Ερευνητές χάκαραν δορυφόρο γιατί δεν είχαμε ήδη αρκετές φοβίες

Μέχρι τώρα ήταν σενάριο μόνο κάποιου παρανοϊκού κακού από τον James Bond, όμως ένα πείραμα απέδειξε ότι γίνεται.

Οι τεχνητοί δορυφόροι γύρω από τον πλανήτη μας έχουν αλλάξει σε τέτοιο βαθμό τη ζωή μας που είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστούμε τη ζωή μας πριν την εμφάνισή τους. Πολύ σύντομα θα την αλλάξουν ακόμα περισσότερο με το δορυφορικό ίντερνετ να παίρνει τη θέση των τηλεφωνικών δικτύων καθώς ο Elon Musk εκτοξεύει τους δορυφόρους του Starlink τον έναν μετά τον άλλον. Η ολοκληρωτική μας εξάρτηση από τους δορυφόρους έχει γεννήσει το ερώτημα που ξεκίνησε από επιστημονική φαντασία για να γίνει υπαρκτός κίνδυνος, μπορεί κάποιος να χακάρει έναν δορυφόρο;

Όταν ένας δορυφόρος ολοκληρώσει τον κύκλο των υπηρεσιών του, τότε βγαίνει εκτός της τροχιάς του και μπαίνει σε μια τροχιά παροπλισμού. Γύρω από τη Γη υπάρχουν δεκάδες τέτοιοι δορυφόροι και μπορεί να μην είναι λειτουργικοί, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι δεν μπορεί κάποιος να τους επαναφέρει στην ενεργό δράση και μάλιστα με σκοτεινούς σκοπούς. 

 

 

Δηλαδή οι χάκερς, οι οποίοι μπορεί να είναι από ιδιώτες μέχρι κάποια κρατική υπηρεσία πληροφοριών, δεν χρειάζεται να επέμβει στο σήμα κάποιου ενεργού δορυφόρου, αλλά να ενεργοποιήσει κάποιον «σβηστό». Ένα τέτοιο πείραμα έγινε πάνω στον καναδέζικο δορυφόρο Anik F1R. Ο εν λόγω δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά από τηλεοπτικά δίκτυα του Καναδά το 2005 με στόχο να καλύψει τη χώρα για την επόμενη 15ετία, ο κύκλος του έκλεισε και λίγο πριν μπει σε τροχιά παροπλισμού, η ομάδα του ερευνητή σε ζητήματα  κυβερνοασφάλειας Karl Kosher, έλαβε άδεια να «χακάρει» το σήμα του δορυφόρου και να δοκιμάσει να εκπέμψει σε αυτόν και αυτός με τη σειρά του να εκπέμψει στη Γη. 

Η ομάδα του Kosher είχε πρόσβαση σε ένα μεγάλο δορυφορικό πιάτο, ικανό να στείλει σήμα σε κάποιον δορυφόρο και όχι τα απλά πιάτα που έχουμε σπίτι μας και το χρησιμοποίησε για να στείλει σήμα στον «νεκρό» δορυφόρο. Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο δορυφόρος ανταποκρίθηκε και αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι με τον κατάλληλο ενισχυτή σήματος, μπορεί να ενεργοποιηθεί οποιοσδήποτε δορυφόρος, όσο παλιός κι αν είναι. 

 

 

Οι δορυφόροι που βρίσκονται στον αέρα δεν έχουν κανένα μηχανισμό εντός τους και είναι απλά κάτοπτρα σήματος, αν τους στείλεις κάτι, θα το στείλουν πίσω, τόσο απλά και ίσως τρομακτικά. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποίησε ο Kosher δεν είναι εύκολα προσβάσιμος από τους χάκερ που ξέρουμε που για να κάνουν τη ζημιά τους τους αρκεί ένας υπολογιστής και μια τηλεφωνική γραμμή, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο σοβαρό το αποτέλεσμα του πειράματος.

Όλα έχουν να κάνουν με την ισχύ του σήματος και αυτό σημαίνει ότι με την κατάλληλη συγκέντρωση δυνάμεων, μπορεί να γίνει η αποστολή κάποιου σήματος, ή πολύ πιο εύκολα να γίνει παρεμβολή σε κάποιον ενεργό δορυφόρο. Μια τέτοια περίπτωση είχαμε το 2009 στη Βραζιλία όπου συνελήφθησαν 39 άτομα επειδή αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν το σήμα δορυφόρων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κάνοντας χρήση ραδιοφωνικών κεραιών και απλών CB. 

 

 

Το μεγάλο ζήτημα παραμένει για τους δορυφόρους που βρίσκονται στο τέλος της υπηρεσίας τους και δεν έχουν περάσει ακόμα σε τροχιά παροπλισμού. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι δεν τους ενεργοποιήσει κάποιος με δόλιο σκοπό, αυτό που προτείνεται σαν λύση είναι η επιτάχυνση του προγράμματος για μια δορυφορική αστυνομία που έχουν στα σκαριά Elon Musk και NASA και έχει σαν στόχο την πρόληψη συγκρούσεων μεταξύ δορυφόρων. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσύρονται πιο γρήγορα οι παλιοί δορυφόροι και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να γίνουν όπλα όπως στις ταινίες τους James Bond. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved