Πόσο γραφικό μπορεί να γίνει το ελληνικό χιπ-χοπ οέο;

Θυμόμαστε τραγούδια που μας άφησαν παγωτό με την αμπαλοσύνη τους.

Το ελληνικό χιπ χοπ έχει δώσει κομματάρες από τις πρώτες μέρες που έσκασε σα βόμβα στις γειτονιές. Τον πρώτο καιρό τη σκηνή την κράταγαν οι FFC, οι TXC και οι Active Member σε πιο low bap μονοπάτια –και αρκετές άλλες μπάντες που με τους στίχους και την urban μουσική τους μας έκαναν να το αγαπήσουμε πραγματικά. Αυτά είναι και παραμένουν τα καλά νέα στη φάση.

Τα κακά νέα είναι πως από τη στιγμή που έγινε μόδα, κάτι που δεν άργησε να γίνει, διάφοροι τυχάρπαστοι είπαν να του πετάξουν τα μάτια έξω με τις αρπακολλατζίδικες προσπάθειες τους. Σε τέτοιο βαθμό που οι γραφικότητές τους έχουν μείνει θρυλικές. Κάτι που αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό και τα τελευταία χρόνια. Είπαμε, λοιπόν, μιας κι η «πυρκαγιά» δε σταμάτησε, να θυμηθούμε μερικά «τραγουδάκια που μας έκαψαν τα μυαλουδάκια» μέσα από τα χρόνια.

1) Deaky Dee - Betty II

Blast from the Past κανονικά με sample που θυμίζει remix αποτυχημένης ελληνικής σειράς από τα 90s. Έχουν περάσει 19 χρόνια από αυτό το έπος αμπαλοσύνης και δεν ξέρουμε αν πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι που μεγαλώσαμε και γλυτώσαμε ή δυστυχισμένοι με τα μουσικά τραύματα που κουβαλάμε. Η Μπέτι τον έκανε ρεμπέτη τον Deaky Dee και είναι μια πραγματικότητα αυτό: όποιος άτυχος χιπ-χόπερ άκουγε το κομμάτι, χαλαρά έβγαζε τα «φαρδιά» και το έριχνε στον Βαμβαμκάρη.

Στο γραφικόμετρο: 7/10

 

2) Μικρός Νικόλας – Νόμιζες πως τα δες όλα

Κανονικά μετά τον στίχο «Tσίμπα του γουρουνοπούτσι του Νικόλα του Τρελού» δε θα έπρεπε να γίνει κανένας περαιτέρω σχολιασμός –συμπάθα μας αλλά έτσι λέει. Το ότι ήταν πιστιρικάς ο ράπερ από την Ηλεία, δε σημαίνει ότι έπρεπε να κεράσει στιχουργικό θάνατο με πελοποννησιακή προφορά όλη την επικράτεια του ελληνικού ίντερνετ. Όμως το έκανε. Και μπράβο του. Το 60 δευτερολέπτων κομμάτι είναι τόσο κακό που καταντάει εθιστικό. Γενικά «γαμήθηκε ο Δίας», όπως λέει κι ο τίτλος του CD, κυριολεκτικά.

Στο γραφικόμετρο: 9/10

 

3) Sin Boy – Kariolis

Μπράβο Sin Boy που είσαι κακό παιδί και λες κακές λεξούλες. Μπράβο που είσαι τόσο ΑΝΤΡΑ που ασκείς δριμεία κριτική στα γυναικάκια. Αλλά ρε αδερφέ «ΝΤΑΡΙΝΤΑΡΙΝΤΟ», «ΛΑΛΑΛΑΛΑΛΟ» και «ΧΑΜΠΙΜΠΙ» που δεν κάνουν ούτε ρίμα; Και εν πάση περιπτώσει πόσα «ου-ου-ου-ου» μπορούν να χωρέσουν σε ένα τραγούδι; Ποιος είσαι; Ο Δάντης στο «Κομμάτια», και τραγουδάς μέσα από χαλασμένα μικρόφωνα; Κανονικά ότι πιο «αρπαγμένο στη φωτιά» κυκλοφορεί εκεί έξω να ξέρετε, στο Μεγάλο Πουθενά του Ελληνικού Swag. Μπες μέσα στη «Λαμπό» ρε Sin Boy και κάντηνα. Σε παρακαλούμε πολύ.

Στο γραφικόμετρο: 10/10 και έπαινος «Αρπακολλατζίδικου Χιπ-Χοπ»

 

4) Μιχάλης Ρακιντζής – Πήγαινε στα Μπαρ

Πρωτοπόρος όπως πάντα ο Μιχαλάκης, μετά το S.A.G.A.P.O και την εποποιία του στα 80s, είπε να κάνει ένα πέρασμα κι από την ελληνική χιπ-χοπ. Το γραφικόμετρο τελίκιασε εδώ, δεν πάει άλλο! Μιλάμε για ρίμες νηπιαγωγείου, sample από χαλασμένα μπιμπλίκια και flow μεθυσμένου μπάρμπα που κάνει ραπ πρώτη φορά στη ζωή του. Κι ο Μιχαλάρας να άδει στα κουπλέ σαν τενόρος χωρίς δίπλωμα. Ιδανικό σάουντρακ για μπάτσελορ σε καφενείο με ναργιλέδες και χορό της κοιλιάς –και άπειρα ούζα για να αντέξει το μυαλό την πυρκαγιά.

Στο γραφικόμετρο: Γλέντι! Καμία μονάδα μέτρησης δε θα έβγαινε ζωντανή σε αυτό το test.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved