Ιστορίες Δάσους και Λίμνης από την Belvedere

Η Belvedere Smogóry Forest και η Belvedere Lake Bartężek, είναι δυο βότκες που έχουν μοναδική γεύση, αλλά και μοναδικές ιστορίες να διηγηθούν.

Το σκηνικό στο Γκάζι είχε στηθεί άψογα. Ήταν όλοι εκεί: Δημοσιογράφοι, επίσημοι καλεσμένοι, brand ambassadors και φωτογράφοι, για να συναντήσουν από κοντά τις δυο σταρ της ημέρας: Τη Belvedere Smogóry  Forest και τη Belvedere Lake Bartężek .

Τριγυρίσαμε στον χώρο του όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ρωτήσαμε, συζητήσαμε και προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τις δυο αυτές μοναδικές βότκες καθεμία από τις οποίες έχει να διηγηθεί τη δική της, μοναδική ιστορία: Η μεν Belvedere Smogóry Forest και το μοναδικό της terroir, η σπάνια σίκαλη και η εξειδικευμένη αριστοτεχνική παραγωγή της σε ταξιδεύουν σε δάσος, μυρίζεις τα αρώματά του, φαντάζεσαι τα μονοπάτια και τα ρυάκια του. Η δε Belvedere Lake Bartężek, σε πηγαίνει αλλού, μια βόλτα στη λίμνη, ανάμεσα σε άλλες δυο χιλιάδες λίμνες που βρίσκονται τριγύρω, με το δροσερό αεράκι να σου φυσάει το πρόσωπο και νότες γλυκών μπαχαρικών και δυόσμου να σε συνεπαίρνουν.

 

dd

 

Μια πρώτη γουλιά, μια ερώτηση για τη Forest: «Πώς είναι το μέρος απ' όπου κατάγεται;». Είναι ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Smogóry, στο δυτικό άκρο της Πολωνίας - εκεί καλλιεργείται η σίκαλη Diamond Dankowskie, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη βότκα. Επίσης είναι λίγο «ιδιότροπη» και κάπως μοναχική: Μόνο 50 εκτάρια γης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της σίκαλης αυτής - και μάλιστα όχι συνέχεια, αφού συχνά αφήνουν τη συγκεκριμένη έκταση να ξεκουράζεται, ώστε η γεύση της Belvedere Smogóry Forest να είναι πάντα μοναδική, πάντα ιδιαίτερη.

Δεύτερη γουλιά, δεύτερη ερώτηση: «Τι το ξεχωριστό έχει το δάσος που βρίσκεται γύρω-γύρω;». Η γη βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Osno και Sulecin και τα ψηλά δέντρα σχηματίζουν ένα φυσικό φραγμό από τις μεγάλες πόλεις, διατηρώντας το περιβάλλον καθαρό - εκεί μπορεί να βρει κανείς και τη γηραιότερο δέντρο της Πολωνίας, μια βελανιδιά 750 ετών. Τρίτη γουλιά, τρίτη ερώτηση: «Τι τη κάνει τόσο ξεχωριστή, τόσο ιδιαίτερη; Είναι το κλίμα; Είναι το έδαφος;». Είναι όλα μαζί, όλα αυτά που λένε terroir. Δηλαδή το κλίμα, το έδαφος, η τοπογραφία, το χαμηλό υψόμετρο που επιτρέπει στον υγρό αέρα του Ατλαντικού να «χαϊδεύει» αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι γης, ακόμα και οι ισορροπημένες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Πράγματι, η προέλευση επηρεάζει τη γεύση όσον αφορά στη βότκα αφού το κλίμα, το έδαφος, η τοπογραφία και οι καλλιεργητές συνθέτουν το terroir που επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη οποιαδήποτε καλλιέργειας. Οι Belvedere Single Estate Rye Vodka μπορούν να αναδίδουν, λοιπόν, ακόμη πιο ξεχωριστά γευστικά προφίλ ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται η σίκαλη. Τόσο η Belvedere Smogóry Forest όσο και η Belvedere Lake Bartężek χρησιμοποιούν την ίδια σίκαλη, την ίδια μαγιά και την ίδια διαδικασία. Ωστόσο,  έχουν διαφορετικά προφίλ γιατί η απόδοση της σίκαλης έχει επηρεαστεί από το μοναδικό terroir του κάθε κτήματος.

 

cc

 

Αφού μάθαμε τις πολύτιμες αυτές πληροφορίες, συνεχίσαμε τη βόλτα μας στο χώρο, εκεί όπου οι δημοσιογράφοι δοκίμαζαν, συζητούσαν και προσπαθούσαν να μάθουν λίγα παραπάνω μυστικά. Τα βήματά μας, μας έφεραν κοντά στη Lake, πιο δροσερή και απαλή από τη Forest, αλλά το ίδιο ενδιαφέρουσα. Δοκιμάζοντας παράλληλα μια απολαυστική γουλιά Lake Bartężek από τη βορειοανατολική Πολωνία, τη Μαζουρία, κοντά στα σύνορα με τη Λιθουανία και το Καλίνιγκραντ - ίσως το έχετε ακούσει με το όνομα "Χίλιες Λίμνες", αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για πάνω από δυο χιλιάδες, που δημιουργήθηκαν από τις μετακινήσεις πάγων. Η συγκεκριμένη περιοχή πήρε το όνομά της από τη μικρή λίμνη που συνορεύει με το κτήμα, στο οποίο καλλιεργείται αποκλειστικά η σίκαλη Diamond Dankowskie. Το αποστακτήριο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1905 και αντλούσε νερό από ένα πηγάδι 80 μέτρων. Απολαυστική ιστορία, απολαυστική βότκα.

Συνεχίζουμε να πίνουμε και να ρωτάμε: «Το κλίμα, τι το ξεχωριστό έχει;». «Επηρεάζεται από την κρύα θάλασσα της Βαλτικής, που σημαίνει καλοκαίρια μικρά σε διάρκεια και ήπια σε ζέστη και χειμώνες ατέλειωτοι και παγωμένοι -αυτός ακριβώς ο βαρύς χειμώνας, που θεωρητικά καταπονεί τη σίκαλη, της χαρίζει ταυτόχρονα μοναδικές γευστικές δυνατότητες». Κλείνεις τα μάτια και φαντάζεσαι ένα μέρος καλυμμένο με χιόνι για τουλάχιστον 80 μέρες κάθε χρόνο και η ερώτηση έρχεται αυτόματα: «Πώς αντιστέκεται η σίκαλη στις τόσο δύσκολες συνθήκες;». Αυτό είναι ένα μικρό μυστικό που θα σας αποκαλύψω: H σίκαλη Diamond Dankowskie Rye είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Lodz και της Belvedere. Πρόκειται για έναν ανώτερο σπόρο, γνωστό και ως «η σίκαλη του φούρναρη», που αντιστέκεται με φυσικό τρόπο στους περιβαλλοντικούς ρύπους που θα επηρέαζαν την ποιότητά της. Παράγει λιγότερο οινόπνευμα αλλά έχει την ικανότητα να αναδεικνύει και να επιδεικνύει ένα ευρύ φάσμα μοναδικών χαρακτηριστικών υφής και γεύσης, τα οποία δεν επιτυγχάνει κανένα άλλο σιτηρό στον κόσμο.

dddd

 

Το σίγουρο είναι πως ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσει κάποιος τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τόσο της Smogóry Forest όσο και της Lake Bartężek είναι σκέτες με πάγο ή εναλλακτικά, να εμπνευστείτε από κλασικά whisky cocktail με βάση τη σίκαλη.

Μοναδικές βότκες, αλλά και μοναδικές ιστορίες. Μέρη όπου θα ήθελες να επισκεφθείς, να δεις από κοντά, να περπατήσεις, να κλείσεις τα μάτια και να αφήσεις τις υπόλοιπες αισθήσεις σου να νιώσουν το χώρο, να ακούσουν το δάσος, να οσφρηστούν τη λίμνη. Ίσως εκεί κάπου να κρύβεται και η μαγεία της Belvedere Smogóry Forest  και της Belvedere Lake Bartężek: Στη σίκαλη, στον πολύ συγκεκριμένο τρόπο που καλλιεργείται, στον τρόπο παρασκευής, στα ξεχωριστά εδάφη. Αλλά κυρίως στις ιστορίες που έχουν να διηγηθούν και οι δύο super premium vodka, ιστορίες που «μπαίνουν» στο μπουκάλι και σου αποκαλύπτονται από την πρώτη γουλιά. Εμείς στο Γκάζι μάθαμε μερικές απ’ αυτές τις ιστορίες -τις υπόλοιπες θα τις μάθουμε σιγά-σιγά, μέσα από ένα ποτήρι με Belvedere Smogóry Forest και Belvedere Lake Bartężek .



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved