Ποιο είναι το μέλλον των smart homes;

Η αυτοματοποίηση φιλοδοξεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, πιο φιλική προς το περιβάλλον και πιο ξέγνοιαστη, κάποιοι όμως φοβούνται ότι μπορεί να γίνουμε σκλάβοι της τεχνολογίας.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από όταν βλέπαμε σε εκθέσεις ψυγεία στο στάδιο του πρωτότυπου που είχαν σύνδεση στο internet και μπορούσαν να ψωνίζουν από μόνα τους. Ακόμα και οι πιο ενθουσιώδεις οπαδοί της τεχνολογικής προόδου δεν πίστευαν ότι οι αυτοματισμοί ενός smart home θα έφταναν τόσο γρήγορα και μάλιστα σε μαζική διάθεση.

Το να αναβοσβήνουμε τα φώτα με τη βοήθεια της Alexa ή μέσω του κινητού μας δεν κάνει καμία εντύπωση όπως επίσης και το να τσεκάρουμε τα ακριβή αποθέματα του ψυγείου μας χωρίς καν να ανοίξουμε την πόρτα του. Όμως αυτό είναι μόλις η αρχή καθώς υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα τέσσερα σπίτια του ανεπτυγμένου κόσμου διαθέτουν τουλάχιστον μια smart εφαρμογή. Μέχρι το 2023 εκτιμάται ότι το ποσοστό θα διπλασιαστεί και τα σπίτια μας θα γίνουν πιο έξυπνα και αποτελεσματικά.

 

 

Το ψυγείο που αναφέραμε πρώτο σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν είναι μόνο πραγματικότητα, αλλά και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους αυτοματισμούς. Πλέον δεν έχουν μόνο οθόνη που ενημερώνουν για το περιεχόμενό τους, αλλά συνδέονται με το κινητό σε πραγματικό χρόνο ώστε να γνωρίζουμε τι έχει το ψυγείο μας ακόμα και από απόσταση χιλιομέτρων. Ένα smart ψυγείο δεν ξέρει μόνο αν έχει γάλα μέσα του αλλά και πόσο φρέσκο είναι και μας ενημερώνει σε περίπτωση που λήξει και χρειαστεί πέταμα. Αυτή είναι μια λειτουργία που μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν στο σύνολο των τροφίμων ακόμα και ορίζοντας τον χρόνο που πρέπει να καταναλωθούν. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουμε τα πεταμένα φαγητά που δεν προλάβαμε να φάμε. 

 

 

Όταν φτάνουμε στο σημείο του περιορισμού του αποτυπώματος άνθρακα συζητάμε κυρίως για την αντικατάσταση των συσκευών μας με πιο αποδοτικές. Όμως ούτε οι λάμπες, ούτε κάποια άλλη συσκευή δεν κάνει τη διαφορά όσο η ενέργεια που δαπανούμε για τον κλιματισμό και το ζεστό νερό. Η σπατάλη φυσικού αερίου και ηλεκτρικού που κάνουμε είναι τις περισσότερες φορές ασυνείδητη. Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς ιδανικές συνθήκες και απλά χρησιμοποιούμε τα δύο άκρα θερμού και κρύου αέρα. Το έξυπνο σπίτι με τους αισθητήρες του ξέρει ακριβώς ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία και γνωρίζοντας τις εξωτερικές συνθήκες, την επιτυγχάνει με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Φιλικότητα προς το περιβάλλον μαζί μια σκοτούρα λιγότερη θα φέρει ο αυτοματισμός στην ενέργεια.

 

 

Το αίσθημα της ασφάλειας ποτέ θα πάψει να είναι είναι ζητούμενο καθώς οι επίδοξοι ληστές ακολουθούν και αυτοί τις τεχνολογικές τάσεις και εκσυγχρονίζονται. Τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας πλέον μπορούν να ελέγχουν τις κλειδαριές από το κινητό. Έτσι δεν θα φύγεις ποτέ ξανά από το σπίτι με το άγχος αν έχεις διπλοκλειδώσει. Υπάρχουν ακόμα και προγράμματα σε στυλ Μόνος στο σπίτι, όπου μπορείς να αναβοσβήνεις περιοδικά τα φώτα σε σταθερό ρυθμό όταν λείπεις για πολύ καιρό ώστε να μην φαίνεται έρημο το σπίτι. 

 

 

Οι αυτοματισμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν σε όσους γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Η πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίζουν όσοι σχεδιάζουν αυτά τα συστήματα είναι το πως θα συγχωνευτούν. Για την ώρα μπορεί να είναι εύκολο να έχεις ένα ή δύο app ειδικά για το σπίτι, όμως τι θα γίνει όταν αυτά γίνουν 5 ή 10; Από εκεί που νόμιζες ότι η τεχνολογία θα σου λύσει τα χέρια, γίνεσαι δέσμιος ενός ακόμα πιο περίπλοκου συστήματος συνεχούς ελέγχου. Μια ενοποίηση όλων των λειτουργιών του σπιτιού θα είναι και ο πραγματικός ολοκληρωτικός αυτοματισμός που θα κάνει τη ζωή μας καλύτερη. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved