Όταν σκέφτεσαι κλασικά κοκτέιλ με έντονη γεύση, αμέσως σου έρχεται στο μυαλό το Negroni -αυτό το τέλειο τρίο από τζιν, γλυκό βερμούτ και Campari με την γλυκόπικρη πολυπλοκότητά του και την κομψή απλότητά του. Ωστόσο, στις σκιές της ιστορίας των κοκτέιλ κρύβεται ήσυχα ένας λιγότερο γνωστός συγγενής, που αντικαθιστά τα βότανα του τζιν με τη γήινη ζεστασιά της τεκίλας: H Rosita.
Αυτό το ζωντανό, γλυκόπικρο ποτό είναι μια ιδανική επιλογή τόσο για τους λάτρεις του negroni όσο και για τους λάτρεις της τεκίλας. Είναι περίπλοκο, ενδιαφέρον και, αν και εξακολουθεί να υποτιμάται από το mainstream κοινό, χαίρει μεγάλου σεβασμού από τους bartenders και τους λάτρεις των craft κοκτέιλ σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στην προέλευση της Rosita, θα εξερευνήσουμε το ιδιαίτερο γευστικό της προφίλ και, φυσικά, θα σου δείξουμε πώς να τη φτιάξεις στο σπίτι.
Γιατί το Mezcal Negroni είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της fusion φιλοσοφίας
Η μυστηριώδης προέλευση της Rosita
Σε αντίθεση με πολλά κλασικά κοκτέιλ των οποίων η ακριβής προέλευση χάνεται στο χρόνο. Η παλαιότερη γνωστή αναφορά του ποτού εμφανίστηκε στο βιβλίο του Gary Regan, The Bartender’s Bible, που εκδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου κατέταξε τη Rosita ανάμεσα στα αγαπημένα του κοκτέιλ τεκίλας.
Ωστόσο, πιστεύεται ευρέως ότι η Rosita δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 ή του 1980, σε μια περίοδο που το απόσταγμα κέρδιζε έδαφος εκτός Μεξικού και οι μπάρμαν άρχιζαν να πειραματίζονται με αποστάγματα με βάση την αγαύη σε παραδοσιακά κοκτέιλ με τζιν, ουίσκι ή ρούμι. Η Rosita ήταν προϊόν αυτής της παιχνιδιάρικης, πειραματικής εποχής - μια τολμηρή αναδιαμόρφωση του κλασικού negroni.
Το ποτό δεν πέτυχε ποτέ την mainstream επιτυχία του ξαδέρφου του με βάση το τζιν, πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι η τεκίλα υψηλής ποιότητας παρέμεινε ένα εξειδικευμένο προϊόν για αρκετές δεκαετίες. Αλλά τα τελευταία χρόνια, με την άνθηση των premium τεκίλων και την αναγέννηση των craft κοκτέιλ, η Rosita έχει επιστρέψει αθόρυβα σε εκλεπτυσμένα μπαρ σε όλο τον κόσμο.
Ένα μοναδικό προφίλ γεύσης
Αυτό που κάνει τη Rosita τόσο ξεχωριστή είναι ο τρόπος με τον οποίο εξισορροπεί το χαρακτηριστικό γλυκόπικρο προφίλ ενός Negroni με τις ζεστές, φυτικές και ελαφρώς καπνιστές νότες της τεκίλας. Η συμπερίληψη γλυκού και ξηρού βερμούτ προσθέτει ένα βάθος και πολυπλοκότητα που απουσιάζει από το κλασικό negroni, ενώ μια πινελιά bitters φέρνει ένα στρώμα μπαχαρικών που ανταγωνίζεται όμορφα τις βοτανικές και εσπεριδοειδών νότες της τεκίλας.
Dirty Martini: Ένα κλασικό κοκτέιλ με «βρώμικο» χαρακτήρα
Όταν παρασκευάζεται με τεκίλα reposado, η οποία παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για αρκετούς μήνες, το κοκτέιλ αποκτά μια διακριτική επίγευση βανίλιας και μπαχαρικών, καθιστώντας το ιδανικό για να το πιεις αργά καθώς ξετυλίγεται το βράδυ.
Πώς να φτιάξεις τη Rosita
Υλικά:
30ml τεκίλα (συνιστάται το Reposado για μια πιο πλούσια γεύση)
15ml Campari
15ml γλυκό βερμούτ
15ml ξηρό βερμούτ
1 dash Angostura Bitters (προαιρετικά, αλλά προσθέτει πολυπλοκότητα)
Φλούδα πορτοκαλιού, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Πρόσθεσε την τεκίλα, το Campari, το γλυκό βερμούτ, το ξηρό βερμούτ και τα bitters σε ένα ποτήρι ανάμειξης γεμάτο με πάγο.
Ανακάτεψε καλά για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα. Σούρωσε σε ένα ποτήρι με πάγο ειδικά πάνω από ένα μεγάλο παγάκι.
Ρίξε τα bitters από μια φλούδα πορτοκαλιού πάνω από το ποτό και στη συνέχεια ρίξε την ως γαρνίρισμα.
Πρόταση σερβιρίσματος:
Συνδυάσε το με ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα ή ελιές με εσπεριδοειδή για μια κομψή απεριτίφ στιγμή.