O J.D. Salinger γνώριζε όσο κανείς την υπομονή των λέξεων

 

H απομονωμένη τέχνη της λογοτεχνίας του, δίδαξε δεκάδες άλλους.

Όχι, ο Jerome David Salinger δεν ήταν ο πιο εύκολος άνθρωπος εκεί έξω. Μισούσε την δημοσιότητα αλλά στην αρχή δεν το ήξερε ούτε ο ίδιος και φυσικά δεν είχε ιδέα για το τι θα γινόταν με το πρώτο και πιο γνωστό του πόνημα.

Μεγαλωμένος στην Νέα Υόρκη είχε μέσα του από πάντα το μικρόβιο του διηγηματογράφου. Μάλιστα τα πρώτα του σοβαρά διηγήματα τα έγραψε στο γυμνάσιο, σε μία ηλικία που συνήθως τα παιδιά κάνουν λίγο πιο διασκεδαστικά πράγματα, όπως το να κυνηγάνε κορίτσια ή να παίζουν ποδόσφαιρο. Ο J.D. Salinger όμως δεν ήταν σαν όλα εκείνα τα γυμνασιόπαιδα. Είχε ιστορίες μέσα του που έπρεπε να τις πει. Αυτές οι ιστορίες θα τον έκαναν τελικά παγκοσμίως γνωστό και θα τον θρόνιαζαν για τα καλά στη θέση των διασημότερων συγγραφέων της νεότερης Αμερικής.

Ernest Hemingway: Ο αιώνιος πατριάρχης της μοντέρνας λογοτεχνίας

 

Μετά όμως ήρθε ο Β’ Παγκόσμιος κι αυτό φυσικά καθυστέρησε λίγο την πορεία του προς την κορυφή μιας και κατατάχθηκε. Πολέμησε σε τρεις μεγάλες μάχες του πολέμου στην Ευρώπη: Αρδέννες, Νορμανδία και στη μάχη του Χούρτγκεν.

Εκείνο τον καιρό δεν έπαυσε να γράφει, ίσα ίσα που έστελνε πολλές ιστορίες στο περιοδικό New Yorker. Εφτά ιστορίες του είχαν απορριφθεί αλλά τελικά τα κατάφερε λίγο πιο μετά με την ιστορία  Μια τέλεια μέρα για μπανανόψαρα.

Στην Αμερική επέστρεψε μαζί με την Γερμανίδα γυναίκα του Sylvia Welter. Ο γάμος δεν κράτησε για πάνω από οχτώ μήνες. Η Sylvia Welter γύρισε στη Γερμανία αλλά η κόρη του Salinger, Margaret, έμεινε μαζί του. Όταν έλαβε γράμμα της Sylvia μετά από πολλά χρόνια, το 1972, εκείνος το έσκισε χωρίς να το διαβάσει.

«Όταν τελείωνε με τους ανθρώπους, πραγματικά το εννοούσε» είχε πει η κόρη του στην βιογραφία του.

 

Η πρώτη του απόπειρα να εκδώσει μία συλλογή διηγημάτων με τον μικρό εκδοτικό Lippincot Press το 1945 απέτυχε. Αυτό φυσικά και δεν τον πτόησε.

Άλλωστε ο Salinger ήταν βετεράνος πολέμου και παρόλο το μετατραυματικό του στρες, ήταν γνωστό πως είχε υπηρετήσει και στην αντικατασκοπεία στην Ευρώπη λίγο μετά το τέλος του πολέμου. Ήταν σκληρό καρύδι.

Το 1951 ήρθε το αριστούργημα του, ο Φύλακας στη Σίκαλη και έφερε τα πάνω κάτω στον λογοτεχνικό κόσμο, πρώτα στην Αμερική και μετά με τις μεταφράσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο.

sal

Η ιστορία είναι απλή: Ένας έφηβος το σκάει από το ιδιωτικό σχολείο του και αναζητεί τη ζωή του μέσα από διάφορες περιπέτειες. Το πρώτο πρόσωπο που είναι γραμμένο το βιβλίο είναι απλά μία φωνή συγκλονιστική που δεν σε αφήνει λεπτό. Μόλις τελειώνεις το βιβλίο απλά θέλεις να το ξαναδιαβάσεις, τόσο καλό είναι.

Ο Φύλακας στη Σίκαλη ήταν μία τρομερή επιτυχία και έκατσε για 30 εβδομάδες στα ευπώλητα των New York Times.

Το βιβλίο επηρέασε τόσο πολύ κόσμο εκείνη την εποχή, κόσμο που ήταν φυσικά εκτός της σφαίρας της λογοτεχνίας.

Ο δολοφόνος του John Lennon, Mark David Chapman, ήταν μανιακός θαυμαστής του βιβλίου και πολλές από τις παραισθήσεις που είχε, λένε οι κακές γλώσσες, πως οφείλονταν στον πρωταγωνιστή του Φύλακα στη Σίκαλη, Holden Caufield.

Άπειρα κινηματογραφικά στούντιο ήθελαν να γυρίσουν το βιβλίο σε ταινία αλλά ο ίδιος ο Salinger πάντα ήταν κάθετος στην άρνηση του. Μάλιστα τον είχε πλησιάσει και ο ίδιος ο Samuel Goldwyn της Goldwyn-Mayer, o Spielberg αλλά και ο Weinstein.

Martin Heidegger: Πώς η φιλοσοφία μπορεί να σώσει την Ιστορία και τον Άνθρωπο

 

Την δεκαετία του 1970 το βιβλίο πλέον διδασκόταν στα σχολεία της Αμερικής μαζί με τα βιβλία του Steinbeck.

Mάλιστα λέγεται πως ο Jerry Lewis κυνηγούσε χρόνια τον Salinger για να τον πείσει να του δώσει τον ρόλο του Holden Caufield.

Μπορεί να ήρθαν κι άλλα βιβλία με διηγήματα (Franny and Zooey το 1961, και Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction) αλλά πάντοτε ο ίδιος ο Salinger θα επισκιάζεται από δύο πράγματα: το μίσος του για την δημοσιότητα και τον Φύλακα στην Σίκαλη.

Πόσοι και πόσοι δεν τον μιμήθηκαν στις παραξενιές και στα χούγια του. Δεν ήθελε να δίνει συνεντεύξεις και σιχαινόταν την τηλεόραση. Για χρόνια εξασκούνταν στην διδασκαλία του Ζεν και στο τέλος έγινε κι εκείνος δάσκαλος της ανατολίτικης φιλοσοφίας.  

Έζησε μία γεμάτη ζωή με τρεις γάμους και πέθανε το 2010 σε ηλικία 91 χρονών, μακριά από τα σκληρά φώτα της δημοσιότητας.

Ο Φύλακας στη Σίκαλη θεωρείται σήμερα σαν ένα κλασικό έργο της αμερικάνικης και παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά στιγμιότυπα από τη ζωή του Salinger:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved