Πώς να γραψεις ένα βιβλίο για κάτι που αγαπάς

Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος το έζησε με το «Τρία χρόνια και μία μέρα», το βιβλίο που τιμάει το ουίσκι όπως του αρμόζει.

Μπορώ να πω υπεύθυνα πως το να γράψει κανείς ένα βιβλίο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον ένα βιβλίο μη-μυθιστορηματικό. Το ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ & ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω σαν βιβλίο, ούτε επίσης να οικειοποιηθώ τον τίτλο του συγγραφέα.


Για να γίνω όμως πιο κατανοητός θα σας αφηγηθώ ένα μικρό μου κομμάτι από το παρελθόν: Πριν περίπου 3 χρόνια μου δημιουργήθηκε μια ανάγκη. Όντας λάτρης των sherry cask matured whiskies ήθελα να εμβαθύνω λίγο στα sherry wines. Εκεί συνειδητοποίησα πως δεν είναι όλα τα sherry πανομοιότυπα, ούτε και τα βαρέλια τους. Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες λένε και αυτό το έχω βιώσει χρόνια τώρα πίσω από τα bar! Ανέθεσα λοιπόν στον εαυτό μου μια σημαντική αποστολή-εργασία: ποια sherry είναι αυτά που υιοθετούν τα βαρέλια τους στην παραγωγή single malt στη Σκωτία, απο τι ξύλο είναι φτιαγμένα και τι γευστική απόδοση παρέχουν στο αγαπημένο μας απόσταγμα.

104427158 259433402148501 4813183042430254377 n


Με τον καιρό, προχωρώντας την έρευνα μου συναντούσα όλο και πιο συχνά αυτόν τον διάβολο της λεπτομέρειας καταλαβαίνοντας τους αμέτρητους παράγοντες στην τελική γευστική απόδοση. Από την προέλευση των κριθαριών και της τύρφης, στις επιλογές ζύμωσης και απόσταξης, από την αμερικάνικη δρυ στην ισπανική και την γαλλική! Τόσες πολλές επιλογές κατεύθυνσης και λεπτομέρειες. Και ξανά μπροστά μου ο διάολος. «Ναι Θοδωρή, αλλά πως μιλάς για όλες τις λεπτομέρειες σε κάποιον χωρίς να του αναφέρεις τον βασικό τρόπο παραγωγής; Και πως μας μιλάς για sherry χωρίς να γνωρίζουμε τα βασικά για την παραγωγή του;».

104877502 263494071576644 7040405450295139633 n


Ύπουλο πράγμα, σε καταπιάνει, σε ξεζουμίζει και σε καθηλώνει με ένα τετράδιο σημειώσεων να καταγράφεις όλα τα ευρήματα της έρευνας. Αυτός ακριβώς είναι ο όρος που δίνω εγώ στο ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ & ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ. Μια έρευνα πάνω στο σκωτσέζικο single malt, την παράγωγή του καθώς και λεπτομέρειες παλαίωσης. Καμμιά πρωτοτυπία ή ανακάλυψη από μέρους μου, αλλά ίσως μια ειλικρινή καταγραφή στα ελληνικά. Συνοδεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ με ένα καλό dram από το αγαπημένο σας scotch single malt.


Slainte mhath.

tria xronia

* Γεννημένος στη Νέα Σμύρνη, ο Θεόδωρος (Τεό) Σπυρόπουλος άρχισε σε νεαρή ηλικία να δουλεύει πίσω από το μπαρ. Η αγάπη του για το single malt ξεκίνησε το 2013 όπου επισκέφτηκε τα αποστακτήρια Suntory Hakushu και Ichiros Chichibu στην Ιαπωνία. Το 2014 πήρε την πρώτη θέση στον ελληνικό τελικό του World Class της εταιρείας Diageo και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό. Έκτοτε, επισκέπτεται αποστακτήρια στην Σκωτία και τα εκπροσωπεί στην Ελλάδα μέσα από εισαγωγικές εταιρείες ποτών κάνοντας γευσιγνωσίες, σεμινάρια και ενέργειες για την διάδοση και την κατανόηση του single malt στην Ελλάδα. Αυτό τον καιρό έχει αναλάβει τη θέση του whisky developer στις κάβες Ανθίδης με στόχο την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και του κοινού, τις νέες εισαγωγές whisky, την επιμέλεια των κωδικών whisky καθώς και γευσιγνωσίες για το κοινό των καταστημάτων.


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved