4 γιαπωνέζικα Ουίσκι που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τη Σκωτία

Αυστηρά για λάτρεις του καλού ουίσκι.

Μπορεί να έχεις συνηθίσει τα καλούδια που έρχονται από τα Σκωτσέζικα Highlands και την Ιρλανδία, αλλά το γιαπωνέζικο ουίσκι έχει την δική αίγλη και την δική του ξεχωριστή γεύση. Η πλειοψηφία των περισσοτέρων βασίζεται στην παλαίωση σε βαρέλια από σέρι, ενώ με το κατάλληλο πάντρεμα μπαχαρικών και φρούτων κερδίζουν τόσο τον κόσμο, όσο και τους παγκόσμιους διαγωνισμούς ουίσκι.

Σου παρουσιάζουμε τέσσερα ουίσκι που ήδη έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις, για κάθε αληθινό λάτρη του ουίσκι.

 

Nikka Taketsuru Pure Malt

japan tak5

Αποδίδοντας φόρο τιμής στον «πατέρα» του ιαπωνικού ουίσκι, Masataka Taketsuru, το ομώνυμο brand εμφιαλώνεται στα δύο αποστακτήρια του Yoichi και Miyagikyo. Το ουίσκι παλαιώνει σε ειδικά βαρέλια τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι και για σέρι  και χάρη σε αυτά αποκτά και το ουίσκι το απαλό του τελείωμα. Οι λάτρεις του, το ξεχωρίζουν για το διακριτικό άρωμα βανίλιας που έχει αναμειχθεί με μπαχαρικά, ενώ παράλληλα θεωρείται ένα από τα κορυφαία της κατηγορίας του για όσους ξεκινούν να ασχολούνται τώρα με την ιαπωνική υπεροχή στο ουίσκι.

 

Akashi 5 Year Sherry Cask

japan aka3

Με μεγάλη ιστορία στην παραγωγή sake και shochu, το αποστακτήριο του Akashi στην Eigashima ξεχωρίζει για το γεγονός ότι μόλις 5 άνθρωποι χειρίζονται ολόκληρη την παραγωγή του ουίσκι. Τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με την σταφίδα και το σέρι του δίνουν την ιδιαίτερη γεύση του, που κρύβει μέσα του 5 χρόνια άριστης κατεργασίας και παλαιότητας.Φιγουράρει στα μεγαλύτερα μπαρ του κόσμου και κερδίζει τον κόσμο για την ιδιαίτερη φρουτώδη γεύση του.

 

The Hakushu 12 Year’s Old

suntory hakushu 12 yo japanese single malt whisky 70cl 43 5 abv temp

Το βουνό Kaikoma θα μπορούσε να σου θυμίσει και ορεινό -και συνάμα παραθαλάσσιο- τοπίο από τα Highlands. Το γεγονός ότι στα όρη του παρασκευάζεται το Hakushu, ένα από τα πιο εμβληματικά ιαπωνικά ουίσκι, κάνει την περιοχή ακόμη πιο ξεχωριστή. Για τους ανθρώπους του Hakushu, η τύρφη σε συνδυασμό με το βουνίσιο νερό είναι η βάση για ένα από τα καλύτερα ουίσκι της χώρας. Το Hakushu ωστόσο ακολουθεί και την παραδοσιακή «μπερμπονίστικη» αμερικανική συνταγή του δρύινου βαρελιού, με το μείγμα να καπνίζεται ελάχιστα και να δένει με την μέντα και το σέρι. Εμείς θα το λέγαμε και μπασταρδεμένο ουίσκι, αλλά σίγουρα έχει τη δική του ξεχωριστή γεύση.

 

Hibiki 21 Year’s Old

Hibiki 21 YO Suntory Whisky 23

Τόσο άριστα κατεργασμένο όσο και η ιαπωνική katana, το Hibiki είναι ένα έργο τέχνης. Το απόσταγμα του προέρχεται και από τα τρία αποστακτήρια, τα οποία ενώνονται για να αποκαλύψουν ένα μοναδικό master blend που στέκεται επάξια απέναντι στις μεγάλες ετικέτες ουίσκι. Έχοντας ως βάση το κριθάρι και με νότες καραμέλας και φρούτων να υπερισχύων, θεωρείται κατάλληλο για τους λάτρεις του μπέρμπον μιας και το τελείωμα του σε παραπέμπει στο ξύλο και τα μπαχαρικά. Αφού «ξεκουραστεί» 21 χρόνια, ξεκινά να κατακτάει όλο και περισσότερους φανς, χώρια που κερδίζει βραβεία στο World Whisky Awards.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved