Μπορεί το Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές να σώσει την ελληνική τηλεόραση;

Τον Σωτήρη Τσαφούλια δεν τον ενδιαφέρει πάντως αυτό. Και γι’ αυτόν τον λόγο θα πετύχει.

Είχα αργήσει να δω την ταινία «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια. Είχε βγει το 2017 και εξαιτίας μίας σειράς από γεγονότα που με ήθελαν να βρίσκομαι στο εξωτερικό, κατέληξα την δω περίπου ένα μήνα αργότερα. Εκείνη την ημέρα στο σινεμά είχα φύγει με μία πίκρα. Γιατί μόλις είχα δει μία από τις καλύτερες ελληνικές αστυνομικές ταινίες και σχολίαζα με ένα φίλο ότι, αν είμαστε λίγο τυχεροί, ίσως δούμε κάτι τόσο καλό σε καμιά δεκαριά χρόνια. Μου άρεσε τόσο πολύ που έπρεπε να ξαναγυρίσω στη συνήθεια που λέει ότι σπάνια βλέπουμε πλέον τόσο καλές αστυνομικές ταινίες.

 

 

Να όμως που αυτή η επιστροφή του Σωτήρη έγινε με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Όχι αυτή τη φορά μέσα στην αίθουσα του σινεμά, αλλά μέσα από μία νέα πλατφόρμα που θα κάνει την πρεμιέρα της λίγο μετά το Πάσχα στην Cosmote TV. Και το καλύτερο; Θα είναι τηλεοπτική σειρά και μάλιστα 8 επεισοδίων. Έχω βρεθεί σε σκηνικά ελληνικής ταινίας άλλη μία φορά στη ζωή μου. Και δεν ήταν αστυνομική. Αυτή τη φορά ωστόσο η επίσκεψή μου θα γινόταν στο παλιό κτίριο της LAK όπου κάποτε εδραίωνε την αυτοκρατορία του ο Λάκης Γαβαλάς. Ένα τιτάνιο οικοδόμημα, χαοτικό, όσο και το μυαλό ενός δολοφόνου. Ή τουλάχιστον έτσι το ένιωσα εγώ. Με την ατάκα του Λάκη που έχει ξεμείνει γραμμένη στον τοίχο του κτιρίου «Dont make it any bigger than it really is», σκεφτόμουν πως αν όντως μπαινόβγαιναν αστυνομικοί εκεί μέσα για να βρουν μία άκρη στο κουβάρι των δολοφονιών θα είχαν τουλάχιστον εμπνευστεί από το ξεχασμένο μότο.

ETEROS2 NewBatch 1.53.1

Εδώ όμως δεν είναι η LAK. Όχι πια τουλάχιστον. Είναι το αρχηγείο του Μάνου Βακούση, ίσως του πιο «ψαρωτικού» διοικητή αστυνομίας που πέρασε ποτέ – του πάει πολύ ο ρόλος του Μπαρασόπουλου παρότι οι γνώσεις του ξεκινούν από την αρχαία ελληνική γραμματεία και φτάνουν μέχρι το σαιξπηρικό θέατρο. Ζούμε σε μία εποχή άλλωστε, που το σκηνικό είναι περισσότερο από ποτέ γλώσσα επικοινωνίας με τον θεατή. Και είναι όλα εκεί. Το αρχηγείο ερευνών. Το νεκροτομείο. Το ανακριτικό κέντρο. Όλα όσα θα πίστευες ότι θα έβλεπες σε μία «ψαγμένη» υπηρεσία της ΓΑΔΑ με τον Τσαφούλια να σημειώνει ότι «έτσι το είχα στο μυαλό μου, ανεξαρτήτως πως είναι στην πραγματικότητα». Η σειρά «Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές» είναι ουσιαστικά μία συνέχεια της ταινίας του 2017, επικεντρωμένη σε έναν serial killer που εκτελεί δολοφόνους ακολουθώντας τις περιπέτειες του μυθολογικού ήρωα Θησέα. Ο Μάνος Βακούσης ως αρχηγός Μπαρασόπουλος, καλείται να συνεργαστεί με τον ήδη γνωστό από την ταινία καθηγητή Λαΐνη (Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης) με τον Πέτρο Λαγούτη να ολοκληρώνει το πρωταγωνιστικό καστ ως βοηθός του Μπαρασόπουλου – που αποτελεί ουσιαστικά και τον άνθρωπο της πράξης. Το καστ πλαισιώνεται από πολλούς ηθοποιούς όπως τον Κων/νο Μαρκουλάκη, την Βίκυ Παπαδοπούλου, τον Άκη Σακελλαρίου, τον Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλο και άλλους.

ETEROS2 NewBatch 1.31.1

«Για μένα είναι μία σύγκρουση διαχρονική, ανάμεσα στο ηθικό και το νόμιμο» λέει ο Τσαφούλιας στο διάλειμμα με τον Βακούση να κάνει μία ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στις έννοιες Αρχή και Εξουσία, δηλώνοντας από την πρώτη στιγμή γοητευμένος με το σενάριο. Πώς όμως καλείται να επιβιώσει μία αστυνομική ελληνική σειρά με βλέψεις που την θέλουν να φτάνει μέχρι το εξωτερικό; Μπορεί να γίνει ανταγωνιστική με ό,τι υπάρχει αυτή την στιγμή στα ξένα podcasts και ταυτόχρονα να μην θεωρηθεί μπλοκμπάστερ; «Το μόνιμο λάθος είναι πως στην Ελλάδα θεωρούμε το μπλοκμπάστερ κάτι κακό. Του κοτσάρουμε μία ταμπέλα και του συμπεριφερόμαστε λες και είναι κάποια αμαρτία του σινεμά» μου λέει σε κάποια στιγμή ο Τσαφούλιας. «Εγώ δεν θα κάτσω να δημιουργήσω κάτι για εκείνον που βλέπει μόνο το αστυνομικό. Θα το δημιουργήσω επειδή έχω κάτι να πω». Κάτι που βρίσκει σύμφωνο τον Πέτρο Λαγούτη που βρίσκεται στην παρέα και σχολιάζει ότι η σειρά «σε βάζει στην διαδικασία να σκεφτείς ποιοι πραγματικά είμαστε και για πόσα πράγματα είμαστε ικανοί».

ETEROS2 NewBatch 1.46.1

Μπορείς να βρεις να κοτσάρεις ένα σωρό ταμπέλες στη νέα σειρά του Τσαφούλια. Κάποιοι μπορεί να το πουν ελληνικό CSI, το εναλλακτικό Blue Bloods ή True Detective. Αλλά δεν είναι ποτέ τόσο απλά τα πράγματα. Είδαμε 2 σκηνές κατά την διάρκεια των γυρισμάτων και ο Τσαφούλιας αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως είναι μάστερ στο να δημιουργεί ατμόσφαιρα. Δεν ξέρω αν το σκέφτομαι ή όχι με τον σωστό τρόπο, αλλά μία σειρά που καταφέρνει να μεταδώσει την σκοτεινή ατμοσφαιρική της φύση από 2 μικρές σκηνές, αποδεικνύει πως δεν είναι απλά μία κατάσταση στην οποία βρίσκεται εκείνη την στιγμή λόγω των γυρισμάτων. Είναι η φύση της. Βρίσκεται στο DNA της. Και γιατί επίσης να μην το δούμε ενθαρρυντικά; Γιατί να μην γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη ένα νέο Casa de Papel και να προκαλέσει πάταγο; Γιατί αν τα βάλεις κάτω έχεις έναν ιδιαίτερο σκηνοθέτη, με ένα καστ βετεράνων, μία αποδεδειγμένα πετυχημένη συνταγή που την είδαμε στο πρώτο Έτερος Εγώ και που πλέον ετοιμάζεται να πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα. Μπαίνοντας στο παιχνίδι δυναμικά και μέσα από την Cosmote TV που στήριξε το πρότζεκτ και δείχνει διαθέσιμη να αλλάξει τα πράγματα στο κομμάτι του πως βλέπαμε μέχρι τώρα τις τηλεοπτικές σειρές. Και σε μία εποχή όπου την τελευταία περίπου δεκαετία έχουμε πιάσει πάτο στις παραγωγές και δεν βλέπουμε σχεδόν τίποτα, το Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές, έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει την ναυαρχίδα αυτής της αλλαγής.

Μία αλλαγή που την χρειάζεται τόσο το κοινό, όσο και η ίδια η ελληνική βιομηχανία στην Ελλάδα. Σε κάποια φάση που τον ρωτάω απομονωμένα αν νιώθει κάποιο βάρος στους ώμους για αυτό που μπορεί να γίνει το νέο Έτερος Εγώ, δείχνει πιο κουλ από ποτέ. «Η Cosmote Tv έδωσε πάνω μας ένα ρίσκο και επένδυσε στην μυθοπλασία. Δεν θέλω όμως να μου λέω πως είμαι εδώ για να αλλάξω την τηλεόραση. Αν γίνει επιτυχία, καλώς να ορίσει. Αλλιώς και πάλι θα έχουμε περάσει υπέροχα».

COSMOTE TV Έτερος Εγώ 3

Όσο για τον δολοφόνο; Δεν έχουμε ιδέα και ο Τσαφούλιας δεν έβγαλε άχνα. Συμφώνησε μόνο στο πόσο δολοφονική φάτσα έχει ο Άκης Σακελλαρίου στον τοίχο με τις φωτογραφίες υπόπτων!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved