Associated Press Τόμας Έντισον: Το προφίλ της επιτυχίας ενός διαρκώς αποτυχημένου άντρα

Ο μεγάλος εφευρέτης σημείωσε ρεκόρ στις αποτυχίες. Και γι’ αυτό είναι ο καλύτερος να σε διδάξει για την επιτυχία που έρχεται.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η αποτυχία είναι δυσκολοχώνευτη. Όσο και αν μπεις στη διαδικασία να πεις στον εαυτό σου πως «αυτά συμβαίνουν» και πως την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις, το πιθανότερο είναι πως θα αργήσει μέσα σου να γίνει κατανοητό και θα φροντίσει να δημιουργήσει μία ψυχολογική φόρτιση που ενδεχομένως να σε κρατήσει πίσω.

 

 

Είναι όμως αυτό κάτι που πρέπει να επιτρέψεις;

Αν κοιτάξεις στις ζωές των πιο επιδραστικών ανθρώπων που πέρασαν από τον κόσμο, που άφησαν πίσω τους έργα που πιστοποιούν την επιτυχία τους σε αυτή τη ζωή, θα εντυπωσιαστείς με το πόσες περισσότερες ήταν οι αποτυχίες πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο. Ο μεγάλος εφευρέτης Thomas Edison, είναι ξεκάθαρα μία τέτοια περίπτωση. Οι λάμπες του και η επιλογή του χαλκού ως καλού αγωγού του ρεύματος, ήταν μία κίνηση που θα χαρακτήριζε τη γενιά του και θα άλλαζε το πρόσωπο εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο με την αυγή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Προτού καταφέρει να εισάγει τις πετυχημένες του πατέντες, είδε άλλες αμέτρητες να αποτυγχάνουν η μία πίσω από την άλλη. Και όμως ο διάσημος εφευρέτης, δεν το έκλαβε ποτέ ως αποτυχία.

«Δεν απέτυχα. Απλά εντόπισα 10.000 διαφορετικούς τρόπους που δεν δουλεύουν»

Ο Edison είχε τέτοια αυτοπεποίθηση για τις εφευρέσεις του και πίστευε τόσο πολύ ότι θα άλλαζαν τον κόσμο, που κατάφερνε πάντα να βρει χρηματοδότες. Ακόμη και όταν εκείνοι έχαναν τα λεφτά τους, το γεγονός ότι πίστευε τόσο πολύ στις ιδέες του και στο πείσμα του να τις κάνει πραγματικότητα, προκαλούσε έμπνευση σε δεκάδες θαυμαστές του. Τι είναι η αποτυχία; Ένας αυστηρός δάσκαλος. Ωστόσο αντί να πιστέψεις πως σε έχει βάλει στο μάτι για τον οποιονδήποτε λόγο, δες το αλλιώς. Ότι σε προειδοποίησε πως αυτό που εντόπισες δεν θα δουλέψει. Οπότε γιατί να μην δοκιμάσεις κάτι άλλο τώρα που βεβαιώθηκες ότι αυτός ο τρόπος δεν αποδίδει;

 

 

Μια σειρά από αποτυχίες οδηγούν στην επιτυχία που χρειάζεσαι

Φτάνει η επιτυχία μίας καλής ιδέας, ενός ονείρου, για να σου προσφέρει την καταξίωση που χρειάζεσαι – και πρώτα από όλα στον εαυτό σου. Οι καταγεγραμμένες πατέντες του Edison που θεωρήθηκαν επιτυχημένες, αγγίζουν τις 1093. Μπορείς να φανταστείς τις αποτυχημένες; Το πιο πιθανό είναι πως θα αγγίζουν το εκατομμύριο καθότι κανείς δεν κατάφερε ποτέ να τις μετρήσει. Με κάθε μία που βίωνε, την σημείωνε απλά ως έναν ακόμη τρόπο που ανακάλυψε ότι δεν δουλεύει. Δικαιολογία; Όχι και τόσο αν σκεφτεί κανείς πως με άπειρες πιθανότητες αποτυχίας και επιτυχίας, θα μπορούσε να σημειώνει αμέτρητες καταγραφές λειτουργικών και μη τρόπων.

 

 

Η επιτυχία είναι πράγματι ένα τεράστιο βήμα για κάθε άνθρωπο εκεί έξω. Μην ξεχνάς ωστόσο ότι πριν την προσγείωση σε αυτή, υπήρξαν νωρίτερα πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Και αυτό είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα που μπορεί να σου τύχει.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved