Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν διαλέξεις τηλεόραση

Η ανάλυση, οι ίντσες, το backlighting και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. 

H καινούργια τηλεόραση είναι σοβαρή απόφαση. Όχι μόνο επειδή είναι ακριβή, αλλά επειδή πρέπει να υποστηρίξει και τον λόγο για τον οποίο την θες. Και η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζεις και τόσο καλά τι ακριβώς γίνεται και μπερδεύεσαι όταν ακούς για ίντσες, για OLED, για pixles, για Full HD και άλλα πράγματα που ακούγονται ως νεκρή γλώσσα στο κεφάλι σου. Γι' αυτό είμαστε εδώ. Ακολουθεί ένας οδηγός που θα απαντήσει στις βασικές -και κάτι παραπάνω- απορίες και θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις.

 

Τι μέγεθος πρέπει να είναι

Μία σωστή επιλογή, όταν μιλάμε για σαλόνι, είναι ανάμεσα στις 55 και τις 65 ίντσες.  Οι 65αρες συνιστώνται για μεγάλα σαλόνια και αρκετές θέσεις, στην περίπτωση που φέρνεις κόσμο στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως μία 55αρα δεν θα κάνει την δουλειά της σωστά. Στις περιπτώσεις που θες να ζήσεις την σινεμά-εμπειρία στο σπίτι και να φτάσεις μέχρι και 75 ίντσες, έχε στο νου σου ότι πρέπει να βάλεις βαθιά στο χέρι στην τσέπη για να στηρίξεις και την ανάλυση μαζί με το μέγεθος.

65 inch tv dimension guide

Τι ανάλυση οθόνης να επιλέξεις

Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι εννοούμε με ανάλυση οθόνης; Είναι ο αριθμός των pixels που βρίσκονται στην οθόνη σου. Oι σύγχρονες τηλεοράσεις που θα βρεις στην αγορά, είναι σε: 1080p "Full HD" (δηλαδή ανάλυση 1.920 x 1.080 pixel), 4K "UHD" (ανάλυση σε 3.840 x 2.160) και 8K "8K UHD" (σε ανάλυση 7.680 x 4.320). Η πρώτη και η τελευταία είναι σπάνιες αλλά για αντίθετους λόγους. Οι οθόνες Full HD είναι πλέον παλιάς τεχνολογίας και προορίζονται μόνο για τις μικρότερες και φθηνότερες οθόνες, ενώ η ανάλυση 8K είναι διαθέσιμη μόνο σε ακριβές τηλεοράσεις που είναι υψηλά σε ίντσες.

Η διαφορά βρίσκεται στα pixels. Οι τηλεοράσεις 4K έχουν περίπου τετραπλάσιο αριθμό pixel από τις οθόνες 1080p και οι τηλεοράσεις 8K έχουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από αυτό των μοντέλων 4K ή και 16 φορές περισσότερο.

Διάβασε εδώ πώς θα επενδύσεις σε ένα καλό πληκτρολόγιο.

Το backlighting και πως επηρεάζει την οθόνη σου

Όλες οι τηλεοράσεις, εκτός από τις OLED, αποτελούνται κατασκευαστικά από πολλαπλά επίπεδα. Υπάρχει στρώμα που φροντίζει για το χρώμα και την εικόνα καθώς και στρώμα που φωτίζει την εν λόγω εικόνα για να μπορέσεις να την δεις στην καλύτερη δυνατή ανάλυση. Αυτά τα συστήματα οπίσθιου φωτισμού (που λέγεται backlighting γιατί βρίσκεται νοητά πίσω από τα στρώματα), έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο καλή φαίνεται η οθόνη όσον αφορά την αντίθεση.

backlight2

Τι είναι το OLED που ακούς συνέχεια

Οι οθόνες OLED  έχουν μεμονωμένα pixels που λειτουργούν με δικό τους backlighting, έτσι ώστε να έχεις τέλεια αντίθεση στην οθόνη σου. Το μαύρο χρώμα είναι πραγματικά μαύρο επειδή το pixel που ευθύνεται είναι εντελώς απενεργοποιημένο. Το μειονέκτημα είναι ότι αυτές οι τηλεοράσεις δεν γίνονται πολύ φωτεινές και δεν συστήνονται σε σαλόνια που έχουν πολύ φυσικό φως.

Τι τηλεόραση χρειάζεσαι για gaming

Δύο πράγματα πρέπει να έχεις στο νου αν θες να χρησιμοποιήσεις την τηλεόραση με την κονσόλα σου. Το refresh rate και το input lag. Οι περισσότερες τηλεοράσεις έχουν ρυθμό ανανέωσης 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (frames per second), πράγμα που σημαίνει ότι η οθόνη σου δείχνει 60 εικόνες στην οθόνη ανά δευτερόλεπτο. Οι σύγχρονες κονσόλες και τα παιχνίδια μπορούν να υποστηρίξουν έως και 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο, πράγμα που σημαίνει ότι η οθόνη εμφανίζει 120 εικόνες ανά δευτερόλεπτο. Αυτό προσφέρει πιο ομαλή κίνηση στην οθόνη, κάνοντας το παιχνίδι να δείχνει πιο φυσικό στην κίνηση.

gamin22

Το input lag είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να εγγραφεί στην οθόνη η κίνησή σας σε ένα gamepad ή πληκτρολόγιο. Όσο χαμηλότερη, τόσο το καλύτερο στην απόδοση. Οι περισσότερες τηλεοράσεις προσφέρουν  15 χιλιοστά του δευτερολέπτου καθυστέρησης εισόδου. Οι OLED έχουν τόσο χαμηλό, που σε παιχνίδια πρώτου προσώπου οι απαιτούνται γρήγορες αντιδράσεις και ταχύτητα, είναι πλήρως υποστηρικτικό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved