Πώς να ψήσεις step by step με ψησταριά υγραερίου

Αν είσαι έτοιμος να θριαμβεύσεις είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε.

Σε πιάνει άγχος με το υγράεριο; Νιώθεις ότι με τα κάρβουνα είσαι πιο ασφαλής;  Το ψήσιμο με υγραέριο είναι εξαιρετικό και κυρίως εύκολο. Στο πάμε βήμα-βήμα για να σε βοηθήσουμε.

Αρχικά καθάρισε το μπάρμπεκιου

Μπορεί να είναι προφανές, αλλά δεν πρόκειται -ποτέ- να φτιάξεις νόστιμο φαγητό σε μια βρώμικη σχάρα. Υπάρχουν πολλές τεχνικές για τον καθαρισμό των σχαρών, αλλά μια από τις πιο δοκιμασμένες και αληθινές μεθόδους είναι να προθερμάνεις τη σχάρα με το καπάκι κλειστό και στη συνέχεια να τρίψεις καλά με μια συρμάτινη βούρτσα πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα.

pexels rdne 8522748

 

Ελέγξτε το γκάζι σου

Όπως δεν θες να μείνεις ξαφνικά από βενζίνη, έτσι δεν θες και να μείνεις καταμεσής στο ψήσιμο από γκάζι. ΓΔεν είναι ευχάριστο όταν τελειώνει η βενζίνη σας ενώ ψήνετε στη μέση της σχάρας, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε άφθονο προπάνιο πριν ξεκινήσετε. Μια φιάλη υγραερίου που ζυγίζει γύρω στα 9 κιλά, μπορεί να βγάλει μέχρι και 20 ώρες ψήσιμο. Δεν είναι κακό ωστόσο να έχεις και μια εφεδρική φιάλη καθότι με αυτόν τον τρόπο, εάν σου τελειώσει το υγραέριο, χαλάσει στη μέση, μπορείτε να την αλλάξετε γρήγορα και να την ξαναγεμίσεις κάποια άλλη στιγμή που δεν θα σου φωνάζουν οι αγριεμένοι σου φίλοι. Σημαντική σημείωση ότι οι μπουκάλες υγραερίου δεν φυλάσσονται ποτέ σε εσωτερικό χώρο.

 

Ετοίμασε την ψησταριά

Το να αλατοπιπερώνεις τις σχάρες σου με ελαιόλαδο είναι μια καλή πρακτική πριν και μετά το ψήσιμο στη σχάρα. Βοηθά στη δημιουργία αυτών των χαρακτηριστικών σημαδιών, εμποδίζει το φαγητό να κολλήσει και αποτρέπει την ανάπτυξη της σκουριάς.

pexels kampus 7893772

Άναμμα του μπάρμπεκιου

Για να ανάψετε την ψησταριά σου, πρέπει να περιστρέψεις τη βαλβίδα της μπουκάλας αριστερόστροφα μέχρι να ανοίξει εντελώς. Βεβαιώσου ότι το καπάκι της ψησταριάς σου είναι ανοιχτό (για να αποφύγεις τις αναθυμιάσεις) κα, στη συνέχεια, ενεργοποίησε τον έναν από τους καυστήρες στην υψηλότερη ισχύ. Στη συνέχεια, εάν η ψησταριά σου είναι σχεδόν καινούργια, πάτα το κουμπί ανάφλεξης και κράτησέ το πατημένο μέχρι να εμφανιστεί η φλόγα. Εάν είναι πιο παλιά, πιθανόν να χρειαστείς κάποιο μακρύ αναπτήρα για να ανάψεις χειροκίνητα τον καυστήρα – υπάρχει χώρος μέσα από μια τρύπα στο πλάι της ψησταριάς. Μόλις ανάψει ο καυστήρας σου, περιστρέφεις και τους υπόλοιπους καυστήρες για να προθερμάνεις την ψησταριά.

pexels rdne 8522789

 

Προθέρμανση

Επιτρέποντας στην ψησταριά σου να προθερμανθεί, θα «σημαδέψει» όμορφα το κρέας και δεν θα έχεις κολλήματα πάνω στις σχάρες.   Όσο για το πόσο χρόνο πρέπει να προθερμαίνεις πριν το μαγείρεμα, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και τον τύπο της σχάρας. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι τα 30 λεπτά.

 

Τοποθετήστε το φαγητό σε άμεση ή έμμεση θερμότητα

Η άμεση θερμότητα είναι η τοποθέτηση του κρέατος απευθείας στη φλόγα της σχάρας σου. Η έμμεση θερμότητα είναι η τοποθέτηση των πρωτεϊνικών στοιχείων μακριά από την άμεση θερμότητα, αλλά σε ένα μέρος όπου η πρωτεΐνη μαγειρεύεται.

Γενικά, η άμεση θερμότητα είναι ιδανική για γρήγορο ψήσιμο λαχανικών, σοτάρισμα κρέατος και οστρακοειδών. Δεδομένου ότι η έμμεση θερμότητα σημαίνει ότι τοποθετείτε το φαγητό σας μακριά από τον καυστήρα, είναι καλύτερη για κρέατα που θέλεις να μαγειρέψεις αργά.

pexels rdne 8523157

Κάποιες φορές να κλείνεις και το καπάκι

Για κρέας που μαγειρεύεται γρήγορα, όπως μπιφτέκια, λουκάνικα, πανσέτες ή φτερούγες, άσε το καπάκι ανοιχτό. Για πιο χοντρά κομμάτια κρέατος και πουλερικών, όπως μεγάλες μπριζόλες, ολόκληρο κοτόπουλο, στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλο, το κλειστό καπάκι παγιδεύει τη θερμότητα και επιτρέπει σε όλα να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Μερικές φορές, χρειάζεται λίγο και από τα δύο. Για παράδειγμα, είναι ωραίο να σοτάρεις μια χοντρή μπριζόλα σε υψηλή θερμοκρασία με το καπάκι ανοιχτό και στη συνέχεια να την αφήσετε να ψηθεί στην επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία με το καπάκι κλειστό. Και ναι, έτσι γίνονται σωστά τα medium rare για όσους τα αγαπούν.

 

Kαθαρισμός

Αφού τελειώσεις το μαγείρεμα, σβήστε τους καυστήρες και κλείσε τη βαλβίδα. Εννοείται πως αφήνεις τη σχάρα να κρυώσει εντελώς πριν την καθαρίσεις. Χρησιμοποιήσεις μια βούρτσα για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα από τις σχάρες και στη συνέχεια σκουπίζεις με χαρτί κουζίνας εάν είναι ακόμα βρώμικες.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved