Οι 10 πιο θανατηφόρες ατάκες του James Bond

Άλλες έκαναν τις γυναίκες να πέφτουν στην αγκαλιά του και άλλες έφερναν στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού τον Q, κάθε μία από αυτές έγραψε τη δική της ιστορία στον θρύλο του 007.

Είναι τόσο βασανιστική η μακρά αναμονή μέχρι να βγει στο No Time to Die στις αίθουσες που θα μπορούσε να παρομοιαστεί μόνο με τη βασανιστική αναμονή του αργόσυρτου θανάτου που έχει επιφυλάξει στον Bond ο εκάστοτε κακός της κάθε μία ταινίας ξεχωριστά. Το ότι ο Bond θα καταφέρει να γλιτώσει από το laser, τους καρχαρίες, την πυρηνική βόμβα ή ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο κάθε παράφρονας που θέλει να εξουσιάσει τον πλανήτη, είναι πιο σίγουρο κι από την ανατολή του ήλιου κάθε πρωί. Ίσως αυτό κάνει ακόμα πιο βασανιστική την αναμονή μέχρι να γλιτώσει αφού αδίκως μας καθυστερεί από το φινάλε στο οποίο χάνεται στον ορίζοντα με το Bond girl της, εφήμερης, καρδιάς του. 

 

 

Το μοναδικό που σπάει την αναμονή αυτή είναι οι κλασικές αυτάρεσκες ατάκες του Βρετανού πράκτορα. Ολόκληρη η ταινία είναι διανθισμένη από αυτές, αλλά σε μια στιγμή στρες και κορύφωσης της ταινίας κανείς δεν ξέρει ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός μιας ατάκας που έχει σαν μοναδικό σκοπό να δείξει για ακόμα μία, προτελευταία ίσως για την ταινία, πόσο φοβερός και coοl τύπος είναι ο James Bond. Είναι μια υποσημείωση που θυμίζει μέσα στη δράση οτι ο Bond παραμένει μια καρικατούρα των μυστικών υπηρεσιών. Όσο ζηλευτό και θαυμαστό κι αν είναι το lifestyle του δεν είναι τίποτα άλλο από μια καρικατούρα, γοητευτική μεν, καρικατούρα δε. 

 

 

Δεν χρειάζεται να έχεις θητεύσει στα Black Ops της CIA για να αντιληφθείς την απόσταση του 007 από τον κατασκοπευτικό ρεαλισμό και οι ατάκες του έρχονται κάθε φορά να το θυμίσουν κάθε φορά που η συναρπαστική δράση πάει να σε κοροϊδέψει. Ο Bond χρησιμοποιεί τις λέξεις σαν την Aston Martin του, φαινομενικά απερίσκεπτα, με αυτοσχεδιασμό, συνδυασμένα με μια σπάνια αποτελεσματικότητα μέσα σε ένα χαοτικό σύννεφο καταστροφής. 

Είναι τόσο ετοιμόλογος που έλεγε κανείς ότι έχει προβάρει στον καθρέφτη του όλες τις πιθανές απαντήσεις που θα έπρεπε να ετοιμάσει. Οι λέξεις βγαίνουν τόσο αβίαστα όμως που μοιάζει πιθανότερο να έχει υπαγορεύσει ο ίδιος τις ατάκες που του απευθύνουν οι συνομιλητές του και αυτός απλά κουμπώνει την κατάλληλη απάντηση. Είναι πιθανό ο Ian Fleming να ήθελε να δώσει μια υποψία κατασκοπευτικής δεινότητας στον 007. Ο πράκτορας που έχει μελετήσει τόσο καλά τον συνομιλητή του που ξέρει από πριν τι θα πει.

 

 

Οι χωρίς παλμό ατάκες του James Bond θα μπορούσαν να είναι και ασκήσεις ηρεμίας σε μια κρίση πανικού, αισθητική βελτίωση της άσκησης με τις ανάσες στη χαρτοσακούλα. Το ότι έχει τον ίδιο τόνο φωνής είτε φλερτάρει με κάποιο υποψήφιο Bond girl, είτε συναντάει τη νέμεσή του που έχει σκοπό να τον ταΐσει στα πιράνχας, θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ωε σεναριακή ένδεια, όμως είναι το αντίθετο. Ως καρικατούρα ο Bond έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται αποστασιοποιημένος από το περιβάλλον και να κινείται ως χαρακτήρας μέσα στο δικό παράλληλο σύμπαν. Έτσι ερμηνεύεται και το άψογο μαλλί κομμωτηρίου μετά από κάθε σκηνή που έχει προηγηθεί ξύλο, εκρήξεις, σεξ ή και όλα αυτά μαζί. 

O Bond κινείται από σκηνή σε σκηνή ανεπηρέαστος και οι ατάκες του είναι τα σημάδια που ορίζουν την αρχή και το τέλος της δράσης που έχει κάθε σκηνή. Είναι ένα δύσκολο στην εφαρμογή τέχνασμα, προερχόμενο από τη λογοτεχνία, κάτι που μαρτυρά και την καταγωγή του ήρωα, το οποίο καταφέρνει να αποδίδεται στη μεγάλη οθόνη είτε ως καμάκι, είτε ως κυνισμός, είτε ως αυθάδεια. Οι 10 καλύτερες ατάκες στην gallery που ακολουθεί.

 

 

Πέρα από την αυθάδειά του απέναντι στον θάνατο ή την αυτοπεποίθηση στο φλερτ, είναι ακόμα πιο ζηλευτός ο τρόπος με τον οποίο απευθύνεται στον M. Και ποιος δεν θα ήθελε να μιλάει έτσι στο αφεντικό του γκρεμίζοντας κάθε στεγανό ιεραρχίας; Ελάχιστα μέτρα πιο πέρα, στον προθάλαμο του γραφείου του Μ διεξάγεται σχεδόν με θεατρική επιμέλεια, προσαρμογή και επανάληψη η μοναδική στιγμή που ατάκες του Bond αποδεικνύονται άσφαιρες. 

Η Moneypenny είναι ο χαρακτήρας που γνωρίζει ο Bond περισσότερο από κάθε άλλο, τόσο σε βάθος όσο σε χρόνο. Οι προβαρισμένες και αποστομωτικές ατάκες του δεν έχουν καμία τύχη απέναντι στη δαιμόνια Moneypenny, ακόμα και στις πρώιμες ταινίες που ο Sean Connery ως Bond ήταν σαφώς πιο σεξιστής από ότι είναι σήμερα ο Daniel Craig. Είναι το δραματικό εύρημα για να θυμίσει πως ο Bond έχει τρωτά σημεία, τη δική του αχίλλεια φτέρνα που του έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα 20κάτι χυλόπιτες. 

 

 

Στις 10 ατάκες που ξεχωρίζουν, κάποιες τις ξέρετε ήδη, κάποιες τις έχετε ξεχάσει και είναι ευκαιρία να τις φρεσκάρετε, όμως όλες έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι μαζί με τις Aston Martin και τα Martini ώστε να φτιαχτεί ο μύθος που λέγεται James Bond. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved