Frank Lucas: Μια τρελή τρελή ζωή

Μάθαμε την ιστορία του από την ταινία «American Gangster. Καιρός να τον μάθεις καλύτερα.

«This is America», λέει ο Russell Crowe ως Richie Roberts σε μία σκηνή του American Gangster. Αυτά τα λόγια ίσως δεν τα είπε ποτέ στον Frank Lucas αλλά αυτό έχει μικρή σημασία έχει. Στην Αμερική μπορείς να καταφέρεις τα πάντα και το απόλυτο τίποτα. Μπορεί να γίνεις ο ένας και την επόμενη μέρα να είσαι απλά ένας από τους πολλούς. O Frank Lucas κατάφερε να ενώσει όλα τα παραπάνω. «This is America» άλλωστε και ο Frank Lucas από τα έγκατα τη Βόρειας Καρολίνα το ήξερε καλά.

Το 1946 και μόλις 16 του χρόνια μετακόμισε στο Χάρλεμ. Η Νέα Υόρκη δεν είναι ένα εύκολο μέρος για να ζήσει κανείς. Για την ακρίβεια, η Νέα Υόρκη είναι μία ζούγκλα και για να επιβιώσεις, πρέπει να μπεις στη λογική ενός ζώου που αισθάνεται τον κίνδυνο. Μπήκε κατευθείαν στα βαθιά και έμπλεξε με συμμορίες. Μέχρι το 1960 είχε καταφέρει να στήσει μία διεθνή «επιχείρηση» με ναρκωτικά από την πόλη που διέμενε μέχρι την Νοτιοανατολική Ασία.

 

Οι δολοφονίες, οι εκβιασμοί, οι δωροδοκίες ήταν η ειδικότητά του. Έμαθε πολλά από τον Ellsworth Bumpy Johnson, έναν γκάνγκστερ με μεγάλη επιρροή και δύναμη στη Νέα Υόρκη. Όταν o Johnson πέθανε, ο Frank Lucas ήξερε πως ήρθε η ώρα του να ελέγξει τους δρόμους της μεγαλούπολης. Τελικά, δεν έμεινε μόνο εκεί. Όλοι όμως από κάπου ξεκινούν. Η πρώτη του επαφή με την παρανομία ήταν όταν λήστεψε ένα μπαρ. Όλοι του είπαν να βρει μια καλή δουλειά, ο Lucas ήθελε απλά γρήγορο και ζεστό χρήμα στην τσέπη του.

Όσο περνούσαν οι μέρες γινόταν πιο σκληρός αλλά και πιο έξυπνος. Ή θα τους φας ή θα σε φάνε. Στη ζούγκλα της Νέας Υόρκης βρισκόταν, δεν υπήρχε χρόνος ούτε για μία στιγμή εφησυχασμού. Στη συνέχεια έκλεψε διαμάντια από ένα κοσμηματοπωλείο σπάζοντας το σαγόνι του σεκιούριτι. Η αυτοπεποίθηση του βρισκόταν στα ύψη. Έκανε αυτό που έκανε καλά και δεν πέρασε απαρατήρητος από Johnson ο οποίος έγινε και μέντοράς του. Σε αυτό τον κόσμο όμως οι άνθρωποι επιζητούν την εξέλιξη και ο Lucas ξεπέρασε τον δάσκαλό του.

Δεν ήθελε να έχει μια καλή ζωή, ήθελε να έχει μία άνετη ζωή. Τα ναρκωτικά έφερναν χρήματα και το γνώριζε καλά, όπως επίσης γνώριζε πως αν καταφέρει να κάνει την «επιχείρησή» του να επεκταθεί και σε άλλες χώρες, θα ήταν ανίκητος, όπως ένας βασιλιάς στο βασίλειό του. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να κάνει στην άκρη του Ιταλούς που είχαν κατακτήσει κάθε δρόμο, μικρό η μεγάλο της Νέας Υόρκης. Τι έκανε; Το 1968 και ενώ πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες είχαν εθιστεί στην ηρωίνη, έψαχνε έναν τρόπο να βρεθεί στην πηγή του ναρκωτικού και όχι να το προμηθεύεται από τους Ιταλούς. Επισκέφτηκε τη Νοτιοανατολική Ασία έχοντας στο μυαλό του το απόλυτο σχέδιο.

Μετά τις απαραίτητες διασυνδέσεις με άλλους Αμερικανούς στην Ταϊλάνδη, κατάφερε να πείσει, πάντα με τη βοήθεια των χρημάτων, άτομα του στρατού ώστε να τον βοηθούν στη μεταφορά των ναρκωτικών. Πέρασε ηρωίνη στην Αμερική κρύβοντάς την σε φέρετρα στρατιωτών που γυρνούσαν στην πατρίδα τους. Εμπιστευόταν μόνο δικούς του ανθρώπους και έτσι είπε στα πέντε αδέρφια να αφήσουν την Βόρεια Καρολίνα του να εγκατασταθούν στο Harlem. Έγιναν γνωστοί ως Country Boys.

Bugsy Siegel: O μαφιόζος που «έστησε» το Las Vegas

Η μεγάλη και άνετη ζωή που πάντα ήθελε ήταν πλέον γεγονός. Πολλές φορές δεν είχε χώρο ούτε για να κρύψει τα χρήματά του. Μετά την ανύψωση όμως έρχεται συνήθως και η πτώση. Ύστερα από πολλές έρευνες αλλά και την «επίσκεψη» της αστυνομίας στο σπίτι του Lucas, ο ανιψιός του «έσπασε». Έδωσε ονόματα, τηλέφωνα και διευθύνσεις. Ακολούθησε δίκη και μάλιστα σε αυτή, ακούστηκε στο δικαστήριο η ατάκα πως τα ναρκωτικά «σκότωσαν περισσότερους μαύρους από την Κου Κλουξ Κλαν». Κρίθηκε ένοχος και τα 70 χρόνια στη φυλακή ίσως του φάνηκαν αρκετά. Μετά από λίγους μήνες έδωσε και εκείνος ονόματα. Τελικά πέρασε στη φυλακή 15 χρόνια. Αφέθηκε ελεύθερος το 1981 και φυλακίστηκε ξανά λίγα χρόνια αργότερα, αυτή τη φορά για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Τελικά, ο δικηγόρος που το έκλεισε στη φυλακή την πρώτη φορά, θέλησε να τον υπερασπιστεί στη δεύτερη περιπέτειά του με την δικαιοσύνη. Ο Frank Lucas και ο Richie Roberts έγιναν φίλοι και μάλιστα ο πρώτος βάφτισε το παιδί του δεύτερου. Είπαμε, «This is America».



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved