esa Ανακάλυψη της ESA αλλάζει όσα ξέραμε μέχρι τώρα για τον Άρη

Όχι, δεν ανακάλυψαν εξωγήινους, αλλά κάτι που φέρνει πιο κοντά τον εποικισμό του Κόκκινου πλανήτη από τον άνθρωπο.

To όνειρο του ανθρώπου για ένα ταξίδι, ή ακόμα και εποικισμό του Άρη, δεν θα είναι για πάρα πολλά χρόνια όνειρο. Η NASA έχει ήδη δηλώσει την δέσμευσή της ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘30 θα πατήσει ανθρώπινο πόδι στον Κόκκινο πλανήτη, μια υπόσχεση που θυμίζει αυτή που έκανε ο Πρόεδρος Κένεντι για τη Σελήνη λίγο μετά την επιτυχία του Γιούρι Γκαγκάριν. 

Το όνειρο έρχεται πιο κοντά όχι μόνο χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη στην πυραυλική τεχνολογία, αλλά και γιατί ένας χάρτης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, κάνει λίγο πιο εφικτή την παραμονή του ανθρώπου στην αφιλόξενη επιφάνεια του Άρη. Πρόκειται για έναν χάρτη που απεικονίζει με ακρίβεια το που υπάρχει νερό στην επιφάνεια του Άρη και θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να αξιοποιηθεί το ζωτικής σημασίας αυτό συστατικό. 

 

 

Για να φτιαχτεί ο χάρτης αντλήθηκαν δεδομένα από δύο διαφορετικά συστήματα δορυφορικής παρακολούθησης του Άρη, ένα της NASA κι ένα της ESA. Φυσικά το νερό του Άρη δεν είναι ούτε σε λίμνες ούτε αναβλύζει από πηγές όπως συμβαίνει στον δικό μας πλανήτη, αλλά είναι εγκλωβισμένο μέσα άλλα υλικά. Οι επιστήμονες το ονομάζουν αρχαίο νερό και αυτό γιατί η επαφή του με τα ορυκτά έγινε πριν από πάρα πολλά χρόνια και μέσα από αυτή την επαφή το νερό είναι κομμάτι αλάτων και αργίλων που υπάρχουν στην επιφάνεια του Άρη, νερό που μπορεί να αξιοποιηθεί για την τεχνητή καλλιέργεια φυτών όταν πάει η πρώτη μόνιμη ανθρώπινη αποστολή στον Κόκκινο πλανήτη. 

 

 

Ο χάρτης αυτός θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα το παρελθόν το πλανήτη, το πώς κατέληξε στη μορφή που έχει σήμερα, αλλά και κάτι πιο πρακτικό. Ο χάρτης είναι αυτός που θα δείξει το πού ακριβώς θα στηθεί η βάση της μόνιμης ανθρώπινης αποστολής αφού αυτή θα στρατοπεδεύσει όσο πιο κοντά γίνεται στα μεγαλύτερα και πιο αξιοποιήσιμα κοιτάσματα νερού.   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved