Το Starfield κλείνει το μάτι στη διαστημική εξερεύνηση του μέλλοντος

Χωρίς να το ξέρουν, οι gamers γράφουν τα πρώτα ανεπίσημα ημερολόγια καταστρώματος. Και αυτό μόνο σε καλό πρόκειται να μας βγει.

Είναι από εκείνες τις φορές που ένα παιχνίδι τήρησε όλες τις προσδοκίες. Έφερε μαζί του όλα εκείνα που περίμενε ο κόσμος και ακόμα περισσότερα μέσα από τη σκληρή επιστημονική φαντασία και ένα νέο είδους παιχνιδιού να δημιουργείται. Το NASA-punk. Ιστορίες δηλαδή επιστημονικής φαντασίας, αλλά που γίνονται πάνω στην τεχνολογία που εκμεταλλεύεται αυτή τη στιγμή η NASA και σε εκείνη που οι επιστήμονες φαντάζονται ότι θα έχουν στην κατοχή τους στο μέλλον.

 

 

Το ωραιότερο κομμάτι του Starfield, είναι αναμφισβήτητα η διαστημική εξερεύνηση. Το διαστημόπλοιο και ο καπετάνιος, ο ήρωάς σου δηλαδή, εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητα του φωτός και τη βαρυτική τεχνολογία, κάνουν ταξίδια από το ένα ηλιακό σύστημα στο άλλο, εξερευνώντας πλανήτες, καταγράφοντας χλωρίδα και πανίδα, αλλά και επιστημονικά φαινόμενα όπως βαρυτικές ανωμαλίες στην ατμόσφαιρα ή ακόμη και κτίσματα εξωγήινης τεχνολογίας που κρύβουν μυστικά – και που για όσους δεν έχουν παίξει το παιχνίδι δεν θα πούμε περισσότερο.

Αυτό όμως που κάνει ουσιαστικά το παιχνίδι της Bethesda και οι παίκτες του αυτή τη στιγμή, είναι να μας παρουσιάζουν μια ματιά από το μέλλον. Δεν ξέρουμε σε πόσα χρόνια θα μπορέσουμε να κάνουμε τα διαπλανητικά ταξίδια πραγματικότητα, αλλά με τον ίδιο τρόπο που μοιράζεται αυτή τη στιγμή η gaming κοινότητα τις πληροφορίες μέσα από το Reddit ή άλλα sites τις εξερευνήσεις των πλανητών, κάπως έτσι θα γίνεται και στο μέλλον. Όπου δηλαδή τα πληρώματα θα ανταλλάζουν πληροφορίες για συστήματα και πλανήτες που έχουν βρεθεί, θα προειδοποιούν διαστημόπλοια για ζώνες αστεροειδών ή ηλιακές ακτινοβολίες και σε γενική ανάλυση θα προσπαθήσουν να χαρτογραφήσουν αυτό το αχανές πράγμα που σήμερα ονομάζουμε διάστημα. Αυτό λοιπόν έχει ξεκινήσει και γίνεται ήδη σαν προσομοίωση μέσα από το Starfield. Είναι μια ευκαιρία τόσο για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας όσο και για τις νεότερες γενιές, να αγκαλιάσουν και να ενστερνιστούν το γεγονός ότι η επόμενη μεγάλη εποχή της ανθρωπότητας θα είναι η διαστημική εποχή. Το space era όπως το είχαν φανταστεί άνθρωποι όπως ο Stanley Kubrick και ο Isaac Asimov.

 

Διάβασε επίσης: Το 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος έδωσε αξία στο ανθρώπινο είδος

 

Αυτή η εξοικείωση αφήνει λίγο για πίσω την παλιά ιστορία της διαστημικής μας πορείας μέχρι σήμερα. Το ότι στείλαμε έναν άνθρωπο στο φεγγάρι αποτελεί πλέον κάτι απλό για τη NASA, παρότι το κόστος συνεχίζει να παραμένει εξωφρενικό. Πλέον όμως έχουμε περάσει σε ένα σχετικά πιο προχωρημένο επίπεδο. Έχουμε τηλεσκόπια που μπορούν να δουν πίσω στο χρόνο, έχουμε αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν βαρυτικά κύματα, ερευνητικά διαστημόπλοια που μπορούν να προσγειωθούν πάνω σε μετεωρίτες και να συλλέξουν δεδομένα, ακόμη και να δούμε εξωπλανήτες ψάχνοντας για τον ιδανικό που θα μοιάζει με τη Γη μας. Κάθε τόσο θα κάνουμε βήματα όλο και πιο πέρα και ποιος ξέρει, ίσως η πρώτη αποικία στον Άρη να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

Ο κερδισμένος εδώ είναι ο άνθρωπος. Το Starfield ουσιαστικά φέρνει τη διαστημική εποχή ως καθημερινότητα και κλείνει το μάτι στο μέλλον, δείχνοντάς μας πώς θα μπορούσε να είναι σε μερικά χρόνια η ζωή μας - ή και σε περισσότερα χρόνια. Ενδεχομένως η γενιά αυτή τη στιγμή που βρίσκεται στα 35-45 έτη, να είναι αρκετά τυχεροί στα 85 τους και στα 90 τους και να γίνουν μάρτυρες του πρώτου επανδρωμένου αεροσκάφους που θα κάνει την πρώτη αποικία. Σίγουρα θα θυμηθούν τις ημέρες που φανταζόντουσαν κάτι τέτοιο παίζοντας το Starfield και σίγουρα το ίδιο το gaming, θα μιλάει τότε για το παιχνίδι όσο ένα από τα ρετρό της εποχής, που βοήθησαν τον απλό κόσμο να οραματιστεί ένα σύμπαν χωρίς σύνορα προσβάσιμο σε όλους. Γιατί τα σημερινά παιχνίδια πρέπει να μας εμπνέουν.

Μέχρι τότε υπάρχουν τουλάχιστον 1000 πλανήτες για να εξερευνήσουμε στο Starfield και να ανταλλάξουμε πληροφορίες με άλλους καπετάνιους που έχουν συνδεθεί στις κονσόλες τους. Μια μικρή γεύση από το μέλλον που έρχεται και δείχνει υπέροχο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved