Βρήκε το Perseverance rover ζωή στον Άρη;

Τελικά, υπάρχει ζωή στον Άρη; Πόσα χρόνια ακόμη θα αναρωτιόμαστε;

 

Μάλλον ότι το «μυστήριο» θα το λύσει το Perseverance rover της NASA, που από τον Φεβρουάριο του 2021 εξερευνά τον κρατήρα Jezero στον Άρη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αυτός ο κρατήρας μπορεί κάποτε να φιλοξενούσε ένα σύστημα δέλτα ποταμών. Ποια είναι, όμως τα ευρήματα;

Ανακάλυψη της ESA αλλάζει όσα ξέραμε μέχρι τώρα για τον Άρη

Ειδικότερα, οι τροχοί του rover μάλλον δείχνουν ότι ο κρατήρας ήταν γεμάτος νερό παλαιότερα. Έχουν εντοπιστεί διαφορετικές εναποθέσεις υλικών, αλλά δεν μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά αν αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι στην αρχική του κατάσταση ή μια κατάληξη μία μακράς γεωλογικής ιστορίας.

Τα εργαλεία του Perseverance

Τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Perseverance είναι το υπεδάφιο ραντάρ RIMFAX, που μπορεί να βρει πάγο, νερό ή εναποθέσεις αλάτων έως και 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ενώ μπορεί να χαρτογραφήσει στρώματα εδάφους και βράχων σε βάθος 20 μέτρων.

Έτσι τα δεδομένα του Perseverance από τη δυτική άκρη του κρατήρα πέρυσι, έδωσαν μιαν καλή εικόνα στην Αρειανή επιφάνεια. Ο 4 δισεκατομμυρίων ετών κρατήρας γέμισε αργότερα με βράχια και εναποθέσεις υλικών. Αυτά τα υλικά το πιθανότερο είναι να μεταφέρθηκαν από νερό.

 

 

Όπως φαίνεται, τα οριζόντια στρώματα υλικών φαίνεται πως εναποτέθηκαν σε ένα υγρό περιβάλλον που μοιάζει με τις λίμνες στη Γη. Η λίμνη αυτή θα καταλάμβανε ένα σημαντικό ποσοστό της επιφάνειας του κρατήρα, φτάνοντας έως και τα 7 χιλιόμετρα. Καθώς η λίμνη υποχωρούσε, δημιούργησε τα δέλτα των ποταμών.

Το Perseverance έχει κάνει γεωτρήσεις και έχει συλλέξει αρκετά δείγματα υλικών, με τον αποθηκευτικό χώρο του να έχει γεμίσει τώρα στο 60%. Όπως έχει προκύψει, ο κρατήρας Jezero είχε μία πλούσια γεωλογική ιστορία η οποία συμπεριλάμβανε αλλαγές τεράστιας κλίμακας στο περιβάλλον του Άρη. Τέλος, σημειώνουμε ότι η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved