Η Wonder Woman έγινε πρέσβειρα του ΟΗΕ

Και αυτό είναι κάπως παράλογο. Για 1232 λόγους

Τα νέα είναι ευχάριστα για την 75χρονη ηρωίδα σε ένα σαφώς ανδροκρατούμενο σύμπαν. Η Wonder Woman που φέτος θα σβήσει με το λάσο της 75 κεράκια έχει δώρο από τα Ηνωμένα Έθνη καθώς την επιστρατεύουν να υπερασπιστεί με τις υπερδυνάμεις της τη χειραφέτηση των γυναικών και των κοριτσιών.

Η ηρωίδα ορίστηκε επίτιμη πρέσβειρα του ΟΗΕ επίσημα στις 21 Οκτωβρίου, παρουσία του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν, του προέδρου της DC Entertainment Νταϊάν Νέλσον και της Λίντα Κάρτερ, η οποία ενσάρκωσε την σούπερ ηρωίδα τη δεκαετία του 1970. Με το ορισμό της Wonder Woman ως πρέσβειρας του ΟΗΕ θα εγκαινιαστεί μια εκστρατεία για την ισότητα ανδρών - γυναικών σε όλο τον κόσμο λένε οι άνθρωποι των αξιωμάτων και οι επικοινωνιολόγοι τους -είναι ένας στόχος για την επόμενη 15ετία στην ατζέντα του ΟΗΕ, pas mal.

Ίσως κάποιοι Έλληνες νιώσουν δικαιωμένοι καθώς η Wonder Woman δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκδοχή Αμαζόνας με δυνάμεις που αντλούνται από τους Έλληνες θεούς αλλά αυτό είναι κάπως παράλογο όπως και τα υπόλοιπα. Όπως και να έχει, το δημιούργημα του Αμερικανού ψυχολόγου και συγγραφέα William Moulton Marston, με τη συνδρομή της συζύγου του Elizabeth Holloway Marston, και του καλλιτέχνη H. G. Peter έκανε ντεμπούτο στο “All Star Comics” το 1941 και τώρα περνάει σε κλιμάκια για υπεράσπιση δικαιωμάτων. Ό,τι να ναι για πάρα πολλούς λόγους.

Λόγοι 1 έως 11

Ο ΟΗΕ ίσως έχει χιούμορ, σχολίασαν όσοι αναρωτιούνται τι μπορεί να υπερασπιστεί για τα γυναικεία δικαιώματα ένας οργανισμός που απέρριψε εφτά υποψήφιες για επόμενη γενική γραμματέα του επιλέγοντας πρόσφατα ξανά άντρα. Για την ιστορία ο ΟΗΕ δεν είχε ποτέ γυναίκα επικεφαλής. Και το 2015, 9 στις 10 ηγετικές θέσεις, δόθηκαν σε άντρες. “Η ισότητα των φύλων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση των καιρών μας σε επίπεδο ανθρώπινων δικαιωμάτων” έλεγε σε δημόσια εκδήλωση ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στις 22 Σεπτεμβρίου, λίγες μόνο μέρες πριν από την ανακοίνωση του διαδόχου του κάτι που ισχύει αλλά. Πιο diplis απόφθεγμα δεν έχει.

Εαν ο ΟΗΕ ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα και την ισότητα είναι προφανές ότι θα έδινε καλύτερο μήνυμα και πιο ειλικρινές αν έμενε συνεπής στην εκστρατεία για μια γυναίκα επικεφαλής του οργανισμού. “Μια γυναίκα ως γενική γραμματέας, θα έστελνε ένα ισχυρό σήμα προόδου. Θα ήταν ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη ισότητας” έλεγε η Πουμζίλε Μλάμπο-Νγκιούκα, επικεφαλής της οργάνωσης UN Women. Ο Αντόνιο Γκουτιέρες τελευταία φορά που τσέκαρα το βιογραφικό του δεν είναι γυναίκα και αυτό ίσως είναι καλό (αρθρογράφος των NYT πρόσφατα αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα γυναικών σε θέσεις εξουσίες που είναι πιο σκυλιά του πολέμου από κάθε άντρα, η Θάτσερ είναι μια γυναίκα που έσφαξε τη Βρετανία, η Μέρκελ μια γυναίκα που δίχασε την Ευρώπη, η Κλίντον μια γυναίκα πολύ επικίνδυνη και πολεμοχαρής για την Vivienne Westwood, η ατζέντα δεν έχει φύλο, τέλος).

Λόγοι 12-12,5

“Συναντούμε σπουδαίες γυναίκες κάθε μέρα: γυναίκες που επέζησαν της βίας, γυναίκες που αψήφησαν στερεότυπα. Αυτές οι γυναίκες είναι αληθινές υπερ-ηρωίδες. Δε φορούν κοντά σορτς, δεν κραδαίνουν το σφυρί του Θορ -αλλάζουν ζωές. Αυτές είναι τα πρότυπα που χρειάζονται” σχολίασε το κόμμα της Ισότητας των Γυναικών στη Βρετανία για την επιλογή της Wonder Woman. Η αλήθεια είναι ότι είναι κάπως εύλογο να απαιτείς από πρότυπα ηρώων να είναι αληθινά. Πρέπει να ταυτιστείς και να μην κάνεις τη χειραφέτηση και τα δικαιώματα πιο πολύπλοκα από όσο είναι.

Λόγοι 12,5-1232

Τα comics είναι ωραία να τα διαβάζεις στην τουαλέτα ή κάπου αλλού, είναι ανήλικα ενήλικα παραμύθια που κυρίως τα διαβάζουν αγόρια. Ως τέτοιο απαιτώ από τον ΟΗΕ να αναδείξει σε Ύπατο Αρμοστή για οτιδήποτε τον Deadpool. Ο αντισυμβατικός ήρωας που δεν ζήτησε ποτέ να είναι ούτε super, ούτε ήρωας αλλά του συνέβη οπότε απορεί ίσως κάπως έτσι: «εάν η Wonder Woman του φανταστικού είναι Πρέσβειρα του ΟΗΕ, ο ΟΗΕ είναι ψεύτικος, όχι;» O Deadpool συνήθως λέει μόνο αλήθειες

ezgif 4160548713



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved