Στην εποχή όπου τα κοκτέιλ συχνά «χάνονται» σε πολύπλοκες συνταγές και αρωματικά bitters, το Canchánchara έρχεται να υπενθυμίσει πως η απλότητα είναι κάτι άλλο πέρά από διαχρονική κομψότητα. Με ρίζες στον 18ο αιώνα και φόντο τον κουβανέζικο αγώνα για ανεξαρτησία, αυτό το ποτό είναι πολλά περισσότερα από ένα καλοκαιρινό ρούμι με μέλι.
French Martini: Ένα classic κοκτέιλ ιδανικό για καλοκαίρι
Ένα ποτό με ιστορία
Το Canchánchara φτιάχτηκε αρχικά από τους Mambises -αντάρτες της Κούβας που μάχονταν ενάντια στον ισπανικό ζυγό. Χρησιμοποιούσαν aguardiente (κάτι σαν το σημερινό ρούμι), μέλι και lime, όχι μόνο για γεύση αλλά και για αντοχή στο πεδίο της μάχης. Ήταν, με άλλα λόγια, ποτό-καύσιμο για άντρες που δεν είχαν πολυτέλειες.
Τα υλικά της τιμιότητας
Το Canchánchara δεν προσποιείται. Περιέχει μόνο τρία βασικά στοιχεία:
Ρούμι (ή aguardiente, αν θέλεις κάτι πιο αυθεντικό),
Μέλι διαλυμένο σε ζεστό νερό (όχι σιρόπια, όχι φιοριτούρες),
Φρέσκο χυμό lime για την ισορροπία.
Το αποτέλεσμα; Μια δροσερή, γλυκόξινη, ελαφρώς «αγροτική» εμπειρία που πίνεται τόσο εύκολα όσο στέκεται στιβαρά στο ποτήρι.
Η παραδοσιακή παρουσίαση γίνεται σε πηλινό ποτήρι, χωρίς γαρνιτούρες ή επιδείξεις. Ένα παγάκι είναι αρκετό. Το Canchánchara δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει απλώς είναι, έχει χαρακτήρα.
Ακόμα ντρέπεσαι να πιεις μια σωστή Piña Colada;
Γιατί να το βάλεις στο ρεπερτόριό σου
Σε έναν κόσμο που γεμίζει με Negroni twist και speakeasy θεατρινισμούς, το Canchánchara είναι αυτό που φοράει λινό, ιδρώνει αξιοπρεπώς και δεν έχει Instagram. Είναι η συνομιλία του ανδρισμού με την αυθεντικότητα.
Tip: Δοκίμασέ το με aged rum και φρέσκο θυμαρίσιο μέλι για ένα ελληνικό twist που παραμένει πιστό στο πνεύμα του.
Συνταγή για ένα αυθεντικό Canchánchara
Υλικά:
60 ml λευκό ρούμι
20 ml φρέσκο χυμό lime
15 ml μέλι (αραιωμένο με λίγο ζεστό νερό)
Πάγος
(Προαιρετικά) Φέτα lime ή δυόσμος για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Ανακάτεψε το μέλι με λίγο ζεστό νερό ώστε να γίνει σιρόπι. Βάλε όλα τα υλικά σε ένα χαμηλό ποτήρι με πάγο. Ανακάτεψε καλά. Σέρβιρε έτσι όπως είναι απλό και τίμιο.