Πέντε πούρα που αξίζει να καπνίσεις την φετινή άνοιξη

O cigar aficionado, Γιώργος Κατσιάρης, γράφει για τα πέντε πούρα που πρέπει να ανάψεις για να υποδεχτείς την άνοιξη. 

Η άνοιξη είναι και επίσημα εδώ. Το ηλιακό φως μας κάνει πλέον περισσότερες ώρες παρέα, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ο καιρός ανοίγει και ο τόπος γεμίζει ανθισμένες αμυγδαλιές (έξω από το σπίτι μου τουλάχιστον). Ώρα να βγούμε από το καβούκι μας. Και τί καλύτερο; Με το κατάλληλο πούρο να μας κρατά συντροφιά (amongst others). Ακολουθεί (με αλφαβητική σειρά) μια λίστα με πέντε premium πούρα διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά που μπορείς επιτέλους να απολαύσεις outdoors, παρέα με τον Ανοιξιάτικο ήλιο (ή το φεγγάρι κατά περίπτωση) και τη φύση που αποφάσισε να πρασινίσει ξανά.


Aging Room - Quattro Maestro

Το 2019, το περιοδικό Cigar Aficionado ονόμασε το ανωτέρω blend πούρο της χρονιάς, με το καταπληκτικό ρεκόρ βαθμολογίας 96 / 100. Vitola; Πυραμίδα, το αγαπημένο μου μέγεθος. Ορισμός του box pressed πούρου. Καταπληκτικό maduro wrapper, λαμπερό, λαδερό και λείο. Κέδρος, γλυκός καπνός με νότες κακάο σου φωνάζουν κόψε, άναψε και απόλαυσε!

Εκπληκτικά κρεμώδες και μεταξένιο, με ένα υπέροχο πιπεράτο μπαχαρικό να χορεύει στο ενδιάμεσο στον ουρανίσκο σου ενώ απελευθερώνει αρκετό καπνό ως το τέλος. Υπέροχα μακριά σε διάρκεια γεύση και εναλλαγές πιπεριών και δέρματος, καφέ και κακάο στο πρώτο τρίτο, με τα γλυκά φρούτα να κυριαρχούν. Στο δεύτερο τρίτο τα πιπέρια υποχωρούν και τη θέση τους παίρνει (για τη δική μου παλέτα) μια γευστικά ζουμερή, rare steak, με το whisky που επέλεξα να συνοδεύσει το πούρο μου να εκτοξεύει την εμπειρία σε μια απολαυστική συμφωνία μεταξύ των δυο. Φτάνοντας στο τελευταίο τρίτο, τα κυρίαρχα στοιχεία είναι όλα εκεί αλλά το πούρο γλυκαίνει αισθητά. Λίγο πριν το τέλος, ο καφές που είχα βρει στην αρχή του πούρου, επανεμφανίστηκε παρέα με μια αναιδή νότα γλυκού chilli.

Θα το χαρακτήριζα fingerburner. Θες να το καπνίσεις ως το τέλος (right down the nub που λένε και στο χωριό). Εξαιρετικό construction, more than enough καπνός και τρομερά στοιχεία οverall. Ένα ζωντανό πάρτι γεύσεων όπου όλοι οι καλεσμένοι χορεύουν με εξαιρετικό συγχρονισμό, περιμένοντας ο καθένας τη στιγμή του να λάμψει στο προσκήνιο. Καταπληκτικό πούρο, εκπληκτικό blend χωρίς αμφιβολία, αντάξιο του μανδύα του πούρου της χρονιάς. Δεν είναι για αρχάριους. Θα το συνιστούσα σε όποιον εκτιμά ένα full bodied, πολύπλοκο, not for the fainthearted πούρο.

 

Διάβασε εδώ τους πέντε λόγους που αξίζει να δοκιμάσεις ένα καλό πούρο.

 

AJ Fernandez - Last Call Habano Geniales

 

O oρισμός του καφεδοπούρου. Ταυτόχρονα, ένα πούρο που μπορεί κανείς να το καπνίζει από το πρωί ως το βράδυ, ανάλογα την περίσταση. Αρχικά το συγκεκριμένο blend είχε κυκλοφορήσει ως ένα small batch cigar που λάμβαναν ως δώρο οι επισκέπτες των εγκαταστάσεων  της AJF στην Casa Blanca. Πλέον, ελέω ζήτησης και αρκετών θετικών κριτικών είναι διαθέσιμο προς πώληση στην παγκόσμια αγορά.

Medium to full-bodied προφίλ, νότες σοκολάτας γάλακτος, βανίλιας, αμύγδαλου και ένα τσικ κόκκινων πιπεριών για το kick, σε μια πλειάδα vitolas πέραν του geniales, με τη λογική ενός quick smoking premium cigar για να ξεκινήσεις ή να τελειώσεις την ημέρα του. Άλλωστε, το όνομα της σειράς προήλθε από το κλασικό "Last Call" που όλοι γνωρίζουμε, καθώς το συγκεκριμένο blend είναι ως και σήμερα η προτίμηση του ιδιοκτήτη της μπράντας για το κλείσιμο της ημέρας του. Εξαιρετική επιλογή για να συνοδεύσεις τον πρωινό σου καφέ, το μεσημεριανό διάλειμμα, το οικογενειακό δείπνο ή ακόμα και το βραδινό σου whisky. Ένα πούρο με εξαιρετικό construction και draw, μεγάλη ισορροπία γεύσεων και αρκετά καλή συνάρτηση αξίας απόδοσης/τιμής.

 

Artesano Del Tobacco - Viva La Vida Club 500


Μια εξαιρετική δουλειά των Billy και Gus Fakih. Ένα limited edition cigar που το τελευταίο διάστημα έχει μπει στη regular παραγωγή της μπράντας. Τotally Nicaraguan blend (binder: Corojo ’99, filler: Criollo ’98) με το δε wrapper (Habano Oscuro 2000) να έχει υποβληθεί σε εναλλακτικό fermentation ώστε να παραχθεί ένα φύλλο με περισσότερα λάδια και διαφορετικό του αναμενόμενου γευστικό προφίλ.

Όσο funky είναι το band της σειράς Viva La Vida, τόσο funky είναι και τα πούρα όταν ξεκινήσεις τα καπνίζεις. Από το cold draw κιόλας, το συγκεκριμένο πούρο σε εντυπωσιάζει και περιμένεις τα πιπέρια, μα όταν το ανάψεις σε ξαφνιάζει με μια γλυκία, ώριμη κόκκινη πιπεριά να έρχεται στο προσκήνιο πριν από οτιδήποτε άλλο. Tο ξέρεις, θα σου έρθουν τα πιπέρια more or less. Κι εκεί που είσαι χαλαρός με μια γλυκιά δαμασκηνοπιπερίλα… μετά από μερικά puffs τα πιπέρια γίνονται πιο πικάντικα, πιο δυνατά και μέσα σ’όλα αυτά σου έρχονται εναλλαγές καφέ, ξύλου, μπαχαρικών και γλυκών αρτοσκευασμάτων! Τέλειο construction, γεμάτη γεύση και σώμα, ενώ από πλευράς έντασης το κατατάσσει κανείς ως medium to full πούρο. Damn that’s a good cigar!

 

 

Hiram and Solomon - Master Mason Robusto


Tα λόγια είναι περιττά. Πούρο της χρονιάς 2021 στην κατηγορία Boutique Cigars του περιοδικού Cigar & Spirits Magazine. Fouad Kashouty και George Dakrat εδώ και χρόνια κάνουν καταπληκτική δουλειά λαμβάνοντας εξαιρετικές διακρίσεις από κριτικούς και κοινό. Τα συγκλονιστικά παλαιωμένα καπνά που χρησιμοποιούν χτυπούν στα ίσια κολοσσούς του χώρου με το φημισμένο εργοστάσιο της Plasencia να εγγυάται τα υπόλοιπα.

Το συγκεκριμένο πούρο είναι σκοτεινό, σου φωνάζει πως πρέπει να κάνει την εμφάνισή του το βράδυ. Ένα full bodied blend με ένα βελούδινο maduro wrapper. Νότες από γλυκό δέρμα και κακάο είναι παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια του καπνίσματος, παράγοντας μια αρκετά πλούσια γεύση, η οποία ενισχύεται από ένα έντονο άρωμα κέδρου που μένει ως το τέλος. Προσωπικά, κάθε φορά που ξεκινώ να το καπνίζω, μου έρχονται στο μυαλό γεύσεις από τα ελαφρώς spicy Ινδικά που τρώω όποτε βρίσκομαι στη Σκωτία (άτιμη αποικιοκρατία). Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ξηροί καρποί και διαφόρων ειδών γήινοι τόνοι κάνουν την εμφάνισή τους στην παλέτα σου, τόσο ώστε να σου μουδιάζουν τα σαγόνια. Ταιριάζουν απόλυτα με έναν ristretto espresso ή ένα δυνατό whisky. Λίγο πριν το τέλος, σκούρος καβουρδισμένος καφές κάνει την εμφάνισή του, ενώ ο καπνός καθ’ όλη τη διάρκεια παραμένει σταθερά βελούδινος, ογκώδης και γεμάτος γλυκές γεύσεις. Must have σε κάθε humidor που σέβεται τον εαυτό του.

 

 

Montecristo – No 2

Έχω καπνίσει αυτό το πούρο άπειρες φορές. Κλασική επιλογή. Βγαλμένο από τα παλιά. Εντυπωσιακό. Με το old school band της Montecristo να θυμίζει άλλες εποχές και την κορυφή της πυραμίδας να σε προκαλεί να την κόψεις. Αν το πετύχεις σωστά constructed, θα σε απογειώσει.  Κατατάσσεται ως ένα από τα πούρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο χαρτοφυλάκιο των Κουβανέζικων και έχει λάβει ανά τα χρόνια αρκετές τρομερές κριτικές.

Όσες φορές το έχω καπνίσει ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει. Στο cold draw θα νιώσει κανείς espresso, κέδρο και ίσως κάποια μπαχαρικά. Αλλά ο βομβαρδισμός των αισθήσεων ξεκινά μόλις τον ανάψεις. Είναι ένα πραγματικά συναρπαστικό μείγμα αντίφασης και αρμονίας. Οι γεύσεις του είναι πολύπλοκες, αλλά λεπτές. Πλούσιες και μεστές, αλλά όχι συντριπτικές. Είναι πικάντικο και τολμηρό. Αναμειγνύονται μαζί σε αυτόν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο χορό, ξεκινώντας με νότες από δέρμα, μεταπηδώντας σε espresso, εν συνεχεία σε γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλα και μοσχοκάρυδο, μετά σε αμύγδαλα. Από τη μέση και μετά λευκά και μαύρα πιπέρια κάνουν την εμφάνισή τους ενώ προς το τέλος το πούρο περνά σε πιο ξυλώδεις νότες όπως δρυς κλείνοντας με μια πιο στεγνή νότα κέδρου. Είτε θες να το καπνίσεις απευθείας, είτε να το κρατήσεις στο humidor σου για μερικά χρόνια, μπες σε ένα καπνοπωλείο και αγόρασέ το όσο ακόμα υπάρχει.

Δες παρακάτω τις διαστάσεις των πούρων και τις τιμές τους στην ελληνική αγορά.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved