Πώς μπορείς να προστατευτείς από ανεπιθύμητες κλήσεις;

Λίγα πράγματα είναι πιο εκνευριστικά από τα spam calls, ενώ στην περίπτωση που κρύβεται κάποια απάτη από πίσω, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πραγματικά επικίνδυνα.

Το πέρασμα από τα απλά κινητά στα smartphones είχε σαν βασικό κομβικό σημείο τον «θάνατο» της βασικότερης λειτουργίας του τηλεφώνου, την τηλεφωνική κλήση. Από τη στιγμή που είμαστε συνεχώς online και εφοδιασμένοι με αμέτρητες εφαρμογές επικοινωνίας, η κλασική τηλεφωνική λειτουργία έχει περιοριστεί σε χρήσεις έκτακτης ανάγκης, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά όσοι αποφεύγουμε. 

Μερικές φορές είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε κάποιον ύποπτο αριθμό κλήσης, αλλά ακόμα και τότε δεν γλιτώνουμε από την ενόχληση της κλήσης που μπορεί να μας διακόψει από κάποια δουλεία ή ακόμα και να μας χαλάσει την ηρεμία. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες απλές λύσεις που μπορούν να θωρακίσουν το κινητό σου και κυρίως την ηρεμία σου.

 

 

Το πρώτο βήμα είναι να μπλοκάρεις τους αριθμούς που σε έχουν ενοχλήσει τουλάχιστον μία φορά και τους έχεις ήδη στη λίστα εισερχομένων. Το μόνο που έχεις να κάνεις να πατήσεις στις πληροφορίες του καλούντος και να μπλοκάρεις κάθε έναν από τους ανεπιθύμητους αριθμούς. Μπορείς πάντα να δεις τη λίστα με τους μπλοκαρισμένους στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου, αλλά και στο Facetime ή στα SMS.

Φυσικά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετό. Η βιομηχανία ανεπιθύμητων κλήσεων χρησιμοποιεί πολλούς διαφορετικούς αριθμούς οι οποίοι ανανεώνονται συνεχώς, το μπλοκάρισμα μπορεί μόνο να μετριάσει το φαινόμενο παροδικά. Το επόμενο βήμα είναι η αγνόηση των αριθμών που δεν βρίσκονται στη λίστα των επαφών σου. Στις ρυθμίσεις τηλεφώνου και κλήσεων μπορείς να επιλέξεις τη «σίγαση» των αγνώστων αριθμών. 

 

 

Με αυτή τη λειτουργία το κινητό σου δεν θα χτυπάει όταν σε καλεί κάποιος άγνωστος αριθμός, αλλά θα μπορείς να βλέπεις την αναπάντητη κλήση μετά στη λίστα των κλήσεων και να κρίνεις εσύ ο ίδιος αργότερα αν πρέπει να καλέσεις πίσω. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και για τα SMS, χωρίς ειδοποίηση έρχονται στα εισερχόμενα και τα βλέπεις μετά την ησυχία σου. Επίσης στα μηνύματα μπορείς πάντα να κάνεις αναφορά σε κάποιο spam ή junk και στη συνέχεια να τα σβήσεις. 

Στα κινητά Android υπάρχει μια παρόμοια λειτουργία μπλοκαρίσματος, αλλά δεν είναι ίδια σε όλες τις μάρκες κινητών. Για παράδειγμα στα Samsung μοιάζει αρκετά με τη λειτουργία των iPhone, αλλά στα Pixel πρέπει να πατήσεις παρατεταμένα στον ανεπιθύμητο αριθμό. Τα Android κινητά επίσης έχουν τη λειτουργία Caller ID ή Spam Protection που αναλαμβάνει να φιλτράρει το ίδιο τους εισβολείς και βρίσκεται τόσο στις ρυθμίσεις τηλεφώνου όσο και στις ρυθμίσεις των SMS. Όπως και στην περίπτωση του iPhone που αναφέραμε πιο πάνω θα μπορείς να δεις μετά τις κλήσεις και τα εισερχόμενα SMS αργότερα χωρίς να σε έχουν ενοχλήσει. 

 

 

Πολλοί μπορεί να έχεις δει κάποιες εφαρμογές που να υπόσχονται προστασία από τα spam calls και αναλαμβάνουν να φιλτράρουν και να μπλοκάρουν τους ενοχλητικούς καλούντες. Δυστυχώς ελάχιστες από αυτές λειτουργούν στην πραγματικότητα. Καλό θα ήταν να ελέγξεις διεξοδικά κριτικές και τις εξουσιοδοτήσεις ασφαλείας που ζητάει κάθε μία από αυτές μιας και δεν είναι απίθανο να πρόκειται για ένα app που απλά θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα σου και στη συνέχεια να τα πουλήσει. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved