Το Garibaldi είναι ένα κοκτέιλ που αποπνέει την απλότητα και την ιταλική φινέτσα. Αν και αποτελείται μόνο από δύο βασικά υλικά -το πικρό Campari με το φρέσκο χυμό πορτοκάλι- δημιουργούν έναν αναπάντεχο συνδυασμό, καθώς η γεύση του είναι σύνθετη και αναζωογονητική. Μπορεί και να μην το είχες ακούσει και πολύ στα μπαρ, όμως έχει τη δική του πορεία. Και δεν θα σε απογοητεύσει.
Πάμε να μάθουμε την ιστορία του και να δούμε πώς θα το φτιάξεις στο σπίτι, αφού είναι τόσο απλό και μπορείς να το προσφέρεις και στους καλεσμένους σου.
Η ιστορία πίσω από το όνομα
Το όνομα Garibaldi αποτίει φόρο τιμής στον Giuseppe Garibaldi, τον Ιταλό επαναστάτη του 19ου αιώνα, γνωστό για τον ρόλο του στην ενοποίηση της Ιταλίας. Το Campari προέρχεται από τη βόρεια Ιταλία, ενώ τα πορτοκάλια θεωρούνται φρούτα -έμβληματα του νότου. Το κοκτέιλ συμβολίζει, με αυτόν τον τρόπο, την ένωση των δύο άκρων της χώρας, μια όμορφη μεταφορά της πολιτιστικής και γευστικής αρμονίας.
Limoncello: Το λαμπερό λικέρ που αξίζει να είναι στο σπίτι σου
Υλικά:
45 ml Campari
90-120 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού (ιδανικά φρεσκοστυμμένος)
Εκτέλεση:
1. Γέμισε ένα ποτήρι highball με πάγο.
2. Πρόσθεσε το Campari.
3. Συμπλήρωσε με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
4. Ανακατέψε ελαφρά και, αν θέλεις γαρνίρεις με μια φέτα πορτοκαλιού.
Γευστικό προφίλ
Το Garibaldi ισορροπεί ανάμεσα στην πικράδα του Campari και τη γλυκόξινη φρεσκάδα του πορτοκαλιού. Δεν είναι πολύ δυνατό σε αλκοόλ, κάτι που το καθιστά ιδανικό για brunch ή για ένα χαλαρό απογευματινό ποτό.
Επίσης:
Είναι απλό και γρήγορο στην παρασκευή.
Θέλει υλικά που υπάρχουν εύκολα στο σπίτι.
Έχει αυθεντικό ιταλικό χαρακτήρα.
White Negroni: Για όσους θέλουν να πάνε το αγαπημένο τους ποτό ένα βήμα παρακάτω
Το Garibaldi στo σύγχρονο mixology
Τέλος, τα τελευταία χρόνια, το Garibaldi έχει επανέλθει δυναμικά στις λίστες των cocktail bars, χάρη στη στροφή προς τα πιο low-ABV (χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ) ποτά και την αναζήτηση πιο φυσικών, «καθαρών» γεύσεων. Μπαρ υψηλής αισθητικής χρησιμοποιούν πορτοκάλια εποχής, τεχνικές «frothing» για αέρινη υφή, ακόμα και infusion Campari με αρωματικά βότανα ή εσπεριδοειδή, δίνοντας νέα διάσταση σε αυτό το κλασικό κοκτέιλ χωρίς να αλλοιώνουν τον αυθεντικό του χαρακτήρα.