Λαμπυρίζει και μπορεί να μένει έτσι λαμπερό ακόμη και στο σκοτάδι, είναι πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο και αξίζει μία θέση στο σπίτι σου. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Το Limoncello είναι ένα από τα πιο εμβληματικά ιταλικά λικέρ, με ρίζες κυρίως στη ότια Ιταλία και ιδιαίτερα στις ακτές του Αμάλφι, στη Νάπολη και στο νησί Κάπρι. Το χαρακτηριστικό του φωτεινό κίτρινο χρώμα και η δροσερή, λεμονάτη γεύση του το έχουν καταστήσει αγαπημένο digestif -ποτό που σερβίρεται μετά το γεύμα -αλλά και υλικό- έκπληξη σε κοκτέιλ, γλυκά και μαγειρικές δημιουργίες.
Fernet Branca: Το διάσημο λικέρ με τη μυστική συνταγή
Η ιστορία του Limoncello
Αν και η ακριβής προέλευσή του παραμένει ασαφής, οι τοπικές παραδόσεις θέλουν μοναχούς και οικογένειες στα χωριά της Καμπανίας και του Σορέντο να παρασκευάζουν Limoncello εδώ και αιώνες, αξιοποιώντας τα άφθονα λεμόνια της περιοχής. Οι φλούδες από λεμόνια εμποτίζονται σε αλκοόλ και στη συνέχεια αναμειγνύονται με σιρόπι ζάχαρης, δίνοντας ένα γλυκό, αρωματικό και δροσιστικό αποτέλεσμα.
Ακόμη θα σε μεταφέρει νοερά στην Ιταλία, εκεί που γεννήθηκε αυτό το πανέμορφο λικέρ και έτσι από την ησυχία του σπιτιού σου, θα μπορέσεις να ταξιδέψεις σε κάθε γουλιά κάπου όμορφα. Έτσι και αλλιώς αυτό δεν κάνουν αυτού του είδους τα ποτά; Δεν μας ταξιδεύουν; Κλείσε τα μάτια, πιες μια γουλιά από αυτό το θεσπέσιο ποτό και άνοιξε τα ματιά ξανά. Ίσως κατάφερες να φέρεις λίγο περισσότερο καλοκαίρι στο σπίτι σου;
Αξίζει να έχεις ένα μπουκάλι Limoncello στο ντουλάπι σου
Το Limoncello δεν είναι απλώς ένα λικέρ. Είναι μια νότα καλοκαιριού μέσα στο σπίτι σου, ένα αρωματικό ταξίδι στην Ιταλική Ριβιέρα. Να γιατί αξίζει να έχει τη θέση του στο ντουλάπι σου:
1. Ιδανικό digestif
Μετά από ένα πλούσιο γεύμα, ένα μικρό ποτήρι παγωμένο Limoncello βοηθά στην πέψη και αφήνει μια δροσερή, λεμονάτη επίγευση. Ναι, δηλαδή, λειτουργεί καλά και για το στομάχι μας.
2. Υπέροχο υλικό για κοκτέιλ
Ανακάτεψέ το με prosecco, gin, tonic, vodka ή και απλό ανθρακούχο νερό για ευφάνταστα κοκτέιλ με μεσογειακό χαρακτήρα. Ναι μπορείς να φτιάξεις σούπερ κοκτέιλ με το Limoncellο. Για αυτό έχω βάλει στο τέλος του άρθρου βίντεο με συνταγές για κοκτέιλ.
3. Συστατικό σε γλυκά
Το Limoncello απογειώνει γλυκά όπως τιραμισού, cheesecake, panna cotta ή παγωτό, χαρίζοντας μια διακριτική, φυσική γεύση λεμονιού. Μπορείς να εμπνευστείς από αυτό και να φτιάξεις άπειρα γλυκά, που να έχουν κρέμα λεμονιού.
Μήπως η τεντούρα είναι το λικέρ που έψαχνες;
4. Αρωματική πινελιά σε μαγειρικές συνταγές
Δοκίμασέ το σε σάλτσες για ψάρι ή κοτόπουλο, σε dressing για σαλάτες ή για να μαρινάρεις φρούτα.
5. Ιδανικό για κέρασμα
Ένα παγωμένο σφηνάκι Limoncello είναι πάντα ευπρόσδεκτο σε μια παρέα ή μετά από ένα καλό τραπέζι. Και μπορεί αυτή να είναι και η κύρια λειτουργία του.
Μικρά tips
Σέρβιρέ το παγωμένο, ιδανικά από την κατάψυξη.
Προτίμησε αυθεντικά ιταλικά Limoncello, ή φτιάξε το δικό σου στο σπίτι αν βρεις ακέρωτα λεμόνια.
Φύλαξέ το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος αν είναι ανοιχτό, κατά προτίμηση στο ψυγείο.
Το Limoncello δεν είναι απλώς ένα λικέρ, αλλά μια μικρή πολυτέλεια καθημερινής απόλαυσης. Με τη φρέσκια, δροσιστική του γεύση και τις αμέτρητες χρήσεις του, αξίζει να βρίσκεται στο ντουλάπι ή στην κατάψυξή σου. Μια γουλιά αρκεί για να σε μεταφέρει νοερά σε μια αυλή στη Νάπολη, κάτω από τον ήλιο, με θέα τη θάλασσα.