Για να ξέρεις πόσο καλά μπορείς να ψήσεις, έχει νόημα να γνωρίζεις τις κοπές. Όχι μόνο για να υπάρχει μια παραπάνω άποψη και γνώση πάνω στο ψήσιμο, αλλά και για το γεγονός ότι κάποιες από τις κοπές κάνουν περισσότερο για την σχάρα σου από κάποιες άλλες. Πάμε να τις δούμε μαζί.
Chuck Flap
Είναι το λεγόμενο «καπάκι» από το σβέρκο του μοσχαριού. Πολύ μαλακό και με ελάχιστη ποσότητα λίπους, μπορεί να μαγειρευτεί με κάθε τρόπο. Τα κρεοπωλεία συνήθως το δίνουν χωρίς το κόκαλο, που είναι και το καλύτερο για τη σχάρα σου.
Chuck Eye Roll
Η ελιά. Είναι ό,τι πρέπει για λεμονάτο ή κοκκινιστό αλλά όχι για σχάρα μιας και το συγκεκριμένο κομμάτι είναι σκληρό. Είναι όμως ιδανικό για κιμά, οπότε μπορείς ιδανικά να ψήσεις την συγκεκριμένη κοπή σε μπιφτέκια.
Tomahawk
Γνωστό και αγαπημένο σε όλους, είναι ουσιαστικά ένα rib eye που τοποθετείται ανάμεσα στο 6ο και το 12ο πλευρό του μοσχαριού. Προφανώς και θα το βάλεις στη σχάρα σου.
Rib Eye
Δεν πρέπει να μπερδεύεται με την περίφημη σπαλομπριζόλα, μιας και οι τελευταίες είναι όσες προέρχονται από σπόνδυλους που είναι στο κομμάτι της ράχης πιο κοντά στο κεφάλι. Είναι ίσως η καλύτερη ποιότητα που μπορείς να βρεις σε μπριζόλα, καθότι αποτελείται από δύο μύες με τον ένα στο χαρακτηριστικό στρογγυλό σχήμα και με εξαιρετική κατανομή λίπους. Και γι’ αυτό η τιμή είναι και πιο τσουχτερή.
Τοp Blade
Στην ελληνική αγορά είναι γνωστό ως χτένι. Το βάρος του είναι συνήθως 2,5 κιλά και είναι ιδιαίτερα μαλακό. Ενδείκνυται να κόβεται σε φιλέτα πριν ακουμπήσει τη σχάρα σου.
Short Ribs
Ποιος δεν έχει απολαύσει ένα σιδηρόδρομο; Νόστιμο κομμάτι και ζουμερό, είναι ουσιαστικά κολλημένο πάνω στα κόκαλα – και μάλιστα αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει εξαιρετικό εσωτερικό λίπος. Θέλει αργό ψήσιμο ώστε να ψηθεί καλά εσωτερικά και να αποκτήσει ομοιόμορφα ψήσιμο εξωτερικά.
Brisket
Αργό ψήσιμο και υπομονή, για το κομμάτι που προέρχεται από το στήθος του βοοειδούς και δεν είναι τυχαίο που στην Αμερική λατρεύουν να το «καπνίζουν». Σταθερή αξία σε κάθε περίπτωση.
Τ-Βοne
Το παγκοσμίως γνωστό κόντρα φιλέτο. Άπαχο κομμάτι και ιδιαίτερα γευστικό, θα πρέπει το πλάτος μιας φέτας φιλέτου από την άκρη της έως το σπόνδυλο να είναι 1.3εκ και το πάχος τουλάχιστον 3εκ.
Rump
Η περίφημη μπριζόλα από κιλότο, ένα ιδιαίτερα σκληρό κομμάτι του ζώου μιας και χρησιμοποιεί τα πόδια του και τοποθετείται στο πίσω μέρος της ράχης και περιλαμβάνει τον τελευταίο της σπόνδυλο. Δεν περιέχει πολύ λίπος και είναι ιδιαίτερα εύγευστο.