Πρώτο ραντεβού: Μήπως έχει πεθάνει και δεν το ξέρουμε;

Για πολλούς από εμάς το πρώτο ραντεβού είναι κάτι σαν τη γραφομηχανή, το floppy disc, και το walkman. Πρόκειται για εργαλεία μιας άλλης εποχής τα οποία μπορεί να φαίνονται ρομαντικά, αλλά δεν έχουν καμία αξία χρήσης. 

Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκες ένα πρώτο ραντεβού; Μάλλον έχουν περάσει περισσότερα χρόνια από όσα νομίζεις και θα εξηγήσουμε ακόμα τι εννοούμε με αυτό. Όταν χαρακτηρίζουμε ένα ραντεβού πρώτο, δεν το εννοούμε με βάση την αρίθμηση, αλλά με βάση το περιεχόμενό του. Το πρώτο ραντεβού είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο σαν διαδικασία και σίγουρα δεν γίνεται με τον τρόπο που γινόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Ας ξεκινήσουμε με μια μικρή αναδρομή προσπαθώντας να γεφυρώσουμε το χάσμα της σύγχρονης ψηφιακής γενιάς με τις προηγούμενες. Η γνωριμία μεταξύ δύο ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους υποφώσκει μια σπίθα έρωτα μπορούσε να συμβεί σε ένα μπαρ, στον χώρο εργασίας ή μέσω κοινών γνωστών. Σε οποιοδήποτε σενάριο γνωριμίας οι πληροφορίες που είχε ο ένας για τον άλλον ήταν ελάχιστες και όλες από δεύτερο χέρι. Είναι καλή κοπέλα, είμαι σίγουρος ότι ταιριάζετε κλπ ήταν όλα απλά φήμες που έπρεπε με κάποιο τρόπο να επιβεβαιωθούν και αυτός ο τρόπος φυσικά ήταν το πρώτο ραντεβού. 

 

 

Έχει κάτι το αρχέγονο και το ενστικτώδες η όλη διαδικασία και αν τύχαινε να βρεθείς τυχαία σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο έκανε μπαμ το ζευγάρι που έβγαινε για πρώτη φορά. Η αμηχανία κι ένας ελαφρύς φόβος για το άγνωστο προδίδονται από τη γλώσσα του σώματος. Βλέμματα που συναντώνται μόνο τυχαία και χέρια που κινούνται άχαρα και αυτονομημένα από το υπόλοιπο σώμα είναι τα πιο κραυγαλέα. Σαν δύο κατοικίδια που συναντιούνται τυχαία στον δρόμο κατά τη διάρκεια της βόλτας και μυρίζει το ένα το άλλο προσπαθώντας να γνωριστούν. Ένα πρώτο ραντεβού μπορούσε να πάει στραβά, μπορούσε να πάει καλά, όμως σπάνια θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς τέλειο. Αμέσως μετά την έξοδο και οι δύο θα σκεφτόντουσαν πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να τα είχαν πάει. Τι είπαν λάθος, τι θα μπορούσαν να πουν καλύτερα αν ήξεραν την απάντηση του άλλου και φυσικά πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είχαν διαχειριστεί το άγχος τους για να φανούν πιο cool. 

 

 

Όλα αυτά μπορεί να είναι τραυματικά για ορισμένους. Όλοι έχουν να διηγηθούν μα ιστορία από ένα πραγματικά κακό πρώτο ραντεβού. Με την πάροδο των χρόνων μπορεί να είναι περισσότερο αστεία η ιστορία, όμως όσο ήταν ακόμα φρέσκια μπορούσε να καθυστερήσει το επόμενο. Δεν έχει να κάνει με το αν ήταν τελικά μια καλή ή κακή φόρμουλα, αυτή ήταν και με αυτή έπρεπε να πορευτούν όλοι και όλες μέχρι την εμφάνιση των social media.

 

 

Πλέον κανένα πρώτο, αριθμητικά, ραντεβού δεν είναι πρώτο με την κλασική έννοια. Ένας μέσος άνθρωπος που ζει στην εποχή του έχει τουλάχιστον τρεις λογαριασμούς στα social media και οι περισσότερες γνωριμίες που κάνουμε πλέον, γίνονται μέσω αυτών. Ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν έχουν γίνει μέσω αυτών και η πρώτη επαφή έχει γίνει με κάποιον παραδοσιακό τρόπο, το πρώτο ραντεβού δεν έρχεται ποτέ. Οι πρώτες λέξεις έχουν βρει τον αποδέκτη τους γραπτές και όχι προφορικές και το σπάσιμο του πάγου έχει γίνει μια πάρα πολύ πιο απλή διαδικασία. 

Μπορείς να μάθεις τα πάντα, τουλάχιστον τα πιο σημαντικά, με ένα από σκρολάρισμα στα προφίλ των social media. Από τις σπουδές και τα επαγγελματικά, μέχρι ζώδιο, αγαπημένο φαγητό, πρώην σχέσεις, πολιτικές πεποιθήσεις και τη γενικότερη αισθητική στάση γύρω από τη ζωή. Σε περίπτωση που θέλεις να πέσεις σε ακόμα βαθύτερα νερά όλα αυτά μπορούν να γίνουν απλά εισαγωγικό υλικό για τις μακρόσυρτες συζητήσεις που θα κάνετε στα DM μέχρι την πρώτη φυσική σας συνάντηση.

 

 

Ένα κλασικό πρώτο ραντεβού όσο και να το τράβαγες σπάνια θα ξεπερνούσε σε διάρκεια το δίωρο, τώρα μέχρι να τη συναντήσει από κοντά μπορεί να μιλάτε για μέρες και να έχετε ανταλλάξει τόσες πολλές πληροφορίες που κανονικά θα μάθαινες μόνο αν τα φτιάχνατε και κλείνατε ένα τρίμηνο μαζί. Συνεπώς η τεχνολογία δεν αντικατέστησε μόνο το πρώτο ραντεβού, αλλά κακά το ψέματα το έκανε και με καλύτερο τρόπο.

Αυτό το διάστημα που μιλάτε έχετε άπλετο χρόνο και πληροφορίες για να καταλάβετε και οι δύο αν ταιριάζετε μεταξύ σας και αν αξίζει να βρεθείτε από κοντά. Μια σιγή ασυρμάτου μόλις καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά είναι μια πολύ πιο βολική κατάσταση από ένα κακό ραντεβού. Είναι λιγότερο ψυχοφθόρο, και γιατί όχι, πιο φιλικό με το πορτοφόλι σου. 

 

 

Μάλιστα αν έχετε μιλήσει αρκετά πριν από την πρώτη συνάντηση δεν κάνετε skip μόνο το πρώτο ραντεβού, αλλά πάτε κατευθείαν στο τέλος του παραδοσιακού τρίτου. Ναι, μιλάμε φυσικά ότι χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας μπορείτε να κάνετε σεξ από την πρώτη συνάντηση ακόμα και με τη χρήση της παραδοσιακής πλέον πρόσκλησης για ταινία. Αν αυτό δεν είναι μια νίκη του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού, τότε δεν ξέρουμε τι είναι.

Οι παραδοσιοκράτες θα πουν ότι έτσι έχει χαθεί ο ρομαντισμός, η χαρά της ανακάλυψης, ότι έχουν υποβαθμιστεί οι ανθρώπινες σχέσεις και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Δεν θα αρνηθούμε ότι σε έναν κάποιο βαθμό κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση που συμβαίνει πάντα σε μεταβατικές εποχές. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν πολλοί που επέμεναν στη χρήση ιππήλατων αμαξών αντί των αυτοκινήτων που μόλις είχαν εμφανιστεί. 

 

 

Σε μερικά χρόνια θα βλέπουμε τις εικόνες του πρώτου ραντεβού μόνο σε πολιτιστικά προϊόντα εποχής. Περίπου με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε έναν σαιξπηρικό έρωτα με τον Ρωμαίο κάτω από το μπαλκόνι της Ιουλιέτας. Αν και αυτό συμβαίνει ακόμα και στην εποχή των social media. Στο κάτω-κάτω κάθε εξέλιξη έχει στοιχεία παράδοσης μέσα της και ποτέ δεν είναι πραγματική επανάσταση στις σχέση μεταξύ δύο ερωτευμένων ανθρώπων. 

 

   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved