Eίναι τα καλοκαιρινά μεζεδάκια η γεύση του ελληνικού καλοκαιριού;

Τα καλοκαιράκια είναι ταυτισμένα με τους μεζέδες. 

Ελληνικό καλοκαίρι, τι σημαίνει; Θάλασσα, ούζο και μεζεδάκια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και πολλά άλλα. Αυτό που πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σκεφτούμε είναι ότι τα καλοκαιρινά μεζεδάκια είναι μέρος της ταυτότητάς μας, μάλλον της ταυτότητας του καλοκαιρινού τραπεζιού. Κολοκυθοανθοί, χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι, πατάτες τηγανητές, κεφτεδάκια, σαγανάκι και όλα αυτά τα καλούδια και από δίπλα λίγο ουζάκι για την παρέα. Πάμε όμως να τα δούμε μαζί και να φτιάξουμε εικόνες.

Εξάλλου, δεν υπάρχει ελληνικό καλοκαίρι χωρίς τον ήχο των τζιτζικιών, το απαλό αεράκι στα νησιά, τις αλμυρές βουτιές και -φυσικά- τους μεζέδες στο τραπέζι. Από μικρά ψαράκια και δροσερές σαλάτες μέχρι ουζομεζέδες και τηγανητούς μεζέδες της παρέας, οι καλοκαιρινοί ελληνικοί μεζέδες δεν είναι απλώς φαγητό. Είναι ιεροτελεστία, εμπειρία, συντροφιά.

 

7 καλοκαιρινές τροφές για να ενισχύσεις τη λίμπιντό σου

Γιατί οι μεζέδες είναι ταυτισμένοι με το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει χαλάρωση. Οι ρυθμοί πέφτουν, οι παρέες μεγαλώνουν και το τραπέζι γίνεται σημείο συνάντησης. Ξέρεις μετά τη θάλασσα ή και το βραδάκι σε κάποιο ταβερνάκι.

Οι μεζέδες ταιριάζουν απόλυτα με αυτή την ατμόσφαιρα, γιατί είναι φαγητό που μοιράζεται. Δεν σερβίρεται σε ατομικά πιάτα αλλά σε μικρά πιατάκια, που αλλάζουν συνεχώς από χέρι σε χέρι. Είναι το φαγητό της κουβέντας και της παρέας.

Επιπλέον, οι καλοκαιρινοί μεζέδες βασίζονται σε φρέσκα, εποχικά υλικά: Ντομάτες, πιο νόστιμες από ποτέ, δροσερά αγγουράκια, τραγανά κολοκυθάκια, ψάρια και θαλασσινά κατευθείαν από τη βάρκα, ελιές, φρέσκο ελαιόλαδο. Πιάτα ελαφριά, που δροσίζουν και συνοδεύουν ιδανικά ένα ποτήρι ούζο, τσίπουρο ή ένα παγωμένο λευκό κρασί. Και φυσικά να μην ξεχάσω το ψωμάκι για τις βούτες, αυτές τις ωραίες βούτες γεμάτες αρώματα.

Πώς να τρως σωστά το καλοκαίρι για να αισθάνεσαι ανάλαφρος

Οι πιο αγαπημένοι καλοκαιρινοί μεζέδες

Ντοματοσαλάτα με φέτα και ρίγανη, κολοκυθοκεφτέδες και ντοματοκεφτέδες, χταποδάκι ξιδάτο και γαύρος μαρινάτος. Ακόμη, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα και φάβα Σαντορίνης, καλαμαράκια και πατάτες τηγανητές. Είναι αυτά που είναι στη μέση του τραπεζιού και κάθε φορά. Όλα σε μικρές, απλές, λαχταριστές δόσεις που ανοίγουν την όρεξη και σε καλούν να συνεχίσεις.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν μετριέται σε μέρες και ώρες. Μετριέται σε παρέες, γέλια, ιστορίες και σε μικρά πιατάκια που αδειάζουν και γεμίζουν ξανά. Ο μεζές δεν είναι απλώς φαγητό. Είναι μια αφορμή για να καθίσεις στο τραπέζι, να πεις ιστορίες, να κοιτάξεις τη θάλασσα, να νιώσεις τη δροσιά του απογευματινού αέρα.

Οι καλοκαιρινοί ελληνικοί μεζέδες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας.

Είναι η γεύση του καλοκαιριού, η ανάμνηση από τα οικογενειακά τραπέζια, οι φίλοι στις αυλές, οι διακοπές στο νησί. Είναι μια απλή, αυθεντική απόλαυση που σε καλεί να σταματήσεις για λίγο τον χρόνο και να απολαύσεις την κάθε στιγμή.

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved