Υπάρχουν μυριάδες λόγοι που δικαιολογούν την λατρεία ενός άντρα για το Ουΐσκι

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ουΐσκι, τους επαναφέρουμε στο προσκήνιο. 

Ούτε που θυμάμαι τον δρόμο για το αποστακτήριο του Macallan. Ήμουν περίπου 19 χρονών και είχαμε ταξιδέψει οικογενειακά στο Dundee. Το αποστακτήριο βρισκόταν περίπου 1,5 με 2 ώρες μακριά και οι ντόπιοι το αντιμετώπιζαν ως «εθνικό κειμήλιο». Δεν το λες και άδικο. Μιλάμε άλλωστε για την χώρα του ουίσκι και για ένα κτίσμα το οποίο βρίσκεται στην ίδια τοποθεσία από το 1700. Μέσα στα έτη, κατάφερε να γίνει ένα μουσείο -όπως και πολλά άλλα αποστακτήρια στη χώρα-  και να μυήσει τον κόσμο στην αληθινή και ξεχωριστή γεύση ενός single malt.

 

The Macallan whisky flavour

 

Η αξία του

Μέχρι εκείνη την ημέρα, η επαφή μου με το ουίσκι ήταν πολύ συγκεκριμένη. Είχα δοκιμάσει δύο ή τρία από τα πιο mainstream που κυκλοφορούσαν στην αγορά και η εμπειρία μου δεν ήταν και η καλύτερη γιατί, συνήθως, είναι από τα ποτά που μπορείς να νοθεύσεις εύκολα. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο με ένα καλό ποτήρι ουίσκι. «Είναι σαν να ανακαλύπτεις τον κόσμο από την αρχή. Και κάθε μεγάλη ανακάλυψη, δεν γίνεται ποτέ με παρέα. Την απολαμβάνεις μόνος σου».

Θα μπορούσαμε πράγματι να σχολιάσουμε δεκάδες πράγματα σχετικά με την γεύση, την διαδικασία παραγωγής και τη μεγάλη συμβολή της ωρίμανσης των δρύινων βαρελιών, που δίνουν την κατεξοχήν γεύση στα καλά ουίσκι. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα για τους ειδικούς.

83p1

 

Η μεγάλη αλήθεια, η φιλοσοφία που ακολουθούσε το ουίσκι και που μου δίδαξε ο παππούς, είναι πως κάποια πράγματα δημιουργήθηκαν στη ζωή για να συνοδεύουν εσένα αποκλειστικά. Είναι κάτι που δεν το καταλαβαίνεις εύκολα στα 19. Γιατί είναι μία ηλικία που σπανίως καλείσαι να βγάλεις το ποτήρι, να ανοίξεις ένα καλό μπουκάλι ουίσκι και ενώ χάνεσαι στην γεύση του, να ανατρέξεις στα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή σου. Και είναι λογικό. Είναι η ηλικία τέτοια που δεν βοηθάει σε αυτή την ιεροτελεστία.

Αλλά μεγαλώνεις. Και όσο μεγαλώνεις και βιώνεις όλο και περισσότερα πράγματα, νιώθεις την ανάγκη να βάλεις απέναντι από το τραπέζι τον εαυτό σου, σαν να είναι ένας καλός φίλος και να πέσεις στην περισυλλογή. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που υπάρχει το ουίσκι. 

bruichladdich islay barley wheat distiller

 

Ένας αληθινός φίλος

Όπως ωριμάζει και το ξύλο στραγγίζει την γεύση του, έτσι ωριμάζεις και εσύ. Και αρχίζεις και εξετάζεις πράγματα, που μέχρι τότε δεν πρόσεχες στα ποτά. Την γεμάτη και χαρακτηριστική γεύση. Τις μικρές γουλιές που δεν χρειάζονται αναψυκτικά και 5 τόνους πάγο. Μόλις λίγες σταγόνες νερό και αυτές μόνο αν είναι απαραίτητο. Και σιγά-σιγά, γουλιά-γουλιά,  αντιλαμβάνεσαι πως το ουίσκι μπορεί να είναι αυστηρά για άντρες, αλλά σχεδιάστηκε και για εκείνους τους πιτσιρικάδες που είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα. Από την ανέμελη και χωρίς πλάνο εφηβεία, στην σκληρή πραγματικότητα της ενήλικης ζωής.

Το καλό ουίσκι δεν λέει ψέματα. Δεν χαϊδεύει αυτιά. Δεν υποστηρίζει την χαρισάμενη ζωή, αλλά την ζωή με τα πάντα της. Τα καλά και τα άσχημα. Τις χαρές και τις λύπες. Τα χαμόγελα και τα δάκρυα. Αυτό είναι το ουίσκι. Η αλήθεια που ξεκινάς να γνωρίζεις.

 

Μην το φοβάσαι

791 puoil

Ένα καλό ουίσκι δεν θα σου φέρει πονοκέφαλους ή καούρες στο στομάχι. Δεν είναι «δύσκολο», ούτε αφήνει «περίεργη» γεύση. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να ζητήσεις την γνώμη κάποιου που πραγματικά το γνωρίζει. Όπως τα παιδιά στο CV Distiller, για παράδειγμα. Ειδικά στο κομμάτι της γεύσης, όταν σε μία χώρα σαν τη Σκωτία υπάρχουν πάνω από 20 αποστακτήρια, σημαίνει ότι υπάρχει και μία γεύση που θα μιλήσει σε σένα αποκλειστικά. Μην φοβάσαι, δοκίμαζε.

 

Ξέχνα τον πάγο

ice ball close up

Είναι μία κακή συνήθεια που ξεκίνησε από τα μπουζούκια. Το καλό ουίσκι πίνεται σκέτο. Αραιώνεται μόλις με μερικές σταγόνες νερό και τις περισσότερες φορές, σε καλά μπουκάλια, υπάρχει νερό από συγκεκριμένη πηγή για να το αραιώσεις. Δύσκολο αν το πίνεις σπίτι, εύκολο αν είσαι σε ψαγμένο whiskey bar.

 

Πίστεψε στο κοκτέιλ

landscape 1430417155 dmg robroy cocktail 002

Αν και η straight περίπτωση είναι ό,τι πρέπει για το ουίσκι, αποτελεί βάση για μερικά από τα πιο  σπουδαία κοκτέιλ που δημιουργήθηκαν ποτέ. Το Rob Roy. Το Sea Captain’s Special. To Sazerac (αν και έχει ως βάση το μπέρμπον). Και πολλά άλλα.

 

Μίλα με παλιούς πότες

drinking whisky

Μπάρμεν. Γευσιγνώστες. Τον πατέρα σου και τον παππού σου. Όσο περισσότερο πίνεις το ουίσκι, τόσο καλύτερα ξεχωρίζεις και καταλαβαίνεις την γεύση και τα αρώματα του. Και άνθρωποι με εμπειρία, θα σε καθοδηγήσουν σωστά.

 

Μην παραλείπεις να βρίσκεις χρόνο γι’ αυτό

shayferjames 6

Μέσα σε όλες τις δυσκολίες της καθημερινότητας, χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου. Και ένα ποτήρι με καλό ουίσκι, είναι ο κατάλληλος φίλος που μπορεί να σε συνοδεύσει στις ώριμες σκέψεις σου. Χωρίς να σου πει ψέματα.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved