Το αποστακτήριο Jack Daniel είναι το ζωντανό παράδειγμα για την αρετή της υπομονής

Κλείνει 150 χρόνια ζωής και μας βοήθησε να γίνουμε καλύτεροι.

 

Είναι το εμβληματικό αποστακτήριο του αυθεντικού αμερικανικού ουίσκι. Έχει περάσει στην κατηγορία των ζωντανών θρύλων και έτσι το έχουμε στο μυαλό μας όλοι εμείς που απολαμβάνουμε τις κρύες βραδιές με ένα ποτήρι Jack και σε κάθε του γουλιά νιώθουμε πως υπάρχει και μια όμορφη ιστορία. Μια ιστορία γεύσης, όπου η παράδοση παντρεύει την ποιότητα με το αμερικανικό πνεύμα, για να γεννηθεί ο ισόβιος «φίλος» κάθε άντρα: το Jack Daniel’s.

Εδώ στο Ratpack, μάθαμε πρόσφατα για την πηγή μέσα στο σπήλαιο στο Lynchburg, όπου ο πιονέρος Jasper Newton Daniel -ο Jack όπως τον έλεγαν οι φίλοι και σήμερα οι πιστοί- αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το νερό για να εδραιώσει την δική του εκδοχή του αμερικανικού ουίσκι στο Νότο και κατόπιν στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό που μπορούσαμε πάντα να αναγνωρίζουμε, ωστόσο, είναι το μεγαλείο του αποτελέσματος όταν οι άνθρωποι αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν.

Lynchburg Desktop 1600x6351

 

Το βλέπουμε και στους εαυτούς μας άλλωστε. Το καταλαβαίνουμε από την πρώτη μέχρι την τελευταία γουλιά, μαζί με κάτι άλλο, που ο κόσμος τείνει να ξεχνά, αλλά αποτελεί το προφανές: για να δημιουργηθεί κάτι όμορφο χρειάζεται χρόνος. Όπως συμβαίνει στα κείμενα που γράφουμε, έτσι συμβαίνει και με το ουίσκι που παράγουν οι άνθρωποι «πίσω» από το μπουκάλι. Οι άνθρωποι του αποστακτηρίου Jack Daniel.

Φέτος κλείνει 150 χρόνια ζωής και συνεχίζει με την ίδια όρεξη και την ίδια αγάπη, όπως και την πρώτη φορά που πήραν φωτιά τα καζάνια του το 1866. Και όλα τα παραπάνω είναι οι λόγοι που μέχρι και σήμερα μας συναρπάζει η διαδικασία παραγωγής του. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το, πλέον, θρυλικό Jack Daniel’s No7 που φιλτράρεται για 10 μέρες σε ξυλοκάρβουνο σφενδάμου και περιμένει υπομονετικά στο βαρέλι 4-6 έτη. Όλη αυτή τη διαδικασία, αυτή τη σπουδή πάνω στην υπομονή τη νιώθεις σε κάθε γουλιά μέσα από την χαρακτηριστική, απαλή του γεύση με νότες καραμέλας, βανίλιας, ξύλου και τόνους φρούτων

Αντίστοιχη φροντίδα λαμβάνει και ο κύριος Jack ή αλλιώς Gentleman Jack, με τη διαφορά ότι το δικό του φιλτράρισμα γίνεται δύο φορές, μία φορά πριν επισκεφθεί τα βαρέλια και άλλη μία πριν αναπαυθεί στη φιάλη. Το διπλό φιλτράρισμα ενισχύει την απαλότητα της γεύσης, η ένταση και αυθεντικότητα της οποίας οφείλεται στα ιδιαίτερα διαμερίσματα που φιλοξενούν το Gentleman Jack: παλαιώνεται για 4-6 χρόνια στους δύο πρώτους ορόφους του αποστακτηρίου.

Ο πήχης όμως ανεβαίνει με το premium «παιδί» της σειράς, το αγαπημένο μας Jack Daniel’s Single Barrel, που περιμένει υπομονετικά για 7 ολόκληρα χρόνια ώσπου να μεστώσει και να προσφέρει στιγμές μοναδικής απόλαυσης. Kυρίως όμως, με κάθε του μπουκάλι έρχεται για να σου διδάξει ένα μεγάλο αντρικό μάθημα. Ένα μάθημα που πιθανόν να στο έμαθε και ο πατέρας σου ενώ απολάμβανε ένα ποτήρι Jack: τα σημαντικότερα και ομορφότερα πράγματα στη ζωή, έρχονται με την υπομονή.

Wednesday 31191

Κάπως έτσι είναι και το σκεπτικό των ανθρώπων στο αποστακτήριο Jack Daniel, που δικαιολογούν το motto τους,  «Every day we make it, we will make it the best we can». Και η επιτυχία τους φαίνεται σε κάθε μπουκάλι.  

Αν πρέπει να γιορτάσουμε λοιπόν κάτι ιδιαίτερο, δεν είναι μόνο τα 150 χρόνια ζωής του αποστακτηρίου. Είναι κυρίως η απόδειξη για την εγκράτεια και την υπομονή σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Γιατί είναι οι στιγμές πάνω από ένα ποτήρι Jack, μαζί με τους φίλους μας και τους δικούς μας ανθρώπους, που μας κάνουν να θυμόμαστε ότι η βιασύνη δεν προσέφερε ποτέ κάτι το ιδιαίτερο στη ζωή μας καθώς στο τέλος κάνει τα πράγματα να μένουν τετριμμένα.

Σηκώνουμε τα ποτήρια λοιπόν στην υγειά του ίδιου του Jack, ο οποίος σίγουρα κάποια στιγμή μέσα στο 1866, όταν το Tennesse «παντρευόταν» ξανά την Αμερική μετά τον Εμφύλιο, ένιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει κάτι όμορφο,  έχοντας στο μυαλό του πως τα όμορφα πράγματα θέλουν χρόνο για να ανθίσουν αληθινά.

Ένα ιδιαίτερο ουίσκι, από έναν ιδιαίτερο άντρα, αφιερωμένο σε έναν ιδιαίτερο κοινό. Γιατί τα συνηθισμένα πράγματα στη ζωή, δεν είχαν ποτέ ωραία γεύση.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved