Jim Jarmusch: Γιατί πρέπει οι νέοι να γνωρίζουν το «βασιλιά» του Ανεξάρτητου Σινεμά

Ο σκηνοθέτης που δίδαξε το ποιοτικό cool στη μεγάλη οθόνη, είναι μια κατηγορία μόνος του.

Όχι, δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κανείς τι είναι ακριβώς πλέον το ανεξάρτητο σινεμά μιας και σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Κάποτε όμως υπήρχε και ο βασιλιάς όλου αυτού του πράγματος ήταν ο Jim Jarmusch, ένας κανονικός μάγος της οθόνης και της κάμερας που πάντα καταφέρνει να μας μαγεύει με τις γλυκόπικρες ταινίες του.

Γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου του 1953, στο Οχάιο τον Ηνωμένων Πολιτειών, ο Jarmusch είναι μία από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Σήμερα γίνεται 69, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο κάτι τέτοιο.

Τα ιαπωνικά ουίσκι που θα ήθελε να πιει ο Bill Murray

 

Μας έχει χαρίσει μερικές από τις πιο καλές ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά με ηθοποιούς ογκόλιθους και προσωπικότητες από την μουσική σκηνή.

Tom Waits, John Lurie, Benini, Bill Marey, RZA και τόσοι άλλοι έχουν παρελάσει από τις αριστουργηματικές εικονικές μελέτες του για την περιθωριακή ζωή της Αμερικής και για τις ευτράπελες περιπτώσεις ανθρώπων και ιστοριών.

Ο μινιμαλισμός των ταινιών του υπερβαίνει όλα τα είδη και τελικά φτιάχνει ένα μοναδικό, δικό του είδος. Πριν από αυτόν δεν είχαμε ξαναδεί ένα τέτοιο σινεμά που την ίδια στιγμή είναι χαριτωμένο αλλά λέει πολλά και σε αφήνει να αναρωτιέσαι για το πόσο όμορφη μπορεί να γίνει η ζωή μέσα από ιστορίες που περνάνε σχεδόν απαρατήρητες.

7 κλασικές ταινίες τρόμου που μπορείς να δεις δωρέαν στο YouTube

 

Ξεκίνησε την καριέρα του από το Σικάγο που πήγε για σπουδές, στη συνέχεια όμως μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και φοίτησε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια για να σπουδάσει αμερικάνικη και αγγλική λογοτεχνία, απ’ όπου αποφοίτησε το 1975.

Έμεινε στο Παρίσι, όπου επηρεάστηκε από τον γαλλικό κινηματογράφο και τους Ιάπωνες σκηνοθέτες. Με την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγγράφηκε στο κινηματογραφικό τμήμα του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου γνώρισε τον Wim Wenders, από τον οποίο και επηρεάστηκε πολύ. Από πάντα τον θεωρούσε κάτι σαν δάσκαλο του.

jim18

Ο Jarmusch έβαζε την ανεξίτηλη σφραγίδα του στο σινεμά με κάθε ταινία του. Από την αρχή ως το τέλος η ταινιογραφία του είναι ένα πραγματικό διαμάντι. Ανάμεσα τους διακρίνουμε αριστουργήματα όπως: «Στην Παγίδα του Νόμου», «Ο Νεκρός», «Καφές και Τσιγάρα» και «Τσακισμένα Λουλούδια».

Ο Scorsese αποκαλύπτει τι τον έκανε να ξαναγυρίσει στις γκανγκστερικές ταινίες με το Irishman

 

Εκτός από το σινεμά ο Jarmusch είναι κι ένας εξαίρετος μουσικός, συμμετέχοντας σε γνωστά άλμπουμ της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής των ΗΠΑ.

Όταν είχε επισκεφτεί το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Πάντα έβρισκα τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα εκτός του mainstream, συχνά στο περιθώριο. Σε όλη την ιστορία της Τέχνης διαμορφώνεται το πολιτιστικό κατεστημένο και το πολιτιστικό περιθώριο. Όχι πάντα, αλλά συχνά, τα πιο πρωτοποριακά πράγματα βρίσκονται στο περιθώριο. Όσον αφορά τον εαυτό μου, βρίσκομαι σίγουρα κάπου στα περιθώρια, δε με βλέπω στο φάσμα του mainstream. Σίγουρα όμως υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμώ πολύ και είναι θαρραλέοι, οι οποίοι παραβιάζουν πολλούς κανόνες του σινεμά από ό,τι εγώ που βρίσκονται περισσότερο στο περιθώριο».

Μπορεί ο ίδιος να έχει περίεργη άποψη για τον εαυτό του εμείς όμως δεν παύουμε να βλέπουμε ασταμάτητα τις ταινίες του.

Μπες στο παρακάτω άλμπουμ για να δεις την απίστευτη ταινιογραφία του Jim Jarmusch:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved