Γιατί το Mezcal Negroni είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της fusion φιλοσοφίας

Δεν είναι ακόμα μία παραλλαγή ενός bartender που ήθελε να κάνει τη διαφορά, αλλά το αποτέλεσμα μιας συνεχούς εξέλιξης που κάνει τα ποτά μας πιο ενδιαφέροντα. 

Μιλώντας για bartenders, αλλά και μιλώντας με bartenders, το να συνδέσουν το όνομά τους με ένα εντελώς δικό τους cocktail που θα το πίνουν με το ίδιο όνομα και τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ίσως ο μεγαλύτερος στόχος της καριέρας τους. Διαγωνισμοί επί διαγωνισμών, προωθητικές ενέργειες, φεστιβάλ fine drinking και άλλα πολλά δρώμενα είναι τα θερμοκήπια μέσα στα οποία επωάζεται το νέο μεγάλο και σπουδαίο κοκτέιλ. Ένα κοκτέιλ που σπάνια έρχεται, γιατί όπως συμβαίνει και με τα νόστιμα λαχανικά, εκτός θερμοκηπίου βγαίνουν τα καλύτερα. 

Αν σου αρέσει η Paloma, τότε πρέπει να δοκιμάσεις το Cantarito

Ο ταλαιπωρημένος όρος fusion για πολλούς σημαίνει ότι παίρνουμε στοιχεία από δύο πράγματα και φτιάχνουμε ένα τρίτο, ή βγάζουμε ένα κομμάτι αντικαθιστώντας ένα άλλο. Αν βγάλεις το τζιν από το Negroni και του βάλεις ένα άλλο οποιοδήποτε 40άρι λευκό ποτό δεν κάνεις κάτι fusion; Φυσικά και κάνεις κάτι fusion με τη στενή έννοια του όρου, αλλά fusion σημαίνει και άλλα πράγματα. 

 

 

Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα fusion και οικτρές αποτυχίες, η επιτυχία φυσικά και μετράται με τον χρόνo, αλλά αυτό μόνο όταν έχει υπάρξει το απαραίτητο έδαφος για να φυτρώσει. H Nikkei κουζίνα είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένου fusion, ένα γνήσιο τέκνο της ανάγκης που γεννήθηκε από τους Ιάπωνες μετανάστες στο Περού που προσπάθησαν να φέρουν τεχνικές από την πατρίδα τους και να τις παντρέψουν με υλικά και τεχνικές από τη νέα τους πατρίδα.

Γνώρισε το μοναδικό υλικό που δεν θα αλλάξει ποτέ στα Negroni σου 

Ο σπόρος μιας καλής σύνθεσης είναι η ανάγκη, γιατί μπορεί να γίνεται βεβιασμένα, αλλά πρέπει να γίνει βιώσιμη για να ικανοποιήσει και την ανάγκη αλλά και κάτι περισσότερο από αυτή. Η γέννηση του Mezcal Negroni είναι μια ιδιότυπη σύνθεση που θα έλεγε κανείς ότι έχει προκύψει από σύνθεση συνθέσων, σαν inception.

 

 

Με όλη αυτή την ανάγκη δημιουργίας νέων κοκτέιλ ή παραλλαγών των υπαρχόντων με τις προσθαφαιρέσεις συστατικών, ήταν θέμα χρόνου να βγει το τζιν και να μπει το μεσκάλ στη συνταγή του κοκτέιλ των ημερών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι δεν είναι σίγουρη η πατρότητα του εν λόγω κοκτέιλ. Στην εποχή που υπάρχουν ψηφιακά αποτυπώματα για όλα όσα έχουν συμβεί την τελευταία δεκαπενταετία, το Mezcal Negroni έχει πιο ομιχλώδεις ρίζες κι από τα πρώτα κοκτέιλ που φτιάχτηκαν στη Λουιζιάνα. 

Το ήξερες ότι υπάρχει ιταλική παραλλαγή του Long Island Iced Tea;

Υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό και μας έρχεται με την ιστορία της πυρίτιδας και την περίφημη ανακάλυψή της. Όταν μία ιδέα παραείναι καλή και έχει ωριμάσει, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει φυτρώσει σε πολλά διαφορετικά σημεία του πλανήτη ταυτόχρονα, ή σχεδόν ταυτόχρονα. 

Το Mezcal Negroni φτιάχτηκε για πρώτη (;) φορά κάπου στις αρχές της προηγόυμενης δεκαετίας, πάνω στην αποκατάσταση της φήμης των ποτών με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, αλλά και πάνω στην ανάγκη των Αμερικάνων να κάνουν ένα δικό τους remake σε κάτι ευρωπαϊκό, όπως κάνουν και με τον κινηματογράφο δηλαδή. 

 

 

Το θέμα όμως είναι ότι ο Mezcal Negroni αυτονομήθηκε γρήγορα επειδή παραήταν καλό για να καταγραφεί σαν μία ακόμα παραλλαγή. Τα καπνιστά του στοιχεία, σχεδόν umami, ταίριαξαν ιδανικά με το γλυκόπικρο αποτέλεσμα που δίνει η σύμπραξη των άλλων δύο κόκκινων και ιταλικών υγρών, συνθέτοντας ένα προφίλ που κάτι θυμίζει, αλλά είναι και εντελώς διαφορετικό.

Τι θα ήταν ο The Dude χωρίς το White Russian;

Από τη στιγμή που μπήκε στις κάρτες ακόμα και των πιο συντηρητικών μπαρ, το Mezcal Negroni δεν χαρίζει μόνο απόλαυση σε όσους το ζητούν, αλλά και δύο σπουδαία μαθήματα γύρω από το fusion. To πρώτο έχει να κάνει με το ότι τίποτα δεν είναι σε μάρμαρο γραμμένο για να μην μπορείς να το πειράξεις. Το δεύτερο, και σημαντικότερο, είναι όλα κρίνονται τελικά εκ του αποτελέσματος και καμία αλλαγή-αυτοσκοπός δεν μακροημερεύει. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved