Ίσως ήταν απλώς μια φευγαλέα σκέψη, ίσως κάνατε στον εαυτό σας μια συγκεκριμένη ερώτηση - έχετε συναντήσει ποτέ τη συμπεριφορά κάποιου κοντινού σας προσώπου που ήταν δύσκολο να κατανοηθεί ή παράλογη με την πρώτη ματιά;
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα γενικά χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ενός χαμηλού επιπέδου νοημοσύνης, αν και θα πρέπει να τονιστεί ότι ο όρος «χαμηλό IQ» θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή. Αυτά τα σημάδια δεν αποτελούν οριστική απόδειξη χαμηλότερης νοημοσύνης. Μπορούν να επηρεαστούν από δεκάδες διαφορετικούς παράγοντες, όπως το περιβάλλον, η ανατροφή, η συναισθηματική νοημοσύνη ή απλώς τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα. Η πραγματική αξιολόγηση ή διάγνωση θα πρέπει πάντα να πραγματοποιείται από επαγγελματία.
Υπερβολική αυτοπεποίθηση και αδυναμία αποδοχής κριτικής
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που συχνά συνδέονται με τη χαμηλή νοημοσύνη είναι, παραδόξως, η υπερβολικά υψηλή αυτοπεποίθηση. Με την πρώτη ματιά, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται πολύ σίγουροι, αλλά πίσω από αυτή την πρόσοψη, συχνά κρύβεται βαθιά ανασφάλεια. Η αυτοπεποίθηση σε αυτή την περίπτωση δεν χρησιμεύει ως ένα υγιές εργαλείο για περαιτέρω προσωπική ανάπτυξη, αλλά μάλλον ως ένας τρόπος κάλυψης των αδυναμιών. Αυτά τα άτομα συνήθως αντιστέκονται σε οποιαδήποτε μορφή κριτικής, ακόμα κι αν αυτή μπορεί να είναι εποικοδομητική και να έχει σκοπό να βοηθήσει. Όταν οι αποφάσεις ή οι ικανότητές τους αμφισβητούνται, τείνουν να γίνονται αμυντικοί και επιρρεπείς στην υπερβολική αντίδραση. Αυτό όχι μόνο προκαλεί ταλαιπωρία στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά εμποδίζει και τις δικές τους ευκαιρίες να μάθουν από τα λάθη τους και να βελτιωθούν.
Γρήγορες εκρήξεις θυμού, παρορμητικότητα και συναισθηματική ανωριμότητα
Ένα άλλο σημαντικό σημάδι είναι η αδυναμία ελέγχου των συναισθημάτων κάποιου, ιδιαίτερα του θυμού. Τα άτομα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης είναι συνήθως πιο επιρρεπή σε βίαιες και απερίσκεπτες αντιδράσεις. Όταν αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που τους αιφνιδιάζει, συχνά αντιδρούν άμεσα και παρορμητικά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους. Αυτή η έλλειψη συναισθηματικού ελέγχου δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο για τους γύρω τους, αλλά και για τους ίδιους. Οι καταστάσεις σύγκρουσης γίνονται ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής τους, μερικές φορές σε σημείο που φίλοι ή συνάδελφοι απομακρύνονται από αυτά τα άτομα.
Κακή προσαρμοστικότητα στην αλλαγή και πείσμα στις δικές του απόψεις
Η ικανότητα προσαρμογής σε νέες συνθήκες και ενημέρωσης των απόψεων ή των στάσεων κάποιου είναι μία από τις βασικές πτυχές της ανθρώπινης νοημοσύνης. Αντίθετα, η άκαμπτη σκέψη είναι συχνή σε άτομα με χαμηλότερο IQ. Οι αλλαγές στη ζωή τους συχνά τους προκαλούν μεγάλη έκπληξη, δυσκολεύονται να τις αντιμετωπίσουν και προτιμούν να παραμένουν σε ένα οικείο περιβάλλον, είτε πρόκειται για τον τρόπο σκέψης, την εργασία ή τον τρόπο ζωής τους. Αυτά τα άτομα τείνουν επίσης να είναι συντηρητικά στις απόψεις τους, και αν είναι πεπεισμένα για κάτι, λίγα θα τα κάνουν να αλλάξουν τις απόψεις τους. Αυτή η ακαμψία τους εμποδίζει στη συνέχεια να δουν τον κόσμο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Ανάγκη για προσοχή, θόρυβο και επιφανειακότητα
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των ανθρώπων με χαμηλή νοημοσύνη είναι η συχνά υπερβολική επιδειξιομανία τους. Αυτά τα άτομα τείνουν να είναι πολύ θορυβώδη και να λαχταρούν την προσοχή, αλλά δεν είναι σε θέση να την κερδίσουν μέσω οποιασδήποτε πραγματικής ικανότητας ή γνώσης. Αντ' αυτού, βασίζονται σε επιφανειακούς τρόπους για να προσελκύσουν την προσοχή - όπως φωνές, δραματική συμπεριφορά ή ακατάλληλα αστεία. Αν και η πρόθεση αυτών των ατόμων είναι να προσελκύσουν την προσοχή, οι στρατηγικές τους συνήθως έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και οδηγούν στην αποξένωση των άλλων.