Ο Αύγουστος φεύγει, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετήσουμε και τα καλοκαιρινά vibes. Αντίθετα, είναι η τέλεια εποχή για να χαλαρώσεις λίγο παραπάνω. Ο ήλιος πέφτει πιο γλυκά, η ζέστη είναι υποφερτή, και οι υποχρεώσεις... ακόμα παίζουν κρυφτό. Εκεί ακριβώς μπαίνει στο παιχνίδι το Dirty Martini Spritz.
Δεν μιλάμε για ένα ακόμα Aperol. Εδώ έχουμε κάτι πιο στιβαρό, πιο adult, καθώς το Dirty Martini Spritz είναι για εκείνους που αγαπάνε το dry martini αλλά δεν λένε όχι σε λίγη καλοκαιρινή ανεμελιά, με μια δόση ανθρακικού και ένα άρωμα ελιάς που «φωνάζει» ήπια κάτι ιδιαίτερο.
Dirty Martini: Ένα κλασικό κοκτέιλ με «βρώμικο» χαρακτήρα
Μια γουλιά ιστορία
Το κλασικό Martini εμφανίστηκε γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα και γρήγορα έγινε το ποτό των κυρίων -minimal, δυνατό και αδιαπραγμάτευτα κομψό. Το Dirty Martini, με την προσθήκη του ελμυρού ζουμιού από τις ελιές (olive brine), μπήκε στο παιχνίδι στις αρχές του 20ού αιώνα. Πιο «βρώμικο», πιο αλμυρό, πιο προκλητικό. Το έπινε ο FDR, το έπιναν οι κατάσκοποι, το έπιναν όσοι δεν φοβούνταν να ξεφύγουν λίγο από το «καθαρό» και το προβλέψιμο.
Το Dirty Martini Spritz, τώρα, είναι η φυσική εξέλιξη του πράγματος. Πιο ελαφρύ με ανθρακικό για δροσιά, αλλά κρατώντας τον ίδιο χαρακτήρα. Ιδανικό για καλοκαίρι και ειδικά για τα τέλη Αυγούστου, όταν έχεις ανάγκη από ένα κοκτέιλ που να λέει «δεν τέλειωσε ακόμα».
Η συνταγή για ένα άτομο:
Υλικά:
30 ml gin
30 ml dry vermouth
15 ml άλμη ελιάς (olive brine)
90–120 ml club soda (ανάλογα πόσο ελαφρύ το θέλεις)
Γαρνίρισμα: πράσινες ελιές και/ή φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση:
Γέμισε ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού ή balloon με πάγο. Πρόσθεσε το gin, το dry vermouth και το olive brine. Ανακάτεψε απαλά για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
Συμπλήρωσε με τη σόδα και ξανα-ανακάτεψε ελαφρά. Πρόσθεσε ελιές και, αν θες, μια φλούδα λεμονιού.
Το Dirty Martini Spritz δεν είναι για να το πιεις βιαστικά. Είναι για εκείνες τις ώρες που κάθεσαι με φόντο το ηλιοβασίλεμα στο μπαλκόνι, με χαλαρή μουσική και χωρίς καμία διάθεση να δεις τα e-mail σου.
Τip: Αν θέλεις να το πας ένα βήμα παραπέρα, βάλε το ποτήρι σου λίγο στην κατάψυξη πριν. Κάνει όλη τη διαφορά.