Όταν οι αγαπημένες σου συνήθειες, σε βοηθούν να εξοικονομείς ενέργεια!

Υπάρχουν μερικές ημέρες που οι ρυθμοί της καθημερινότητας ανεβάζουν «ταχύτητα». Από το πρωί που θα κλείσω την πόρτα του σπιτιού, φεύγοντας βιαστικός για το γραφείο και ξεκινώντας τον καθιερωμένο «μαραθώνιο» με τον χρόνο, τα deadlines, τις υποχρεώσεις και τις επαγγελματικές συναντήσεις, ανυπομονώ για τη στιγμή που θα επιστρέψω ξανά πίσω, θα αγκαλιάσω τις κόρες μου και θα μπορέσω να αφοσιωθώ στους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που με χαλαρώνουν και με βοηθούν να γεμίζω τις «μπαταρίες» μου για την επόμενη ημέρα.

Η αλήθεια είναι πως όσο ζωντανό και αν με κάνει να αισθάνομαι το δραστήριο πρόγραμμά μου, ξέρω καλά πως οι στιγμές που περνάω στο σπίτι, είναι εκείνες που με καθορίζουν ως άνθρωπο. Διότι το σπίτι είναι για εμένα ένα «καταφύγιο», στο οποίο μπορώ να διαβάζω, να απολαμβάνω τη «μαγεία» της μουσικής, να μοιράζομαι ανεκτίμητες στιγμές με την οικογένειά μου. Ωστόσο, πριν λίγους μήνες με απασχόλησε έντονα ένα ερώτημα: Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω το σπίτι μου και συνεπώς την ποιότητα ζωής της οικογένειας μου, διαμορφώνοντας ένα καλύτερο περιβάλλον, το οποίο θα μας βοηθάει να εξοικονομούμε ενέργεια;

Μου πήρε λίγο χρόνο να δώσω μία απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, μέχρι που συνειδητοποίησα πως ό,τι αναζητούσα, «κρυβόταν» στις καθημερινές μου συνήθειες. Διότι αλλάζοντας τις συνήθειές μου και ακολουθώντας έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, ήξερα ότι θα μπορούσα να δώσω το σωστό παράδειγμα στις κόρες μου και συγχρόνως, να υποδεχτώ καινούργιες, καλύτερες μέρες, οι οποίες θα ξεκινούσαν από το σπίτι μας.

 

Όταν μία μικρή αλλαγή στην καθημερινότητα γίνεται η αρχή για μία καλύτερη ζωή

Διαβάζοντας καθημερινά άρθρα και έρευνες και ακούγοντας τους περιβαλλοντολόγους να υπογραμμίζουν πως η εποχή που διανύουμε, είναι κρίσιμη για το μέλλον του οικοσυστήματος, αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσαμε να γίνουμε οικογενειακώς μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας που γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος. Τότε κατάλαβα πως εγώ ήμουν εκείνος που έπρεπε να κάνει πρώτος την αρχή, πραγματοποιώντας μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μου, οι οποίες θα είχαν έναν θετικό αντίκτυπο για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Κάπως έτσι, άρχισα να παρατηρώ περισσότερο τη ρουτίνα που ακολουθούσα στον προσωπικό μου χώρο, προσπαθώντας να καταλάβω ποιες συνήθειες μπορούσα να αλλάξω για να μειώσω το οικολογικό μου αποτύπωμα. Ήδη από την πρώτη μέρα της παρατήρησης, συνειδητοποίησα πως η ηλεκτρική ενέργεια που σπαταλούσα κάθε βράδυ ενώ διάβαζα στο σαλόνι το βιβλίο μου, ήταν δυσανάλογη της ενέργειας που χρειαζόμουν. Όχι, δεν ήταν απαραίτητο να ανάβω τη λάμπα του σαλονιού, αφού δεν σηκωνόμουν καθόλου από τον καναπέ όση ώρα διάβαζα και ειδικότερα, εφόσον κάποιες φορές αποκοιμιόμουν στον καναπέ με το φως ανοιχτό και το βιβλίο ανοιχτό πάνω μου.

Αυτό που χρειαζόμουν, λοιπόν, ήταν ένα φωτιστικό δαπέδου-διαβάσματος με ενσωματωμένο φωτισμό LED, το οποίο θα μου προσέφερε έναν λειτουργικό φωτισμό, ώστε να μπορούσα να διαβάζω. Μάλιστα, γνωρίζοντας πως οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν έως και 85% λιγότερη ενέργεια, ενώ διαρκούν 20 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, ήμουν σίγουρος πως έκανα την καλύτερη επιλογή, γεγονός που αποδείχθηκε όταν λάβαμε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Αλλάζοντας συνήθειες, αλλάζουμε και την αντίληψή μας για την εξοικονόμηση ενέργειας

Σύμφωνα με μία δημοφιλή φράση που αποδίδεται στον Νικολό Μακιαβέλι, «μία αλλαγή αφήνει την πόρτα ανοιχτή για να μπουν και άλλες». Και η αλήθεια είναι πως η προσθήκη του νέου φωτιστικού στο σαλόνι μας, ήταν η αφορμή για να υποδεχθώ πολλές ακόμη αλλαγές στην καθημερινότητά μου. Βλέπεις, αυτή η μικρή αλλαγή με βοήθησε να αλλάξω εντελώς αντίληψη για την άσκοπη σπατάλη ενέργειας και με παρακίνησε να αναζητήσω και άλλους τρόπους για να εξοικονομήσω ενέργεια στο σπίτι, βρίσκοντας έτσι έξυπνες λύσεις για να περιορίσω το οικολογικό μου αποτύπωμα.

Ακολουθώντας τη συμβουλή της κόρης μου, άρχισα να αναζητώ στο διαδίκτυο το μέρος από το οποίο θα προμηθευόμουν τις νέες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και χωρίς να το καταλάβω, κατέληξα να περιηγούμαι στον χρήσιμο και ενημερωμένο οδηγό για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι της ΙΚΕΑ. Κάπου εκεί, ανάμεσα σε βιώσιμες προτάσεις, tips για ένα πιο υγιεινό σπίτι, συμβουλές για τον περιορισμό του food waste και την εξοικονόμηση ενέργειας, πόρων και νερού, ανακάλυψα τον φορτιστή μπαταρίας αλλά και τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που χρειαζόμουν, οι οποίες λειτουργούν για όλων των ειδών τα προϊόντα, όπως χειριστήρια, παιχνίδια και κάμερες.

 

Όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλο παραμένουμε συνεπείς σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής

Όπως ήταν επόμενο, όλες αυτές οι αλλαγές δεν άφησαν ανεπηρέαστα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αντίθετα, έγιναν «τροφή» για εποικοδομητικές οικογενειακές συζητήσεις, μέσα από τις οποίες θέσαμε κοινούς στόχους που αποσκοπούσαν στη μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος. Και μετατρέποντας το σπίτι μας σε ένα «πράσινο» περιβάλλον, το οποίο μας παρακινεί να προσπαθούμε περισσότερο για έναν καλύτερο κόσμο, είναι πιο εύκολο να παραμένουμε συνεπείς στην υπόσχεση που έχουμε δώσει για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Συνεπώς, δεν μου φάνηκε καθόλου περίεργο που πριν από λίγο καιρό, οι κόρες μου αποφάσισαν να μου κάνουν δώρο ένα νέο φορητό ηχείο Bluetooth. Αυτό ακριβώς το δώρο μου έδινε τη δυνατότητα να απολαμβάνω έως και 15 ώρες μουσικής με πλήρως φορτισμένες μπαταρίες ή με σύνδεση του ηχείου σε μία θύρα USB. Το κυριότερο είναι όμως, πως χάρη στη λειτουργία αυτόματης απενεργοποίησης, το φορητό ηχείο Bluetooth με βοηθάει να εξοικονομώ ενέργεια όταν δεν το χρησιμοποιώ και φυσικά, να είμαι πολύ πιο ξέγνοιαστος, αφού ξέρω πως ακόμη και αν ξεχάσω να το απενεργοποιήσω, αυτό θα κλείσει από μόνο του.

 

Τέλος, έχει σημασία να θυμόμαστε πως η προστασία του πλανήτη είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά. Διότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε το «μεγάλο σπίτι» που μας φιλοξενεί, είναι να υιοθετήσουμε μικρές αλλαγές, οι οποίες θα μας εξασφαλίσουν μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι, δηλαδή στον χώρο που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Ακριβώς για αυτό, αντλούμε έμπνευση, προτάσεις και ιδέες από τον οδηγό για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι της ΙΚΕΑ, δημιουργώντας έναν μεγάλο και θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη, που μας επιτρέπει να οραματιζόμαστε έναν καλύτερο κόσμο, ένα καλύτερο «αύριο» για εμάς και τις επόμενες γενιές.

#IKEAviosimotita #KalyteriZoi #ikeagreece #zoumemazi

Διαβάστε περισσότερα στο Queen.gr



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved