Φθινόπωρο στο ποτήρι: Τα cocktails που θα πιεις φέτος με στιλ

Οι τάσεις στο bar industry για το φθινόπωρο του 2025 μιλάνε για έντονες γεύσεις, premium αποστάγματα και old-school κλασικά με σύγχρονο twist.

Γράφει η Δέσποινα Λάνου

Και με το που αλλάζει η εποχή, αλλάζουν και οι συνήθειες μας και εννοείται και εκείνες γύρω από το φαγητό και το αλκοόλ. Και αυτό είναι λογικό, καθώς σταδιακά οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν και άρα τα ζητούμενα αλλάζουν. Σύμφωνα με το blog της Diageo Bar Academy, οι τάσεις στο αλκοόλ για τη χρονιά που διανύουμε είναι διαμορφωμένες ως εξής:

Οι τάσεις στο αλκοόλ το 2025

Αλκοόλ με μέτρο

Το να πίνει κάποιος με υπευθυνότητα είναι μία μια τάση που έχει αποκτήσει δυναμική τα τελευταία χρόνια και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης το 2025. Σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι έχει ξεπεράσει τα όρια μιας τάσης και πλέον αποτελεί μόνιμο μέρος της σύγχρονης κουλτούρας κατανάλωσης αλκοόλ.

Ειδικά, αν σκεφτούμε ότι πάνω από το 40% της Gen Z δεν έχει δοκιμάσει ποτέ αλκοόλ, είναι ασφαλές να πούμε ότι το τοπίο της κατανάλωσης αλκοόλ αλλάζει σημαντικά. Επίσης, το κρασί χωρίς αλκοόλ είναι επίσης mainstream.

Calvados: To brandy όσων αγαπούν το fine drinking


Κοκτέιλ με καφέ και σοκολάτα

Όσο θα κρυώνει ο καιρός τόσο πιο έντονη θα γίνεται η ζήτηση για πιο «βαριά» κοκτέιλ σε γεύσεις. Ενδεικτικό σε αυτό είναι ότι η κατανάλωση espresso martini αυξήθηκε από 2% σε 15% το 2024, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δημοτικότητα του «σκληρού καφέ» επεκτείνεται και το 2025.

Η τάση συνεχίζει να εξελίσσεται, η αγορά λικέρ καφέ ακολουθεί να έχει ανοδική πορεία. Επίσης, η αγάπη για τα κοκτέιλ εμπνευσμένα από τον καφέ έχει επίσης προσελκύσει τους λάτρεις της σοκολάτας.

Θα βρεις πλούσιες δημιουργίες στα μενού με απολαυστικά αγαπημένα όπως αυτό το Bailey’s Flat White Martini. Επίσης, σκέψου ένα old fashioned με σοκολάτα ή ένα negroni σοκολάτας-πορτοκαλιού.

Δοκίμασε τα παρακάτω:

Couch espresso martini

Mία πλούσια παραλλαγή του κλασικού espresso martini με λικέρ μαύρης σοκολάτας και ιταλικό Amaro για επιπλέον βάθος στη γεύση.

Mr black cold fashioned

Δώσε στο old fashioned μια νέα εκδοχή με λικέρ καφέ.

Codiva chocolate truffletini

Ένα εξαιρετικό μείγμα κρεμώδους λευκής σοκολάτας Godiva και λικέρ σοκολάτας Godiva με βότκα Cîroc. Σερβίρεται σκέτο με μια φρέσκια φράουλα και φαίνεται υπέροχο.

Η αγαύη συνεχίζει να είναι παντού

Η αδιάκοπη δημοτικότητα της τεκίλας συνεχίζει non stop. Αυτό αντικατοπτρίζει την αύξηση της κατανάλωσης αποσταγμάτων αγαύης σε παγκόσμια κλίμακα, με την κατηγορία να επιδιώκει να ξεπεράσει τη βότκα σε δημοτικότητα το 2025. Ναι, η μαργαρίτα εξακολουθεί να είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς των κοκτέιλ.

Περισσότεροι χώροι γευσιγνωσίας

Η ζήτηση για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στα μπαρ, που να έχει να κάνει με την ενημέρωση των ποτών αυξάνεται και θα δούμε περισσότερα μπαρ να εξελίσσονται σε προορισμούς τόσο για ψυχαγωγία όσο και για ενημέρωση για τα ποτά. Η παγκόσμια σκηνή των μπαρ αναδιαμορφώνεται και καθοδηγείται από αυτήν την καταναλωτική τάση, με χώρους όλων των σχημάτων και μεγεθών που επιδιώκουν να προσφέρουν ποτά και να δημιουργούν ταυτόχρονα αξέχαστες εμπειρίες.

Πίνουμε ξανά espresso martini;


Ποιες άλλες γεύσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους;

Ρουστίκ γεύσεις εμπνευσμένες από τη φύση

Τα ποτά εμπλουτισμένα με στοιχεία του δάσους και της γης κάνουν τη διαφορά. Άρκευθος, πεύκο, μύρτιλλα, μανιτάρια και καπνιστές νότες εμφανίζονται σε οινοπνευματώδη ποτά, τόνικ και βοτανικά mocktails. Αυτές οι γεύσεις θυμίζουν περιπάτους στο δάσος και στιγμές δίπλα στο τζάκι - ιδανικά για την εποχή.

Χειροποίητος μηλίτης και νέες εκδοχές του αχλαδιού

Ο μηλίτης επιστρέφει, ειδικά οι ξηρές και γευστικές ποικιλίες. Ο απίτης (μηλίτης αχλαδιού) και τα κοκτέιλ με βάση το αχλάδι δείχνουν την ευελιξία αυτού του φρούτου. To αχλάδι είναι γενικώς ένα από τα φθινοπωρινά φρούτα που έχουν πολλαπλή παρουσία.

Πικάντικες, βοτανικές και ζεστές αποχρώσεις

Τα ποτά με μπαχαρικά είναι ένα καθοριστικό θέμα αυτό το φθινόπωρο. Κανέλα, κάρδαμο, αστεροειδής γλυκάνισος, θυμάρι, δεντρολίβανο και μαύρο πιπέρι εμφανίζονται σε τζιν, βερμούτ, τσάγια και σύγχρονες παραλλαγές ζεστού κρασιού. Αυτές οι βαθιές, σύνθετες νότες δημιουργούν απροσδόκητα αλλά ευχάριστα προφίλ κοκτέιλ.

Βιωσιμότητα στο επίκεντρο

Οι καταναλωτές έλκονται όλο και περισσότερο από ποτά με μια ιστορία - για τον παραγωγό, τα συστατικά και τον τρόπο παρασκευής τους. Η εντοπιότητα και η μικρής κλίμακας παραγωγή αποτελούν αυξανόμενους παράγοντες κατά την επιλογή κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών.

Ζεστά ποτά στο προσκήνιο

Τα ζεστά κοκτέιλ και οι δημιουργικές πινελιές σε κλασικά ποτά είναι απαραίτητα αυτή τη σεζόν. Σκέψου το μοντέρνο glühwein, τα ανανεωμένα toddies, τον ζεστό μηλίτη με μπαχαρικά και φλούδα πορτοκαλιού ή τα ζεστά ροφήματα σοκολάτας με θαλασσινό αλάτι και τσίλι - ιδανικά για ζεστές βραδιές στο σπίτι.

Το φθινόπωρο του 2025 προσφέρει ένα πλούσιο μείγμα παράδοσης, δημιουργικότητας και συνειδητής απόλαυσης. Άφησε τις εποχιακές γεύσεις και τα αρώματα να γεμίσουν το ποτήρι σου και να μετατρέψουν κάθε ποτό σε μια εμπειρία - είτε φιλοξενήσεις φίλους είτε απολαμβάνεις ένα ήρεμο βράδυ μόνος σου.


©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved