παγκόσμιου εγκλήματος συνεχίζεται στο National Geographic.

Ο υπόκοσμος δεν είναι για τους αδύναμους, ακόμα και αν η άγρια φύση του, οι παράνομες δραστηριότητες και η σκοτεινή του «λάμψη» ανέκαθεν προκαλούσε ρομαντικά «αισθήματα» σε συγγραφείς, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες που καταπιάστηκαν από τις μορφές του, δημιουργώντας αριστουργήματα. Όπως έχει πει και ο Albert Camus ωστόσο, η αλήθεια «τυφλώνει» και στην περίπτωση του υποκόσμου η πραγματική του όψη δεν έχει κανέναν απολύτως ρομαντισμό, παρά μόνο άγχος, συνεχή εγρήγορση και ζωές που κρέμονται σε μια λεπτή κλωστή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κοπεί.

Αυτή είναι η οπτική που θέλει να παρουσιάσει η εκπομπή του National Geographic, «Διακίνηση με τη Mariana van Zeller». Την άγρια πλευρά της πραγματικότητας στην οποία εντάσσεται και δραστηριοποιείται η παγκόσμια παραοικονομία. Με μια κάμερα ανά χείρας και τη «βασίλισσα της πρόσβασης» Mariana van Zeller σε πρώτο πλάνο, βιώνουμε μέσα από τον τόπο του «εγκλήματος» την αγωνία και τις ιδιαίτερες συνθήκες που μια ταινία δεν μπορεί να απεικονίσει. Εδώ άλλωστε δεν υπάρχουν ερμηνείες και ρόλοι, παρά μόνο δηλώσεις και στοιχεία.

 

 

Ύστερα από έναν πρώτο κύκλο με εικόνα και ήχο στην «καρδιά» των δικτύων απάτης, κοκκαΐνης μέχρι και παράνομων όπλων, η Mariana van Zeller συνεχίζει την αγαπημένη της ασχολία να τρυπώνει εκεί που ο ο απλός κόσμος φεύγει τρέχοντας και σαν άλλη διπλή-πράκτορας φέρνει στην επιφάνεια όλα εκείνα που αδυνατούμε να φανταστούμε στις ταινίες.

 

Ένας διαφορετικός υπόκοσμος

Αν υπέθεσες ποτέ ότι οι δυσκολίες είναι μόνο επιπέδου «Sons of Anarchy» έρχεται το «Διακίνηση με τη Mariana van Zeller» να σου δώσει μια διαφορετική και κυρίως ανατριχιαστική εκδοχή των όσων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και τις μαύρες αγορές. Το μικρόβιο της δημοσιογράφου-ντετέκτιβ του docuseries του National Geographic, δεν επιχειρεί απλώς να σου δείξει πλάνα από μακριά, αλλά εκμεταλλευόμενη την πρόσβαση που προσφέρει το κανάλι συνομιλεί με αφεντικά, βαρόνους, μαφιόζους και κυρίαρχους του παράνομου παιχνιδιού επιχειρώντας να αποκαλύψει και κυρίως να κατανοήσει τον υπόκοσμο, παρακολουθώντας από πρώτο χέρι τις παράνομες δραστηριότητες.

 

 

Για όποιον έχει παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο γνωρίζει καλά ότι η Van Zeller δεν καταλαβαίνει από κίνδυνο, αναλύοντας το έγκλημα από τη ρίζα του. Με εικόνες από καταγεγραμμένα εγκλήματα (π.χ. ληστείες, εφόδους σε σπίτια με εντάλματα), ζωντανή παρουσία την ώρα των αποκαλύψεων αλλά και συνομιλίες με τους ίδιους τους εγκληματίες, το National Geographic πάει ένα βήμα παραπάνω την έννοια του ντοκιμαντέρ, δίνοντάς σου την αίσθηση ότι αυτό που βλέπεις δεν είναι μια απλή αφήγηση ή περιγραφή γεγονότων αλλά μια ολόκληρη επιχείριση στο άντρο του κινδύνου.

Ίσως ένα επεισόδιο με θέμα την μεθαμφεταμίνη, τους τρόπους διακίνησής της, την επιθυμία των Αμερικανών να την καταναλώσουν, γιατί επανήλθε στη μόδα και κυρίως πώς αυτή παράγεται στα βάθη της Σιναλόα του Μεξικού, θα λύσει την όποια αμφιβολία είχες για τον κόσμο της παρανομίας και το αν η δουλειά της Van Zeller είναι εύκολη υπόθεση.

 

 

Διότι άλλο να βλέπεις πλάνα από μακριά και να σου αφηγούνται τις ιστορίες αστυνομικοί, άλλο να σου λέει ο άνθρωπος του καρτέλ μέσα στην περιοχή του «αφού έχεις πάρει άδεια μπορείς να δείξεις πλάνα», νιώθοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η Van Zeller δεν θα ήταν εδώ μαζί μας για να πει την ιστορία.

 

Τρομάζεις;

Σε αυτό το docuseries έρχεσαι αντιμέτωπος με αληθινές καταστάσεις, αλλά και μπροστά στην απομυθοποίηση της «άγριας» εικόνας που είχες για την παρανομία τόσα χρόνια. Ίσως και να «κουράσαμε» λέγοντάς σου πως δεν είναι ένα συνηθισμένο ντοκιμαντέρ, ωστόσο είναι βέβαιο ότι μόλις το παρακολουθήσεις, με την ίδια εμμονή θα επιμένεις να το περιγράφεις στους γύρω σου. Πέρα από την πληροφορία και την άγρια «ομορφιά» που βιώνεις μέσω των δηλώσεων αλλά και των live καταστάσεων, μπαίνεις εσύ ο ίδιος στη θέση της Van Zeller, έχεις αγωνία για την κατάλληξη της υπόθεσης, για την αντίδραση των κακοποιών των οποίων η σιωπή σε κάθε δήλωση αισθάνεσαι ότι θα γυρίσει ανά πάσα στιγμή μπούμερανγκ στην «βασίλισσα της πρόσβασης» και στους καμεραμάν.

Ο δεύτερος κύκλος λοιπόν του «Διακίνηση με τη Mariana van Zeller» κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, στις 21.50 στο National Geographic, ξετυλίγοντας όλο το μυστήριο γύρω από τη διακίνηση μεθαμφεταμίνης στις ΗΠΑ, με πλάνα και δηλώσεις από απλούς χρήστες, εμπόρους μέχρι και το ίδιο το καρτέλ που την παράγει. Ένας δυνατός πρόλογος μέχρι την επόμενη συνταρακτική αποκάλυψη από τις σκιές του υποκόσμου.

 

 

Πρεμιέρα νέου κύκλου «Διακίνηση με τη Mariana van Zeller» Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 21.50 στο National Geographic.
Τα νέα επεισόδια θα προβάλλονται κάθε Παρασκευή 21.50.
Το National Geographic είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved