Τι κρασιά θα προσφέρω στους κολλητούς για τη γιορτή μου;

Είναι και απαιτητικοί…

Αρχικά τι θα βγάλουμε από φαγητό. Οι εποχές που η μανούλα έφτιαχνε δυο-τρεις μπόμπες στα πάρτι μας έχουν περάσει (δυστυχώς) ανεπιστρεπτί. Πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Οκ, δεν είπαμε να φτιάξεις χοιρινό με δαμάσκηνα στο φούρνο (καλά, αν μπορείς, φτιάξτο, δεν θα σε τραμπουκίσουμε κιόλας). Αλλά θα μπορούσες να φτιάξεις γευστικότατα πλατό τυριών και αλλαντικών τα οποία θα συνδυάσεις με ωραιότατα ελληνικά κρασιά. Πώς σου φάνηκε;

Μπορείς να προμηθευτείς τυριά που παράγονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως το Μέτσοβο, η Αμφιλοχία, ο Δομοκός, αλμυρά, πικάντικα ή πιο μαλακά. Τόλμησε να πάρεις λίγο από όλα.

Ιδανικό για να συνοδεύσεις το πλατό των τυριών είναι το «Αγέρι του Αιγαίου», του ΕΟΣ Σάμου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό ημίξηρο οίνο, με έντονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας λευκού μικρόρωγου Μοσχάτου. Ένα ισορροπημένο κρασί, εύκολα συνδυαζόμενο και απολαυστικό κάθε εποχή. Στη μύτη διακρίνουμε έντονα το τριαντάφυλλο και το γιασεμί, ενώ στο στόμα κυριαρχούν τα φρούτα, με γευστικές αναμνήσεις από λευκόσαρκα ροδάκινα, αρωματικά μήλα και τη διακριτική γλύκα των αχλαδιών. Σερβίρεται στους 8-10°C και πίνεται μόνο του ή συνοδεύει φρούτα, απαλά τυριά και ξηρούς καρπούς.

photo 01

 

Γενικά, έχε στο μυαλό σου αυτό: Τα κρασιά της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο στο σουαρέ για τη γιορτή σου. Οπότε εάν έχεις ετοιμάσει κάποιο ψάρι για να…  τρατάρεις τα παιδιά, τότε πάρε κι έναν «Λευκό Κύκνο». Ο «Λευκός Κύκνος», της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, το κρασί με το ανοιχτόχρωμο λαμπερό χρώμα, τις χρυσοκίτρινες ανταύγειες και το λεπτό, έντονο ποικιλιακό του άρωμα, ζωηρό και φρουτώδες στη γεύση θα τονίσει τις έντονες γεύσεις που θα κυριαρχήσουν στο τραπέζι σου.

 

photo 02

 

Στον αντίποδα, ο «Μαύρος Κύκνος» της Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, που με το λαμπερό ρουμπινί βαθυκόκκινο χρώμα και τις βιολετιές ανταύγειες του μαγνητίζει με τα μεστά αρώματά του και την απαλή -μα γεμάτη- γεύση του. Ο ερυθρός αυτός ξηρός οίνος, είναι το ιδανικό κρασί για συνοδεία των κρεατικών, είτε ψητά είτε στο φούρνο. Συνοδεύεται επίσης εξαιρετικά με καυτερά πιάτα, κόκκινα κρέατα, πικάντικα αλλαντικά και μακαρονάδες με κόκκινες σάλτσες. Σερβίρεται ελαφριά δροσερό στους 15ο - 18οC.

 

photo 03

 

Αν, πάλι,  είσαι τόσο «ψημένος» τύπος (και μάγκας) και ψήσεις μέσα στις γιορτές καμιά… ψαρούκλα, τότε σου έχουμε την απόλυτη πρόταση. Το «Aegean Breeze - Αγέρι του Αιγαίου», του ΕΟΣ Σάμου. Είναι ένα φρέσκο κρασί με έντονη προσωπικότητα, φρουτώδη χαρακτήρα και ζωντανή οξύτητα. Ελαφριά αρώματα εξωτικών φρούτων και λουλουδιών, ισορροπούν ιδανικά με το μοναδικό στον κόσμο Σαμιώτικο μικρόρωγο μοσχάτο, συνθέτοντας αυτό το εξαιρετικό ξηρό, «τραγανό» κρασί. Το κρασί αυτό, με το διαυγές, κιτρινοπράσινο χρώμα του και τις λαμπερές πρασινωπές ανταύγειες εκπλήσσει με τη μεταλλικότητα και τη δροσιά του. Η ζωντανή οξύτητά του, το καθιστά εξαιρετικό συνοδό για θαλασσινούς μεζέδες, ενώ ταυτόχρονα παντρεύεται ιδανικά με τη λιπαρότητα μεγάλων ψαριών. Το πλούσιο σε γεύση και αρώματα «Aegean Breeze - Αγέρι του Αιγαίου», σερβίρεται ιδανικά στους 8 - 10°C.

 

photo 04

 

Για τους λάτρεις των αποσταγμάτων, προμηθεύσου ένα εξαιρετικό απόσταγμα του… άρχοντα της απόσταξης Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου (και μερικά θαλασσινά μεζεδάκια). Το γνήσιο, ελληνικό ούζο ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ Κτήματος Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, στο οποίο ξεχωρίζουν τα εξαίσια αρώματα μάραθου και γλυκάνισου θα ταιριάξει ιδανικά με θαλασσινούς μεζέδες και ορεκτικά. Και αφού θα μπεις στη διαδικασία να ετοιμάσεις μεζεδάκια, προμηθεύσου ένα τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, Κτήματος Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, που παράγεται με την προσθήκη άγριων βοτάνων κατά τη δεύτερη απόσταξή του (και του προσδίδει έναν απίστευτο αρωματικό πλούτο).


photo 05

 

Γενικά, λύσεις για αλκοόλ υπάρχουν ώστε να περάσετε καλά και όλοι να πιουν και να φύγουν ευχαριστημένοι!

Αν θες, ρίξε μια ματιά και εδώ: www.gwc-microsite.gr/ και καλές γιορτές!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved